E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiHisse için tavsiye başlattı---

Hisse için tavsiye başlattı

Hisse için tavsiye başlattı
21 Kasım 2013 - 10:16 borsagundem.com

Bizim Menkul şirket raporunda hisse için tavsiye başlattı, hedef fiyat belirledi

Bizim Menkul, Aksa Enerji için önerisini 'endeksin üzerinde getiri' olarak başlatırken, hedef fiyatını 3.87 TL olarak açıkladı.
Bizim Menkul Değerler konu ile ilgili raporunda, şu değerlendirmelere yer verdi:
"AKSEN 2013 yılının ilk 9 ayında 1.328 Milyon TL satış geliri elde ederken 239,7 Milyon TL FAVÖK üretmeyi başarmıştır. Aynı dönemde şirketin net dönem zararı yüksek finansman giderlerinden dolayı 75,9
Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Şirketin 9 aylık satış gelirleri özellikle bu yılın ilk çeyreğinde düşük kalan elektrik talebi ve düşük kapasite kullanım oranı (KKO) sebebiyle geçen yılın aynı döneminde göre %5,5 gerilerken  ilk çeyrekteki düşük operasyonel karlılık sebebiyle gerileyen Favök marjı 3. çeyrekteki yüksek brüt karlılığın katkısıyla geçen yılla aynı seviyede, %18 olarak gerçekleşmiştir. Özellikle döviz kurlarının 2013 yılı içinde sert şekilde yükselmesi, 2012 yılının 9 aylık döneminde 41,2 Milyon ‘net’ finansman geliri elde etmiş olan şirketin bu yılın aynı döneminde 209 Milyon TL net finansman giderine katlanmasına sebep olmuştur. Bu giderin 102 Milyon TL’lik kısmı yılın ikinci çeyrek döneminde, 90 Milyon TL’lik kısmı ise yılın 3 çeyrek döneminde
gerçekleşmiştir.
2000 yılından sonra serbestleşme yolunda önemli adımlar atan Türkiye elektrik üretimi piyasasında faaliyet gösteren Aksa Enerji A.Ş.  2.052 MWh kurulu gücüyle sektördeki en önemli özel sektör oyuncusu haline gelmiştir. Kurulu güç kapasitesi bakımından toplam pazarda %3,6’lık pazar payına sahip olan şirket, özel sektör oyuncuları içinde toplam üretimin %11,9’unu sağlamaktadır. 
Şirketin kurulu gücünün %79,92’si doğalgaz, %10,19’u fueloil, %0,73’ü HES ve %9,16’sı rüzgar santrallerinden oluşmaktadır.
Mevcut kurulu gücünün %80’i doğalgaz santrali olan şirketin yenilenebilir enerji alanında yapmış  olduğu yatırımlar, faaliyete geçmeleriyle birlikte portföy çeşitliliği açısından şirkete pozitif etki yapacaklardır. Operasyonel giderlerin düşük olduğu bu tip santrallerin ağırlığının artıyor olması şirket finansallarını aynı
oranda olumlu etkileyecektir. Şirketin 87 MW gücündeki rüzgar santrali, 147 MW gücündeki hidroelektrik santrali ve 270 MW gücündeki linyit bazlı termik santrali yatırımları devam etmektedir. Şirket ayrıca 2014 yılın ilk aylarına kadar 49 MW gücündeki 3 santrali Kazancı Holding’den bünyesine katmayı planlamaktadır. Şirket önümüzdeki 5 yıl içinde yatırım planları herhangi bir aksamaya uğramaz ise 2017 yılında %26’sı rüzgar/hidro ve yerli kaynaklardan karşılanan linyit santrali olacak şekilde toplam 3.945 MW kurulu güce ulaşmayı planlamaktadır.
Şirket üyesi olduğu Kazancı Grubu şirketleri ile gerçekleştirdiği sinerjik yapılanma kapsamında üretimden dağıtıma enerji değer zincirinin tüm halkalarında faaliyet göstermektedir. Aksa grubunun sahip olduğu dağıtım şirketleri Aksa Enerji A.Ş.’nin üretiminin garanti altına alınması adına önemli bir avantaj sağlamaktadır. 2012 yılında Şirket satışlarının %38’i Aksa Toptan Satış A.Ş. aracılığı ile yapılmıştır. Kazancı Holding’in sahip olduğu dağıtım bölgelerinin sahip olduğu müşteri potansiyeli serbest tüketici limitinin aşağıya çekilme süreciyle birlikte düşünüldüğünde önümüzdeki dönemde bu şatışların hızlı büyüme olasılığı oldukça artmaktadır.
Ayrıca şirketin yatırımlarını da kendi bünyesinde yapıyor olması yatırım maliyetleri açısından şirkete maliyet avantajı sağlamaktadır.
Tüm sektörde olduğu gibi şirketin yüksek yabancı para duyarlılığı ve yüksek kısa vadeli borç oranı şirket üzerinde baskı oluşturan en önemli risklerdir. Yine doğalgaz santrallerinin portföyde kapladığı yer, şirketin doğalgaz fiyatlarındaki dalgalanmalarla birlikte gelecek risklerle de karşılaşabileceğini göstermektedir. Bu risk uzun vadede mevcut yatırımların faaliyete geçmesiyle azalacaktır.
2013 yılında sektör paylarının fiyat performansına bakıldığında Aksa Enerji’nin %37,7’lik negatif performansla en düşük performansı gerçekleştirmiş olmasının da önümüzdeki dönemde artı bir potansiyel
oluşturabileceği söylenebilir.
AKSEN için önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak başlatıyor ve hedef fiyatımızı 3,87 TL olarak belirliyoruz."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 39,54
En Yüksek: 40,12
En Düşük: 39,32
Değişim -0,50 %
FK: 11,45
PD / DD: 2,07
İşlem Hacmi 199.658.749
Toplam Adet: 5.036.591
Ağırlıklı Ort.: 39,67
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin21 Kasım 2013 12:44

    anlaşılan elinde patladı.kar patlaması yapan şirketler varken neden aksa enerji sen git yat

  • Borsacı21 Kasım 2013 12:27

    Mevcut borçlar, artan faizler ve kurlar baskı yaratıyor. Herşey söylenmiş mevcut yüksek faizli dolar borçlar ve leasing giderlerinden ve tahsil edilemeyen elektrik parasından bahsedilmemiş. piyasa değeri kadar borç gözüküyor. Termik santral devreye girmeden hareket zor. Gerçi çok düştü ama alacak adam 5-6 liraya götürmek için beklemede, yabancı her gün satıyor. Hisse kafasını kaldıramıyor.