E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse fonları çok kazandırır mı?---

Hisse fonları çok kazandırır mı?

Hisse fonları çok kazandırır mı?
28 Aralık 2014 - 09:21 borsagundem.com

Yeni yılla birlikte Türkiye Elektronik Fon platformu (TEFAS) devreye giriyor

Yeni yılla birlikte Türkiye Elektronik Fon platformu (TEFAS) devreye giriyor. 34 milyar TL tutarındaki fon pazarında rekabet artacak. 2014’te öne çıkan hisse fonlar önümüzdeki yıl yine ilgi görecek.

Dışarıda küresel kaygılar içeride politik gelişmelerle dalgalı bir yıl geçiren piyasalar, 2015 yılına tedirgin giriyor. Ancak hisse senetlerine ilişkin beklentiler olumlu. Bu bağlamda borsayla birlikte hisse fonları da öne çıkmaya aday. 2015’in ikinci haftasında TEFAS’ın devreye girmesiyle birlikte fonlar arası rekabet artacak.

Yatırımcılar artık farklı fonlar için hesaplarını başka bir bankaya taşımadan alım yapabilecek. Platform, yatırımcıların getirisi yüksek fonlar arasında geçiş yapabilmelerine olanak sağlayacak. Piyasadaki uzmanların tahminlere baktığımızda ise önümüzdeki yıl yatırım araçları içerisinde hisse senetlerinin öne çıkacağına dair öngörü ağırlık kazanıyor.
Türkiye’nin en büyük fonlarını yöneten portföy yöneticileri de, hisse senetleri açısından dalgalanmaların yaşanacağını ancak nihayetinde pozitif bir yıl olacağını ve hisse fonları ile karma fonların gündemde kalacağını belirtiyor. Petrol fiyatlarının düşmesi ve faizlerde düşüş beklentisi de profesyonellerin bu beklentilerini destekler nitelikte. Yılın ilk çeyreğinde borsa ve hisse senetleri, beklentiler yönünde ilgi görmeye devam edecek.

Fon yatırımcısı 3.2 milyonu aştı

Halihazırda Türkiye’de bulunan 405 yatırım fonu 50 kurum tarafından yönetiliyor. Toplam fon yatırımcı sayısı ise yaklaşık 3 milyon 227 bin civarında.

Yatırımcı tercihlerinde yatırım fonları yer almakla birlikte henüz çok düşük seviyelerde bulunuyor. Toplam büyüklükleri Türkiye’de GSYİH’nın sadece yüzde 2’sine denk geliyor. Oysaki gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 50’lere kadar çıkabiliyor. Ülkemizde fon yönetim giderlerinin yüksekliği, beklenen performansın zayıf kalması, aktif bir pazarın yokluğu gibi nedenler fon piyasasının gelişememesinin nedenleri arasında bulunuyor. Oysaki yatırımcılar için pratikliği ve hemen nakde çevrilebilme özelliği ile yatırım fonları tercih edilebilecek bir özelliğe sahip. Hisse senedi yerine hisse fonlar; tahvil ve bono yerine tahvil bono fonları; yatırımda cazip seçenekler olarak ortaya çıkabiliyor.



2015 YILINDAN BEKLENTİ BÜYÜK

Lider fon portföy yöneticileri, 2015 yılında dalgalı bir seyir beklemekle birlikte hisse senetlerine sıcak bakıyor. Olası olumsuz gelişmelerde beklentiler BİST 100 Endeksi’nin 70 binli seviyeleri test edeceği yönünde. Farklı görüşler bir arada değerlendirildiğinde ortalama 74.000 seviyelerinin görülebileceği, yükselişlerde ise 100 bine doğru bir tırmanışın yaşanabileceği ağırlıklı değerlendirme olarak öne çıkıyor. Dövizde beklentiler ise 2.20-2.48 bandında bulunuyor.

Fon Portföy büyüklüğünde pazarın lideri olan İş Portföy’ün araştırma müdürü Erkan Ünal, önümüzdeki yıl borsa ve dolar/TL’de çıkış öngörüyor. Faizdeki beklentisi yatay, altına yönelik değerlendirmesi ise negatif. Ancak altının görebileceği en düşük seviyesinin 1.050 olduğunu belirtiyor. Altına yönelik İş Portföy’ün 2015 yılı için en yüksek beklentisi ise 1.250 seviyeleri. Faizlerde 8.25-8.50 bandında bir hareket, dolarda 2.25-2.50 aralığında pozitif bir hareket öngörülüyor.


Fon pazarını yönlendiren ve ona  hakim kurum sayısı hayli az. Toplam 34 milyar TL tutarındaki portföy pazarının 31 milyar TL’si yani yüzde 91’i on kurum tarafından yönetiliyor.
Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği (TKYD)’nin fon sınıflandırmasını baz alarak 405 yatırım fonunun performansını 8 ayrı kategoride değerlendirdik. Çıkan sonuca göre en yüksek getiriyi sağlayan yüzde 25.46 ile hisse fonları oldu. Karma fonların getirisi, ortalama yüzde 16.15 olurken esnek fonlar yüzde 11,08 oranında yatırımcısına kazandırdı. Tahvil bono fonlarının ortalama getirisi ise yüzde 10.90 seviyelerinde gerçekleşti. Yatırım fonlarında portföy büyüklüğü en yüksek fonlar, para piyasası fonları. Ancak bu fonların getirilerinin yüzde 8.10 seviyesinde kalması dikkat çekiyor.

Performanslarıyla öne çıkanlar

2014 yılında performansları ile öne çıkan fonlar arasında hisse fonu kategorisinde İş Bankası’nın teknoloji hisse fonu ilk sırada geliyor. Onu, Kare Yat. Men. (A) Değ. Fonu, Ata Yatırım Şemsiye Fonuna Bağlı B Tipi Verim Odaklı Değ. Fonu ile Ata Yatırım Hisse Senedi Yoğun Değ. Fonu ve Finans Yat. (A) Değ. Fon (His. Sen. Yoğ.) takip ediyor.

ZEYNEP AKTAŞ-MİLLİYET



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32328 Aralık 2014 20:50

    BU KONUYU ANLAMADIK...... TEKSAS MI... TEFAS MI.TEFAL Mİ.. FESAT MI.......KEFAL Mİ İLGİ ALANI DIŞI..........

  • tv28 Aralık 2014 15:48

    şirket sayısı arsa ne olacakki şirketlerinhali ortada ranlo ataç goldaş siz olsanız borsaya girermisiniz bu mantıkla yerliyatırımcı gelmez önce bunlara çarelazım

  • marklar28 Aralık 2014 13:29

    Yabancılar ellerindeki hisseleri şişirip duruyor, endeks öyle yükseliyor, onlar adrese teslim eder gider bir kısmı, hep aynı strateji

  • aliveli..28 Aralık 2014 11:13

    katılımcı sayısıda arttırılmadır.bunu için güven gereklidir..güvende 3 kğıtcıların ve manıplsyon yapanların takip edilip cezalandrılrmalıdır..

  • Mehmet28 Aralık 2014 10:03

    Bu iyi bir şey ama Bist'te şirket sayısı çok az olduğu için ne yapılsa yetersiz kalır.Gelişmiş ülkelerde şirket sayıları 2000,3000 civarlarında oysa Bist'te 400 civarında.Büyük borsanın büyük balığı,küçük borsanın küçük balığı olur.Şirket sayısı artırılmalıdır.