E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHelal olsun! İşte örnek alınacak iki dev---

Helal olsun! İşte örnek alınacak iki dev

Helal olsun! İşte örnek alınacak iki dev
18 Eylül 2018 - 18:49 borsagundem.com

Türk ekonomisine saldırıda Türk iş dünyasına yönelik kriz çıkarma çabaları ters tepti. Şişecam ve Siemens Türkiye, beklentileri boşa çıkardı. Çalışanlarına zam yaptı, moraller yükseldi.

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Türkiye zor günlerden geçiyor. Ülke, döviz üzerinden başlatılan, borsayı da kuşatan finansal bir saldırıyla karşı karşıya. Yurt çapında çıkarılacak bir ekonomik krizle, iş yaşamının dengelerini bozmak, huzursuzluğu yaymak isteyenlerin planlarıyla karşı karşıya.

İÇ HUZURU BOZMA PLANLARI

Nitekim bu tuzağa düşen üç beş işletmenin, patronun, ‘ben kurtulayım yeter’ düşüncesiyle, düne kadar alın teriyle firmasına kazandıran elemanlarını hiç göz yaşına bakmadan işten attığı söyleniyor.

Ücret artışı bir yana, yeni bir ayarlama yapmadan da görevine devam etmeye hazır insanların iş akitlerinin feshedildiği ileri sürülüyor.

Tasarruf kılıfı altında bazı bölümlerin kapatıldığı, çalışanların kapı önüne konduğu konuşuluyor.

“Dolar çok çıktı, iş yok…” bahanesiyle kapılarını kapatan şirketlerden bahsediliyor.

Karaborsacıların hortladığı, fırsatçıların ürün etiketlerini geceden sabaha zamla değiştirdiği anlatılıyor.

TÜRK İŞ DÜNYASI SAHİPSİZ DEĞİL

Evet, bunların sayısı belki çok değil ama Türkiye üzerine oynanan bu oyun saatli bomba gibi… Bu ‘saat’ her gün yeniden kuruluyor.

Amaç çalışma barışını ortadan kaldırmak, Türkiye’nin uykusunu kaçırmak, işsizler yaratarak kıyamet koparmak.

Ancak, Türkiye iş dünyası sahipsiz değil!

Evet, Türkiye’nin şirketleri duyarsız değil!!

Kriz çanları çalarken çalışanlarına sahip çıkanlar da var.

İşte, bilenlere, duyanlara, okuyanlara “Helal olsun” dedirten iki ‘dev’ örnek.

Çalışan ve kurum işbirliğinin krizlere karşı ne güçlü bir duvar öreceğinin iki güçlü kanıtı…

“EK ÜCRETARTIŞI KARARI ALINMIŞTIR”

Biri Şişecam. Bu ülkenin ihracattaki gururu, binlerce istihdamın ev sahibi, halka açık Şişecam, personeline ek zam kararı alıyor. Genel Müdür Ahmet Kırman imzasıyla gönderilen iç mesajda “… Zorlu ekonomik koşullarda ücretlendirme konumunuzun güçlendirilmesi için aylık ücretli çalışanlarımıza ek ücret artışı kararı alınmıştır” deniyor.

“Bir anlamda finansal başarılarımızın çalışanlarımızla paylaşılması anlamına da gelen ücret artışının ekonomik dalgalanmalara karşı çalışanlarımızı destekleyeceğine inanıyoruz” ifadesi, ‘biz kazandık, sizin de kazanmanızı istiyoruz” güvencesinin işareti.

"ERKEN YÜZDE 10 ZAM" MÜJDESİ!

Diğeri, teknolojinin ünlü Alman markası Siemens. Siemens Türkiye maaş zammını öne çekiyor, yüzde 10 genel ücret artışı yapılacağını açıklıyor. Şirket içi yazışmada, “Sizlerin yanınızda olduğumuzu hissettirmek istedik. Bu kapsamda her yıl aylık ücretli çalışanlarımız için Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz genel ücret artışını, bu yılki ekonomik koşulları göz önüne alarak, Ocak ayımızdaki bütçemizden kullanmak ve iki ayrı dönemde gerçekleşmek üzere, 2018 yılına özel olarak erken bir uygulama ile Eylül ayında gerçekleştireceğiz. Bu doğrultuda aylık ücretli çalışanlarımız için, 1 Eylül 2018 tarihi itibari ile yüzde 10’luk genel ücret artışı yapacağımızı paylaşıyoruz” deniyor.

Siemens Türkiye yönetimi bununla da yetinmiyor, 2019 yılı için de ayrıca Ocak ayı genel ücret artışı konusundaki değerlendirmenin yeniden yapılacağını ifade ediyor. Yeni yılın zam haberini de şimdiden duyuruyor.

Manzara gösteriyor ki, bu hassas dönemde Türkiye bu oyuna gelmeyecek, bozacak.

