E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHer dönem kazandıran hisseler---

Her dönem kazandıran hisseler

Her dönem kazandıran hisseler
04 Mayıs 2021 - 08:35 borsagundem.com

Enflasyon yüksek seyrediyor, faiz de buna paralel. Mevduata alternatif, temettü hisseleriyle ileriye dönük sahip olunan varlıklar korunabilir mi? Zeynep Aktaş yazıyor...

Küresel ticaret savaşları, salgın hastalıklar ve doğal afetlere rağmen hayat devam ediyor. Bu süreçte bireylerin ana gündemi sağlık ve ellerindeki ekonomik varlıkların değerinin erimemesi...

Mevcut durumda enflasyon oranı yüzde 17.14 ve politika faizi yüzde 19. Bankaların yıllık faizi yüzde 12 - 17 arasında. Böyle bir ortamda paranın faizde tutulması enflasyona karşı erimesine neden olmakta. Bu nedenle alternatif getiri arayışları öne çıkıyor.

Mevcut bütçeden her ay bir miktar ayrırarak geleceğe yatırım yapılabilir. Bunun için hisse senetlerinin fiyatlarından bağımsız olarak düzenli temettü ödeyen şirketler tercih edilebilir. Uzun vadede şirketin temettü gelirleriyle dahi hisse senedinin fiyatını amorti etmek mümkün.

Düzenli temettü

Birikim sahipleri son 10 yılda düzenli temettü ödeyen şirketleri takip edebilir. Bunlar içinden 2021’de henüz temettü ödememiş olanları izleyebilir. Son 10 yıldır düzenli temettü ödeyen BIST 50’deki 10 şirket şöyle:

Ereğli Demir Çelik, Bim Mağazalar, Otokar, Sabancı Holding, Ege Endüstri, Ford Otosan, Koç Holding, Alkim Kimya, Selçuk Ecza Deposu ve Emlak Konut GMYO.

2021’de temettü verimliliklerine göre şirketlerin listesi ise:

Vestel, Aksigorta, Tofaş Oto. Fab., Doğuş Otomotiv, Ereğli Demir Çelik, Yeni Gimat GMYO, İskenderun Demir Çelik, Enerjisa Enerji, Anadolu Hayat Emek., Türk Telekom, Türk Traktör, Anadolu Efes, Turkcell ve Vestel Beyaz Eşya.

Rekor talep var

Küresel bazda bireylerin portföyleri içindeki hisse oranı yükseliyor. Hibe ve krediler ekonomilerde pandemi sonrası açılma beklentisini güçlendirirken hisselere ilgi artıyor. ABD’de finansal varlıklar içindeki hisse oranı nisanda yüzde 41 ile rekor seviyelerde. Türkiye’de de halka arzlarla hisselere ilgi yüksek seyrini koruyor.

Enflasyonda tepe görülmedi

Türkiye’de nisan ayı enflasyon verileri açıklandı. Enflasyonda henüz tepe görülmedi. Ekonominin de canlanması ve kur artışından kaynaklı geçişkenlik ile mayıs enflasyon rakamı daha yüksek gelebilir.

Nisanda TÜFE aylık yüzde 1.68 (beklenti yüzde 1.80), yıllık yüzde 17.14 (beklenti yüzde 17.30) arttı. Politika faizi yüzde 19 seviyesinde. Martta yüzde 16.19 olan yıllık enflasyon, nisanda yüzde 17.14’e yükseldi. Bu veri Mayıs 2019’dan bu yana 22 ayın en yüksek enflasyonu. Üretici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 4.34. Yıllık bazda yüzde 35.17 oldu. Enflasyonun etkisi veriler üzerinde hissedilecektir.

Ekonomik veriye göre fiyatlama nasıl olur?

1 Büyüme verisi: Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) büyümesi şirketlerin de büyüdüğü anlamına gelir. Türkiye’nin ortalama yıllık büyüme oranı yüzde 5. 2020’de yüzde 1.8 büyüme yaşandı. Pandemi etkisinin azalması büyümede bazal veri olan yüzde 5’e doğru hareketi getirebilir. Bu da fiyatlara olumlu yansır.

2 Faiz: Faiz yüksekken hisse fiyatlarının yüksek değer artışlarını devam ettirmesi zordur. Şimdilerde faiz yüzde 19 ve yüksek. Bu oran Mayıs 2013’te yüzde 4.5’di. Faizler düşüş eğilimi gösterinceye kadar dalgalı seyir gözlenecektir.
 
3 Enflasyon: Yüksek olduğu bir ortamda beklentilerde bozulmalar yaşanır. Enflasyon bir ay daha yüksek seyir izleyecek. Mayıs da sıkıntılı geçebilir.

