E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi rakipsiz ---

Hisse senedi rakipsiz

Hisse senedi rakipsiz
27 Ağustos 2022 - 09:03 borsagundem.com

Yılın başından bu yana TÜFE'de yüzde 45.72’lik artış oldu. BİST 100 Endeksi’nde bu yıl yaşanan yükseliş ise yüzde 70’e yaklaştı. Bu rakamlar BİST 100 Endeksinin enflasyonun üzerinde performans sergilediğini gösteriyor

Yılbaşından bu yana enflasyona karşı yatırımcısını koruyabilen Borsa İstanbul’da rekorlar sürüyor. Ancak BİST 100 Endeksi’nde sadece 54 hisse enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Ufuk Korcan'ın Dünya'daki haberine göre Borsa İstanbul, hisse bazında seçici davranan yatırımcısını enflasyona karşı korumuş durumda. İşte Korcan'ın o haberi: 

Türkiye gibi tüm dünyanın ‘1 numaralı’ derdi enflasyon. Pandemiyle bıçak gibi kesilen talebin aşı sonrası hızla geri gelmesi, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı enerji ve tahıl arzı sıkıntısı, dünyanın tedarik zincirinin en büyük halkası olan Çin’in ‘sıfır vaka’ politikasıyla tedarik zincirinde yaşanan aksaklık küresel anlamda fiyatları fırlattı.

Başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere birçok ülke enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına başlamış durumda. Bizde ise durum tam tersi. Diğer ülkelerin aksine bizde faiz indirimleri yapılıyor.

Amaç yeni ekonomi modeliyle üretim ve ihracatı artırmak; böylelikle yakalanacak büyümeyle hem istihdam artışı sağlanacak hem de enflasyon düşecek. Bu modelin başarıya ulaşıp ulaşmadığını hep birlikte göreceğiz.

Alım gücü korunmak isteniyor

Biz gelelim yaşanılan bu ortamda tasarruf sahiplerinin durumuna. Yatırımcıların temel amacı alım güçlerini düşürmeden artırabilmek. Bunun için geçmişten bu yana iki kriter oluşmuş durumda. İlki döviz diğeri enflasyon karşısında birikimlerini korumak.

Bu nedenle Türkiye’de dolarizasyon çok yüksek seviyelerde. Yılbaşından bu yana geçen sürede yatırım araçlarının performansına bir bakalım…

Alım gücünün karşılaştırılacağı temel kriter aslında enflasyon. Ancak açıklanan enflasyonun tüm Türkiye’nin ortalaması olduğunu her bir bireyin ihtiyaçlarının farklılığından dolayı aslında herkesin kendi enflasyonunun farklılaştığını unutmamak gerekir.

Kur artışı enflasyonun altında

TÜİK’in açıkladığı ortalama rakamlardan gidelim. Son açıklanan temmuz ayı rakamlarına göre yılın başından bu yana Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) yüzde 45.72’lik artış oldu. Ağustos ayı için ise beklentiler aylık yüzde 1 civarı bir artış olacağı yönünde. Dolayısıyla ağustos rakamı beklentiler doğrultusunda gerçekleşirse 8 aylık artış yüzde 47.2 olacak. Yılbaşından bu yana dolardaki yükseliş yüzde 36.5 oldu. Yani kurdaki artış 8 ay itibarıyla enflasyondaki artışın altında kaldı.

Kur Korumalı Mevduatı (KKM) seçen yatırımcıların da bakiyelerinde 8 aylık artış kurlarda yaşanan yükseliş kadar.

Hisse senedi rakipsiz durumda

BİST 100 Endeksi’nde bu yıl yaşanan yükseliş ise yüzde 70’e yaklaştı.

Borsa İstanbul bu performansıyla dünyada en yakın rakibi Portekiz Borsası’na 6 kat fark atmış durumda.

Yani bu rakamlara baktığımızda BİST 100 Endeksinin enflasyonun üzerinde bir performans sergilemiş olduğu görülüyor. Ancak bu endeksteki 100 hissenin hepsi bunu başarmış demek değil.

Biraz ayrıntıya indiğimizde BİST 100’de yer alan hisselerin sadece 54 tanesi enflasyonun üzerinde getiri sağlamış. Endeks üzeri getiri sağlayanların sayısı ise 43. Bu durum BİST Tüm Endeksi için de aynı.

Borsadaki 426 hisseden sadece 125’i endeksin üzerinde getiri sunmuş. Borsa İstanbul enflasyona karşı koruma sağlayabilme anlamında rakipsiz durumda olmasına karşın bunu her hisse için söylemek mümkün değil.

Dolayısıyla seçici davranan, konjonktürü lehine çeviren ya da konjonktürden olumlu etkilenecek şirket hisselerine yatırım yapanlar hedeflerine ulaşabilir.

