E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHerkes için sosyal adalet---

Herkes için sosyal adalet

Herkes için sosyal adalet
15 Nisan 2017 - 12:32 borsagundem.com

Almanya’ya yabancı işgücü göçü 1955 yılında başladı. Önce İtalyanlar geldi gastarbeiter (misafir işçi) olarak. Daha sonraki yıllarda Yunanlılar, İspanyollar. 1961 yılından itibaren Türkler.

Gastarbeiter denen insanlar Almanların gözünde zamanla yabancı, şimdilerde de göçmen kökenli oldular.
Yeni nesiller ise buralı.
Çoğu Alman vatandaşı.
Ama onlar da Almanların gözünde hala bir türlü buralı yani kendilerinden biri olamadılar.
Zaten yıllardır yapılan araştırmalar bu insanların aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hala buralı olamadıklarını ortaya koymaktadır.

***
Evet, doğrudur.
İlk gelen misafir işçiler genelde düz işçilerdi.
Doğru dürüst kalifikasyonları yoktu.
Ama zamanla durum değişti.
Her ne kadar 1980’li yıllarda aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelen göçmen çocukların çok büyük bir bölümünü, Almanca bilmedikleri için, bazı çevreler tarafından Geri Zekalılar Okulu olarak nitelendirilen ‘Sonderschule’ye doldurma gibi çok ciddi hatalar yapılmasına rağmen, zamanla durum değişti.
Göçmen kökenli çocuklar da normal okullarda eğitim görüp ve meslek eğitimi almaya başladılar.
Yüksek öğrenim gören göçmen kökenli genç sayısı sistematik olarak arttı.
Ama Ampirik Uyum ve Göç Araştırması Berlin Enstitüsü ile Berlin Humboldt Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptığı fakirlik tehlikesi araştırmasına bakınca, göçmen kökenlilerin hala buralı olamadıklarını görüyorum.
Federal Hükümet’in Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’un girişimiyle yapılan araştırmaya göre, fakirlik tehlikesiyle karşı karşıya olan göçmen kökenlilerin oranı yüzde 26’ya ulaşmakta.
Hatta 10 yıldan daha az süredir burada yaşayan göçmen kökenlilerde bu oran yüzde 37’yi bulmakta.
Göçmen kökenli olmayanlarda, yani biyo Almanlarda ise fakirlik riski yüzde 12 civarında.
Kalifikasyon unsuru göz önünde bulundurulduğunda da fakirlik tehlikesiyle karşı karşıya olan göçmen kökenlilerin oranı aynı konumdaki asıl Almanlardan yüzde 11 daha fazla.
Uzmanlara göre, bunun tek nedeni yeterli kalifikasyona sahip olmama değil.

****
Önyargılar da önemli bir etken.
Hatta bireysel ve kurumsal ayrımcılık da.
Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, “Göçmen kökenlilerin, eşit eğitime sahip oldukları, aynı işyerlerinde çalıştıkları, aynı yaşta oldukları halde, halkın diğer bölümünden çok daha fazla fakirlik tehlikesiyle karşıya olmaları, bizim gibi biç göç ülkesini alarma geçirmeli” diyor.
Evet, Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçim öncesi hemen hemen tüm partilerden politikacılar, sosyal adalet, sosyal adalet diye basbas bağırıyorlar.
Sosyal adalet tabii önemlidir.
Hatta kaçınılmazdır.
Ama bu, Almanya’da yaşayan herkes için geçerli olmalıdır.
Almanya’nın bugünkü refah düzeyine ulaşmasında gastarbeiter denen insanların çok emeği geçmiştir.
Onların burada doğup büyüyen, bu ülkede eğitim ve öğrenim gören, meslek eğitimi yapan ve çok büyük bir bölümü Alman vatandaşı olan çocuklarına hala yabancı gözüyle bakılmasını anlamak mümkün değildir.
Kökenleri nedeniyle bu insanların ayrımcılığa maruz kalmalarını kabullenmek ise hiç mümkün değildir.
İşte bu nedenle Alman politikacılara “Kendi kendinizi kandırmayın!” diyorum. Ahmet Külahçı / Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ne ekersen15 Nisan 2017 13:12

    Almanlar göçmenlere bakmak zorunda değil. 2. dünya savaşından sonra Almanyada taş taş üstünde kalmadı. Bir yığın tazminatlar, borçlar ödediler. Kendi kalifiye adamlarını yöneticilik, arge işlerinde kullandılar. Gelen yabancılara ayak işlerini yaptırdılar. Sonra 15 senede dünya devi oldular. Sen naptın ? yattın, çaldın, görmezden geldin, okumadın, öğrenmedin sonra iç savaş, kavga dövüş, işsizlik. Hadi bakalım gelişmiş ülkelere göç. Oldu canım. Her toplum hakettiğini yaşamalı. Ne ekersen onu biçersin. Sen de çekeceksin hakettiğini, mirasçı çocuların da çekecek.