E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHedge fonlar emtiaları terk ediyor---

Hedge fonlar emtiaları terk ediyor

Hedge fonlar emtiaları terk ediyor
22 Haziran 2021 - 11:40 borsagundem.com

Hedge fonlar soyadan bakıra, emtialarda boğa piyasası beklentilerini geride bırakıyor. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan ayı piyasası unsurları emtialarda düşüşü tetikledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hedge fonlar soyadan bakıra ve mısıra emtialarda uzun vadeli boğa piyasası beklentilerini geride bıraktı. Fonlar geçtiğimiz hafta emtialarda fiyat düşüşüne neden olan ayı piyasası faktörlerinin ardından, emtialarda boğa piyasası pozisyonlarından çıktı. Metaller Çin’in enflasyon karşıtı hamleleri ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) beklenenden daha erken faiz artırımına işaret etmesiyle birlikte çifte darbe aldı.

Tarım emtialarında ise hava durumu beklentileri olumsuz etki yarattı. Boğa piyasası taraftarı soya pozisyonları son 10 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Ancak geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından emtialar pazartesi günü yeniden yükselişe geçti. Geçmişe ve mevcut verilere bakıldığında bir gün süren rallinin devam edebileceği görülüyor. Bakır pazartesi günü geçtiğimiz hafta yaşadığı %8,3 düşüşün ardından %0,7 yükseldi.

Altın ise geçtiğimiz haftaki %5,8’lik düşüşün ardından %0,8 arttı. Bloomberg’in emtia endeksi ise %2,9’lık düşüşünün ardından %0,6 yükseldi. Endekste altı sektörde 23 emtia vadelisi bulunuyor: Enerji, tahıl, çiftlik hayvanı, değerli metaller, gıda ve lif emtiaları ile sanayi metalleri. Emtialarda FED’in parasal politikanın gevşetileceğine yönelik açıklama öncesinde ralli yaşanıyordu.

Ancak FED 2023 yılında gerçekleşmesi muhtemel olan iki faiz oranı artırımının sinyallerini verdi ve yetkililerin tahvil alım programının boyutunu küçültme kararını tartışmaya başladığını açıkladı. Bunun ardından tahvil getirileri düşüş gösterirken dolar yükselişe geçti. Her iki unsur da emtialar için olumsuz etki yarattı. Ancak tahvil alım programının yavaş yavaş geri çekilmeye başlanması emtialar için büyük darbe yaratmayabilir.

borsagundem.com'un derlemesine göre, 2013’te FED’in tahvil alımlarını geri çekmeye başladığı dönemde, karar ani açıklanmış ve Bloomberg’in emtia endeksi üç ay içinde yalnızca %2 düşüş göstermişti. Gavekal Research’ün verilerine göre, bu süreçte emtialar S&P 500’ün ardından ikinci en yüksek performansı göstermişti.

Bu dönemdeki yüksek performans ekonominin gücünün emtia fiyatları üzerinde, parasal politikalardan daha büyük bir etki gösterebileceğinin sinyallerini veriyor. Bu yüksek performans aynı zamanda risk iştahının oldukça düştüğü bir dönemde görüldü. Bu nedenle de temelde görülen arz ve talep koşulları emtialar için finans koşullarından çok daha önemli.

Aynı zamanda mevcut arz talep dinamikleri daha yüksek emtia fiyatlarını mümkün kılıyor. Gavekal’ın verileri aralarında bakırın da bulunduğu bazı metallerin arzının 2021’de düştüğünü gösteriyor. Ancak bunun karşısında korona virüs pandemisinin ardından görülen küresel ekonomik toparlanmayla birlikte talebin güçlenmesi bekleniyor.

Bu nedenle de emtia fiyatlarının uzun vadede yukarı yönlü olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşler ve hedge fonların emtialardaki uzun vadeli pozisyonlarından çıkışı ise yalnızca bir duraklama dönemi olabilir. Geçmişe bakıldığında emtiaların uzun vadede yükselişte olacağının sinyalleri görülüyor.

Kripto paralar bir darbe daha mı alacak?

 

Altında kritik seviyeler

 

Buğday fiyatları arz nedeniyle yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)