E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse fonlarının zorlu dönemi başladı---

Hisse fonlarının zorlu dönemi başladı

Hisse fonlarının zorlu dönemi başladı
04 Ekim 2021 - 11:37 borsagundem.com

ABD’de ortalama hisse fonu üçüncü çeyrekte %1 düşüş gösterdi. Çok daha büyük miktarda para, tahvil fonlarına aktı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fon yatırımcılarının büyük sınavı başladı. Hisseler yaz aylarında yeni rekorlar kırmaya devam ederken yatırımcılar hem hisse hem de tahvil fonlarına akın etti. Ancak üçüncü çeyreğin sonunda hisselerde geri çekilme başladı. Bunun sonucunda ABD’de ortalama hisse fonu üçüncü çeyrekte %1 düşüş gösterdi. Bunun nedeni ise eylül ayındaki %4’lük düşüş oldu.

Düşüşlerin ardından yıl başından bu yana sağlanan ilerleme %14,5’a geriledi. Uluslararası hisse fonları üçüncü çeyrekte %1,8 düşüş gösterdi. Wall Street Journal’ın haberine göre eylül ayındaysa düşüşler %3,8 olarak gerçekleşti ve yılbaşından bu yana sağlanan yükseliş %7,1’ geriledi. Fon akışı verileri yatırımcıların ABD hisselerinin devam eden yükselişine fazlaca güvenmediğini gösteriyor.

Bu nedenle yatırımcılar tahvillerin sağladığı güvenli yatırım alanına yöneliyor. Yatırımcılar üçüncü çeyrekte ABD’nin hisse fonlarına ve borsa yatırım fonlarına 8,9 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bununla birlikte uluslararası hisse fonlarına yapılan yatırım Investment Company Institute verilerine göre 59 milyar dolar oldu.

Ancak yatırımcılar üçüncü çeyrekte tahvil fonlarına çok daha büyük bir miktar yönelterek 129,1 milyar dolarlık yatırım yaptı. Ekonomi pandemi ve karantina uygulamaları sonrasında toparlanma gösterirken, ABD Merkez Bankası (FED) gelecek yıl teşvik çabalarını geri çekebileceğinin ve faiz oranlarını yükseltebileceğinin sinyallerini verdi.

Refinitiv Araştırma Hizmetleri Başkanı Tom Rossen, “birçok sabit getirili yatırımcısı, tahvillerde 40 yıllık boğa piyasasının sonuna nasıl hazırlanabileceklerini bilmiyor” dedi. Devamında, “yakın zamana kadar tahvil yatırımcıları faiz oranlarındaki düşüş ve düşük enflasyonun faydasını gördü. Bu da tahvil fonlarında hem sermaye getirilerine hem de gelir dağılımlarının getirilere destek olmasıyla sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

borsagundem.com'un derlemesine göre orta vadeli ve yatırım sınıfı borçlarla ilişkili tahvil fonları üçüncü çeyrekte %0,01 artarak, yıl başından bu yana %1,1 düşüş gösterdi. Hiçbir fon kategorisi üçüncü çeyreği güçlü geçirmedi. Finansal hizmetler fonları ise pozitif performans gösteren nadir kategorilerden oldu ve yaklaşık %3 yükseliş gösterdi.

Fonlar yıl başından bu yana %27,9 arttı. Her zaman yüksek volatilite gösteren altın odaklı fonlar üçüncü çeyrekte %12,3, eylül ayında %8,9 düştü. Fonlar yılbaşından bu yana %17 düşüş gösterdi.

‘Hala sosyal medya yüzünden zarar edenler var!’

 

Enflasyonda yükseliş devam ediyor

 

Altında kritik seviyeler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)