E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHindistan Rusya'dan petrol alımını artıracak---

Hindistan Rusya'dan petrol alımını artıracak

Hindistan Rusya'dan petrol alımını artıracak
06 Haziran 2022 - 16:50 borsagundem.com

Hindistan, Rusya’dan petrol ithalatını iki katına çıkarmayı değerlendiriyor. Uluslararası aktörlerin Rusya petrolünden uzak durması sebebiyle rafinerilerin doğrudan Rosneft ile anlaşma yapacağı söyleniyor.


Hindistan'da bazı özel ve kamuya ait rafinerilerin Rusya'dan petrol ithalatını iki katına çıkarmayı planladıkları belirtildi. 

Bloomberg'e konuşan tedarik süreçleriyle ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre kamu rafinerileri altı aylık yeni bir tedarik sürecini sonuçlandırmak üzerinde çalışıyorlar. Buna göre kargoların teslimatının ve sigortasının Rosneft tarafından garanti altına alındığı bir formül üzerinde çalışılıyor.

Sonuçlanması durumunda yeni tedarik anlaşmaları Rusya’dan diğer anlaşmalarla satın alınan miktarın üzerine eklenecek. Kargoların hacmi ve fiyatları üzerinde pazarlıkların hala sürdüğü ve Hint bankalarının tüm kargoların finansmanını sağlamaya hazır olduğu ifade ediliyor.

Devlet ve özel şirketlerin temin anlaşmaları ayrı ayrı olacak

Glencore Plc gibi uluslararası oyuncuların Rosneft ile anlaşma yapmayı bırakması üzerine giderek artan sayıda Hintli rafinerinin Rosneft’ten doğrudan ürün temin etmeye başlayacağı değerlendiriliyor.

Bu rafineriler arasında kamu sahipli Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum ve Bharat Petroleum’un yanında bir kısmı Rosneft’e ait olan Reliance Industries ve Nayara Energy gibi özel şirketler var. Devlet ve özel şirketlerin temin anlaşmalarının ayrı olarak gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Rus petrolünde alımlar arttı

AB, İngiltere ve ABD’nin uyguladığı yaptırım ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle birçok alıcının Rus petrolünde kaçarak fiyatların çakılmasıyla hem kamu hem de özel rafinerilerin bir süredir Rus petrolünde alımlarını artırdığı biliniyor.

Geçtiğimiz ay Avrupalı alıcıların alternatif kaynak arayışına girerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne dek uzanmasıyla Rusya’dan Hindistan’a ve Çin’e daha önce görülmemiş derecede fazla miktarda Rus petrolü yollanmıştı.

Şubattan bu yana petrol fiyatları yüzde 20 yükseldi

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna işgali sonrası piyasada oluşan panik ve değişen küresel petrol akışı fiyatların yüzde 20 artmasına neden olmuştu.

Hindistan’ın Şubat-Mayıs ayları arasında Rusya’dan petrol ithalatı 40 milyon varili aşmış durumda. Bu rakamın 2021’de Rusya’dan yapılan ithalatın tamamından yüzde 20 fazla olduğu belirtiliyor.

İndirimli Rus petrolü, Hindistan'a rahat bir nefes aldırıyor

Hindistan’ın Rusya’dan yaptığı ithalat herhangi bir yaptırımı delmese de AB ve ABD’den baskı görse de Asya’nın en büyük ikinci tüketicisi Rusya’dan yaptığı ithalatın Avrupa Birliği’ne göre çok cüzi bir rakam olduğuna vurgu yapıyor. Kullandığı petrolün yüzde 85’ini ithal eden ülkede indirimli Rus petrolünün gıdadan yakıta kadar tüm fiyatların arttığı ortamda Hindistan’a rahat bir nefes aldırdığı belirtiliyor. Uygun alım seviyeleri nedeniyle ülkenin petrol ithalatı Nisan ayında bir önceki seneye göre yüzde 16 artmış durumda.

Fransa, Rus petrolüne alternatif arıyor

Umman, yeni petrol kaynakları keşfetti

Rusya'nın petrol üretimini arttı

Kremlin: Petrol ambargosu küresel pazarı olumsuz etkileyecek

Bulgaristan Rus petrolünü kullanmaya devam edecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)