Yüzde 500'e varan getiriler sağlandı

Evet yılbaşından bu yana rakamlara baktığımızda Borsa İstanbul, hisse bazından seçici davranan yatırımcısını enflasyona karşı korumuş durumda. Peki hangi hisselerin seçileceği konusunda yeterli finansal okuryazarlığa sahip değilseniz ne yapacaksınız? Bu noktada piyasa uzmanları tarafından hazırlanan araştırma raporlarını takip etmek size bir fikir verecektir. Ancak aracı kurumların araştırma bölümlerinin hazırladığı raporlar genellikle BİST 30 hisseleriyle sınırlı kalıyor. Dolayısıyla bu 30 hisse dışında bir şirket raporu bulmak pek kolay değil.

Hisse fonlar cazip

Hem borsadaki getiri fırsatlarını yakalamak isteyen ama yeterli zamanı ve finansal okuryazarlığı olmayanlar için profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları önemli getiriler sunuyor. Hisse fonların getirilerine baktığımızda yılbaşından bu yana yüzde 100 civarı getiri sağlayan fonlar var. Bu fonları yönetenler sadece endekse dahil olanlar değil tüm hisseler arasında mali yapısı güçlü bir hikayesi olan hisselerden oluşan bir sepet oluşturuyor. Tüm fon guruplarına bakıldığında yüzde 500’e varan getirilerin oluştuğu görülüyor.

BIST 100 haftalık bazda yüzde 4,17 yükseldi

Borsada Mehmet Akdere rüzgârı

Para o sektöre akıyor, hisseler değer kazanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mhk29 Ağustos 2022 17:08

    OYAK çimento pirimsiz

  • Ali sezer28 Ağustos 2022 19:56

    Crfsa hissesi kaç Ocak söndürdü bunuda yazın

  • Ali28 Ağustos 2022 09:34

    Borsa çok şişti. Sıra dolara geldi. Dolar 30 liraya gitmeli

  • Bommnn27 Ağustos 2022 19:55

    İki gün içinde görürsünüz rakibi :)))))

  • Cemas klgyo rıza kutlu ışık . Vahit kiler.. yerde 27 Ağustos 2022 17:29

    Evet cemas klgyo rakipsiz hep yerinde sayiyolar düşerken en önde duauyort.yalan dolan resmen küçük yatırımcı soygununa sessiz kaldınız spk ....3senedir fiyatlar ayni

  • ALİ KODUŞ27 Ağustos 2022 15:50

    Bizim ihlas grubu hisse senetleride nal topluyor.borsa çıktıkca sürekli düşmektedir.ne olacak bizim hisselerin hali.bari devlet kayyum atasa şirkete çok iyi olacak.

  • Suat28 Ağustos 2022 13:09

    Bu işi bu SPK mı yapacak

  • Kılıç27 Ağustos 2022 19:06

    Seçime kadar 5 lira olur

  • AHMET ÖZBİR27 Ağustos 2022 15:03

    TÜRK Liramız ve BİST'imiz tam anlamıyla RAKİPSİZ! Ne işimiz olur bizim USA'nın KILsasıyla, çökmüş batının Avrosuyla, geç TL bazlı yatırıma ÇAK KEYFİNİ, KAP ÇİL ÇİL PARACIKLARINI! Bir de BorsaGündem'i takip et kaçırma GÜNDEMİ!..

  • BİRİSİ28 Ağustos 2022 07:28

    Halkla dalga geçmeye başladınız. Sen başka bir ülkede mi yaşıyorsun? 

  • Anti27 Ağustos 2022 13:33

    Doğru rakip siz eregliyi 35calirsan kardemir 14 alırsan rakipsiz nerede spor kulübü ve bankaları demiyor un onlar dandik kağıtlar gider

  • Fenerbahçeli27 Ağustos 2022 10:49

    Cumartesi borsa açık olması gerekir. Milli bayramlarda açık olması gerekir. Ayrıca Dini bayramlarda ilk ngün dışında açık olması gerekir.

  • AHMET ÖZBİR27 Ağustos 2022 15:11

    "Fenerbahçeli" futbol bile 90 dakika, 45 dakika dolunca "Haydi çocuklar istirhate!" deniyor. Dört nala devamlı koşmak beyi ve kalbi bitirir. BİST'teki tatiller uygun hatta BİR SAAT ÖĞLE MOLASI acilen geri gelmeli.

  • VS27 Ağustos 2022 09:19

    hisse senedi rakipsiz idi ama şimdi değil 1 ay önce öyle idi buradan bi satış yerse % 70 kaybedecek hisse doldu balona yakın çoook hisse var

  • Mustafa27 Ağustos 2022 18:18

    Bitti artik

  • Murat27 Ağustos 2022 15:50

    Hep ağzınıza kaşıkla mı versinler....sat başka kağıda geç duseceginden korkuyorsan....riski de sizin yerinize devlet mi alsın....