4 İşsizlik: İşsizliğin yüksekliği ekonomik problemlere işaret ediyor. Pandemi sürecinin atlatılması nefes almayı getirecek.

5 Tüketici güveni: Güven endeksleri önemli. Ekonomik güven endeksi martta 98.9 iken, nisanda yüzde 5.1 azalarak 93.9’a düştü. Güven endeksindeki gerileme risk alma iştahını azaltıyor.

6 İthalat ve ihracat: İhracat artıyorsa şirketler için olumluya işaret. Nisanda ihracat pandeminin yarattığı baz etkisiyle yüzde 109 artışla 18 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 61.4 artarak 21.9 milyar dolara ulaştı.

7 Dış ticaret açığı: Mal ihracatı ile mal ithalatı arasındaki farkı gösterir. Nisan dış ticaret açığı 2020’ye göre yüzde 31.9 azalarak 3.1 milyar dolara geriledi.(Zeynep Aktaş/Milliyet)

Günün önemli şirket haberleri 04/05/2021

Enflasyonda yapısal sorunlar devam ediyor

Enflasyon Merkez'in faiz kararını etkiler mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kapadokyalı04 Mayıs 2021 23:08

    Ky yatırmcı kacmaya başladı batık şırketleri borsaya getirip bankaların kredi vermedigi paraları ky yatırımcısından almaya başladınız şu anda artık kücük yatırımcı bunu yemez iki tavan ücüncün ağababanın biri milyon lot ky çüp geçmiş olsun

  • Mustafa x04 Mayıs 2021 17:44

    Risk olmasa borsa uçar giderdi. Zor bir dönem. Almak İçin yürek ister

  • kızgın YÜNSA04 Mayıs 2021 17:43

    Tamam Yünsa yaklaşık 69.9 kuruş temettü verdi.......Sonra ne oldu fiyatı yaklaşık 4-5 lira düştü....Spek milleti bezdirirken sahipleri sadece izliyor sanırım....Böyle temettü olacaksa hiç olmasın tam bir kepazelik.

  • Atilla Ada 04 Mayıs 2021 17:12

    Temettü veren şirketler seçilebilir demişler.. Bu doğru ancak bu hisselerin de fiyatı (ikisi hariç) aynı gerekçe ile çok yükseldi .. Hiç bir zaman hisseler sürekli yükselmez.. BİST 150 binlere neredeyse soluksuz gelmişti. Bu işin kar satışları mutlaka olacaktır.. Dolaysıyla bu kadar hızla yükselen bir piyasada kısa vadede yatırım yapmak büyük Riskide beraberinde getirir.

  • Özer04 Mayıs 2021 12:15

    Enflasyon, faiz oranı, büyüme oranı, ihracat miktari hepsi birbiriyle bağlantılı ve hisse piyasasını etkiliyor. MB başkanınin değiştirilmesi sonrası yabancılar BIST te hisse sattı. Düşüş fırsat oldu şimdi alıma geçtiler. Osman Altuğ. Hoca'nin dediği gibi "üç kağıt piyasası" bu. Kazananlar borsa veya faiz veya dövizde kazanmaya devam edecek! Yazılarınızda biz küçük yatırımcıya yol gösteriyorsunuz Zeynep Hanım. Teşekkürler efenim.

  • Ferdi04 Mayıs 2021 09:24

    Hayatımıza yıllardır yasak koyana bundan sonra oy vermek yasak.

  • Berber Bekri 04 Mayıs 2021 23:14

    Herkes almış eline VatansSeverÖlçer kendi minnak beyinlerine göre o vatan sever bu değil mal pazara gitse karpuz seçemez burda adam seçiyor insan kendinden sorumlu kendin -haram yeme -vergini öde -oku okut -seçim de oyunu kullan... dinin soyun sopun milliyet kimsenin umurunda değil

  • Baklacı04 Mayıs 2021 20:34

    Sen gibisine bu ülkenin havasını solumak dahi yasaklanmalı.

  • Veysel04 Mayıs 2021 17:21

    Fetoş kokusu var sende ferdi.

  • Babanın. Malımı04 Mayıs 2021 16:39

    Sanane lan ali haydar sanamı soracak nerde yaşayacağınj he hırbo

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ04 Mayıs 2021 10:43

    Senin oy vereceğin parti kendini yırtıyor idi sıkıyönetim olsun kimse evinden dahi çıkmasın diyor idi.ülkeni begenmiyor isen git o gelişmiş ülke dediğin ülkelerde geber git.