E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetlerinde değişim zamanı---

Hisse senetlerinde değişim zamanı

Hisse senetlerinde değişim zamanı
10 Temmuz 2021 - 12:24 borsagundem.com

Pandemiyle mücadelede tünelin sonundaki ışık belirginleşmeye başlayınca bu süreçten ağır darbe alan hisselere ilgi artmaya başladı. Ancak bu ilgi henüz güçlenmiş değil

Geçen yıl başından itibaren tüm dünyayı sarsan Kovid-19 pandemisi, sosyal hayat gibi yatırım tercihlerini de etkiledi. Pandeminin ekonomiler üzerinde yaratacağı tahribat nedeniyle ilk başta tüm hisse senetleri darbe yedi.

Ardından bu süreçten olumlu etkilenebilecek şirket hisselerine talep artarken, olumsuz etkileneceklerden kaçış başladı. Geldiğimiz noktada aşılamanın hızlanması ileriye dönük olumlu beklentileri destekliyor. Fakat salgında yeni varyantların ortaya çıkması endişelerin tamamen ortadan kalmasını engelliyor.

Belirsizlikler arttıkça borsalar rekor kırıyor

FED VE ENFLASYON İZLENİYOR
Ekonomi cephesinde ise pandemi döneminde atılan adımlarda geriye dönüş sinyalleri öne çıkmış durumda. Enfl asyon endişelerinin baş göstermesinin ardından özellikle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hem faiz artırımı hem de varlık alım programının azaltılmasını tartışmaya açması piyasaları pandemi ve Fed arasına sıkıştırdı.

Görüş ayrılıkları olsa da Fed üyelerinin ilk açıklamalarının ardından parasal genişlemede frene basılması konusunda aceleci olunmayacağına yönelik verdikleri mesajlar tansiyonu bir miktar düşürmüş gözüküyor. Öyle ki geride bıraktığımız hafta Türkiye’de açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Haziran ayı enfl asyon rakamları piyasalarda fazla bir etki yaratmadı. Hatta verinin açıklandığı gün borsa yükseldi, dolar düştü.

Bayram öncesi borsada yeni beklentiler

‘UCUZ’ KALANLARA YÖNELİŞ
Fed’in 27-28 Temmuz’da yapacağı toplantı en kritik gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Toplantıda varlık alım programının azaltılmasına yönelik daha net ifadelerin yer alabileceği endişesi risk iştahını baskılıyor. İçeride ise doğalgaza yapılan zamlar sonrasında temmuz ayı enfl asyon rakamları kritik hale geldi. Zira enfl asyonun yüksek seyrini koruması faiz indirim beklentilerinin de ötelenmesine neden oluyor. Borsa tarafında ise uzmanlar, pandemi döneminde iyi performans gösteren hisselerden daha düşük performans gösteren hisselere doğru bir kayışın olduğunu söylüyor. Pandemide tünelin ucundaki ışığın daha da belirgin hale gelmesiyle mali yapısı güçlü ve yabancı rakiplerine oranla daha düşük çarpanla işlem gören hisselerin önümüzdeki dönemde yatırımcılarına iyi getiri sağlayabileceği düşünülüyor.

SPK'nın yasak getirdiği isimlerin portföyü

YÜKSELİŞİN DEVAMI İÇİN 1.390’IN ÜZERİNDE KALINMALI
BİST 100 Endeksi’nde yükselin devamı için 1.390 puan seviyesi önemli. 200 günlük ortalamaya denk gelen 1.390 puanın altında kalındığı sürece endeks üzerinde baskının devam edeceği görüşü hakim. Bu seviyenin üzerinde ise ana trend direnci 1.425-1.430 puan civarında bulunuyor. Bu seviyenin üzerine çıkılması halinde risk iştahı yeniden kuvvetlenebilir. Aşağıda ise 1.350 seviyesi kritik. Buranın altında kalınması halinde 1.300 ve 1.250 puan seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

Borsalarda satışların nedeni ‘büyüme korkusu’ mu?

BİST 100’ü sollayan sektörler
Temmuz ayı başından bu yana BİST 100 Endeksi’nde yüzde 0.73 artış yaşandı. Bu süreçte Bilişim Sektörü Endeksi’nde yüzde 8.60, Elektrik Sektörü Endeksi’nde yüzde 5.90, Tekstil Endeksi’nde yüzde 5.05, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi’nde ise yüzde 4.90 yükseliş oldu. Metal Eşya, Ulaştırma, Orman Kağıt, Holding, Banka, Spor ve Teknoloji Endeksleri de BİST 100’ün üzerinde performans gösterdi. Madencilik, İletişim, Taş Toprak ve İnşaat Sektörü Endeksleri ise BİST 100’ün altında bir performans gösterdi. Geçtiğimiz yıl BİST 100 yüzde 29.1 artarken, Banka Endeksi yüzde 2.7 gerilemiş Sınai Endeksi ise yüzde 68.2 değer kazanmıştı.

