E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHepatit A endişesiyle çilekler toplatılıyor---

Hepatit A endişesiyle çilekler toplatılıyor

Hepatit A endişesiyle çilekler toplatılıyor
30 Mayıs 2022 - 12:40 borsagundem.com

ABD ve Kanada'daki sağlık yetkilileri, Hepatit A vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılan çilekler hakkında toplatma kararı verdi.

Sağlık yetkilileri, birçok bölgedeki Hepatit A salgınıyla bağlantılı olduğunu düşündükleri ve ABD ile Kanada'da ana zincir marketlerde satılan iki markaya ait çileklerin toplatılmasına karar verdi.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) vatandaş ve restoran gibi işyerlerine mart ve nisan aylarında satın aldıkları FreshKampo ve HEB marka çilekleri kullanmamaları çağrısı yaptı. FDA açıklamasında, "5 Mart- 25 Nisan arası alınan ve sonradan tüketilmek üzere dondurucuya atılanlar çilekler yenmemeli" ifadesi kullanıldı.

ABD'de en az 17 kişide Hepatit A görüldü, 12'si hastaneye kaldırıldı. Kanada'da 10 vaka ve 4 hastaneye yatış kayıtlara geçti.

Ölümcül olabiliyor

İlgili virüsün (HAV) karaciğerde yaptığı akut iltihabi bir hastalık olarak tanımlanan Hepatit A; Hepatit B ve C'nin aksine kronikleşme özelliği taşımıyor, altı aydan uzun sürmüyor ve karaciğer kanserine neden olmuyor.

Bazı durumlarda hastaneye yatışı gerektirebilen Hepatit A'yı, hastaların büyük bölümü farkında olmaksızın ayakta geçiriyor. Bazı durumlarda ölümcül de olabilen hastalık, özellikle ileri yaşlarda çocukluk yaşından 5-10 kat daha fazla ölüme yol açabiliyor.

Japonya'da yeni gizemli hepatit vakaları saptandı

 

Gizemli hepatit vakaları artıyor: Vaka sayısı 228

 

Gizemli hepatit vakaları artıyor: Avrupa'da 166 vaka tespit edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa30 Mayıs 2022 23:50

    tadı tuzu para verip yenecek şekilde değil zaten Eski lezzetler yok

  • Murat30 Mayıs 2022 17:29

    Sanılan.... karaktersiz köpekler...korku pompalama...noldu covit bir çeşit grip demeye başladılar

  • Seko30 Mayıs 2022 14:37

    Türkiye ye gönderin sağlamlarıyla değiştirir bizim yetkililer ama az Bi döviz karşılığı hani adı ihracat olsun

  • Mucise Reis ;)30 Mayıs 2022 13:43

    Türkiye ye gönderin gitsin... :D nasıl olsa gümrükten geçer... Bu arada sıkıntılı fıstık ezmeleri ülkemizde görülmeye başlamış. yurtdışında toptalılan seriler ülkemizde raflarda.... umarız imha edilir, yoksa kavanozlardan çıkıp, başka ürünler ile servis edilmez... o kadarda olmaz yani... olabilir mi ?  olmamasını arzu ederim..