Tıpkı denildiği gibi; yeni başarı hikayeleri yazarak…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • %100 yerli 21 Eylül 2018 11:00

    Hangi niyetle yaşarsan o niyet kaderin olur. Kaderini yaşarsın. Ayağını yorganına göre uzatan batmaz. Bu demogoji yapanlar kusura bakmasın çalışmak alın teri yok kazanmak hemde han gelip yatarak Forex vb. Kazançlar gani. Ne ala....

  • mehmet a.q.19 Eylül 2018 12:52

    üretmeyen ekonomiyiz deyip krize sebep arıyoruz, üretenleri işten çıkarmak nasıl bir anlayıştır....

  • ADAM19 Eylül 2018 11:47

    Hakikaten helal olsun. %10 dişe dokunur bir zam gibi görünmeyebilir ama burada niyet önemli, net bir şekilde koymuşlar onu da ortaya. Bankacıyım, 15 yıldır çalıştığım bankadan ayrıldım geçen sene sömürüden bıktığım için, ayrılırken niye gidiyorsun senden çok memnunuz aslansın kaplansın lafları, ama kıdem yok, aç dava al dedi çıktılar. Bu kadar nankör bir sektör.Bunu bankaların çoğu yapıyor. Türkiye'deki özel sektörün genel bir kesiti bu, özellikle finans sektöründe çalışanların çoğu sömürülüyor.Bu ülke asıl yatırımın insana olduğunu hiçbir zaman anlayamayacak, tecrübe ve bilgi hep geri planda kalacak, yalakalık yalancılık gevezelik hep iş yapacak. Çok takdir ediyorum böyle istisnai şirketleri. Siemens'i uzun yıllar önce bir mühendis arkadaşımdan da duymuştum şartları o zaman da çok iyiydi, çizgisini hiç bozmamış. Çalışanı memnun edeceksin ki o da seni memnun etsin, çalışanı 3 kuruşa satmayacaksın ki o da seni satmasın!

  • recai19 Eylül 2018 11:35

    Almanlar Türk ekonomisine darbe yapmaya çalışıyor anlaşılan:)

  • buz dağı19 Eylül 2018 08:55

    bırakın bu ucuz duygu sömürülerini..siemens başka bir çıkarı planı olmasa yapmaz böyle şey !

  • hayri19 Eylül 2018 11:34

    Almanlar Türk ekonomisini kıskanmış:)

  • Türkoğlutürk 19 Eylül 2018 07:29

    Demekki satılmaları arsalarına avm yapılması şart

  • Ali19 Eylül 2018 00:49

    BİZİM FİRMA DA İŞÇİLERİ CAKIRATIYOR Ülke battı vallahi milyon gırtlak kadar borç var ne yapacaklar

  • emekci19 Eylül 2018 00:49

    bir yandaş patron gösteremezsiniz böyle civanmert ve emek sömürüsüne tenezzül etmeyen. sözde milli ve dinciler ama emek hırsızlığı yapıyorlar

  • VEDAT19 Eylül 2018 00:07

    Nice karlı ve üretken şirket (reel ve finans sektörü) son dönemde eleman çıkarttı ,çıkartıyor,hem de kar eden şubesini ve hedeflerini aşan profesyonelini gönderiyor,bunlar hiçbir yerde haber olmuyor,sistem çalışanları hukuken de korumuyor ,medyada da yerde almıyor,son dönemde özelikle sadece finans sektörüne bir bakında görürsünüz ,bu sektör her yıl milyarlarca dolar(TLdeğil) çatır çatır kar yazıyor...iş akdi fesih,at imzayı,haydi güle güle ,sonra 10 ay asgari ücretin altında işssizlik maaşı...Yok öyle bir şey,zarar etmeyen eleman çıkartmaz falan, bu şirketler böyle zor zamanlarda zam yapıp moral veriyor, bravo..başka kim yaptı ,yapıyor bunu?

  • misafir18 Eylül 2018 22:13

    Şişe cam büyük oranda tl ile hammadde alıp , döviz ile satış yapan ihracat yapan bir kurum olduğu için dövizin yükselmesinden karlılık bakımından olumlu bile etkilendi. O yüzden durumu baya iyi yani. Öyle helal olsun denilecek bir durum falan yok ortada. Diğer şirketler ile kıyaslanamaz.

  • nihat18 Eylül 2018 21:55

    sıemens alman şirketi zaten! Şişe cam da işler iyi neden eleman çıkarsın?

  • Calışan18 Eylül 2018 20:54

    Nerdee böyle işveren? Tebrikler Siemens, Şişecam.Bir kişiyi işinden etmek onun mali ve psikolojik olarak perişan olması demek. Yasalar dürüst ve çalışkan herkesin keyfi işten atılmasını engeller olmalı. Hukuk yapımız çalışanlardan yana değil, bunu kurumlar acımasızca kullanıyor her dönemde.

  • akbaba18 Eylül 2018 20:10

    bide işb nk grunban a siyazset haline getirirsnz

  • Isci18 Eylül 2018 19:07

    Sanko da işden adam çıkartsın bide yerli olacak