Fed ve Delta varyantı küresel borsaları baskılıyor

Dolarda kritik seviyeler nerede?
Dolar/TL kuru 8.65 desteğinin üzerine tutunmaya devam ediyor. Çarşamba akşamı Fed’in FOMC toplantı tutanaklarında enfl asyon için yakın vadeli görünüm belirgin şekilde yukarı yönlü revize edildi. Fed parasal genişlemeyi azaltmaya nasıl başlayabileceğini tartıştı. Açıklanan FOMC tutanaklarının kur üzerinde etkisi sınırlı oldu. İlerleyen süreçte 8.72 direncinin üzerine geçilmesi halinde 8.75 ve 8.78 bölgelerine doğru yükseliş yaşanabilir. Destek seviyesinin kırılması halinde ise 8.60 bir alt destek seviyesi olarak izlenecek.
(Ufuk Korcan /Dünya)

2021'nin ilk yarısında en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yunus12 Temmuz 2021 12:59

    Bankalar çok ucuz kaldı,,yıl sonuna kadar %70-80 i var.

  • Ckyc11 Temmuz 2021 20:35

    Teknosaya ilgi artıyor. Hedef 20 tl. Potansiyel var.sabanci grup böyle bir hissesinin olduğunu hatirlasa......

  • Erhan Ekmen11 Temmuz 2021 20:32

    Tukaş neyi bekliyorsun ömrümü yedin

  • Mehmet adiyaman11 Temmuz 2021 12:06

    Merkoya bakın

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU11 Temmuz 2021 11:49

    valla 2021 üç aylık bilancolara açıklanda ve aracı kurumların hedef listesinde yer alan oyak çimende zarardan 500 milyon TL.işfin 27 milyon TL kardadan 120 TL kara, ülker gıda da aynı öyle kara geçti diye aldım ben aldıkca bana hisseye bastılar şuan baya zarara ugradım.ama bunların yanında esamesi dahi olmayan kıytırık hisseler bu hisseleri 4-5 katlamış durumda .haydi güvende borsaya gir.bu dediğim hisseler aktif ve karlılıkda diğerlerini katmer katmer katlarlar.

  • Ali 11 Temmuz 2021 07:45

    Turizm hisseleri... Kuştur.. Merit.. Marmaris altınyunus... Altın yunus çeşme... Petrokent...nereleri gördü bir incelerseniz... Turizm marsa gitdi...

  • Yünlü KAZ11 Temmuz 2021 03:15

    Alanında en Avrupa nın en büyüğü dediğimiz.....Yünsa 3 aylıkta zarar açıklıyor.....21 leri gören hisse 11 lere geriliyor...Kime güvenelim hisse değiştirmekmi, önemli olan yoksa sahibi güvenilir şirketmi bulmak önemli olan.......Mustafa Sürmegöz  şirketi spek denen çaklallara boğdurmaya devam et..............Rezilliğe bakarmısın kime güveneceğiz....Nasıl yatırım yapacağız........

  • Yorum10 Temmuz 2021 16:25

    Turizim Turizim Turizim bu sektör pandemide en büyük darbeyi yiyen sektör turizmle faaliyet gösteren firmalar henüz beklenen tepkiyi vermedi yatırımcılar garantiye oynuyor Bu dönemde fakat şimdiden öngörüp risk alanlar büyük para kazanabilir pandeminin ilk iki ayında da dünya batıyormuş gibi Bi hava estirildi ama ondan sonra bir çok sanayi şirketi kapılarını açıp rekor üstüne rekor kırdı hem üretimde hemde hisse fiyatlarında şimdi aynı durum turizmde görülüyor açılacak mı turist gelecek mi yakında short a düşünce görürsünüz hem konaklamada fiyatlar artacak hemde hisse fiyatlarında gelecek sezonu fiyatlamaya başlayacak ayrıca bu sezon turizim en az 1 ay uzar Aralık ve şubatta 20 20 toplamda 40 gün ölü sezon ya olur ya olmaz ardından 2022 gümbür gümbür gelir benden demesi

  • Ckyc11 Temmuz 2021 20:38

    IŞIK PLASTIGI ES GECMEYELIM. HEDEF 100 TL...IHRACAT GELIRI %78 ytD

  • Bika10 Temmuz 2021 13:11

    Borsaya para girişi olmadıktan sonra, hisseler dolar bazlı ucuzlamaya devam eder. Banka hisseleri 2008 krizi seviyelerinin altına geldi, talep yok.

  • wers10 Temmuz 2021 12:44

    thyao ya bakın yabancı oranıen düşükte ve hisse yıkılıyor