E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHDP'li 2 vekil ifadeye çağrıldı---

HDP'li 2 vekil ifadeye çağrıldı

HDP'li 2 vekil ifadeye çağrıldı
22 Haziran 2016 - 13:47 borsagundem.com

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek" dedi.

TBMM'de dokunulmazlıkları kaldıran teklifin yasalaşmasının ardından savcılıklardan ilk çağrı geldi. HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özhan ifade vermeye çağrıldı ancak iki isim ifadeye gitmedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek" dedi.

YARGI YOLU AÇILDI

Adalet Bakanlığı dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine ait 682 fezlekenin tamamını, savcılıklara göndermişti.Böylece dokunulmazlıkları kaldırılan 152 milletvekilinin tamamı için yargı yolu açılmış oldu.Savcılıklara göndeirlen fezlekeler arasında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli HDP eş genel başkanlarına ait dosyalar da yer alıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hakkında 799 fezleke bulunan 152 milletvekili için yeni bir süreç başlamıştı. Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümleri uyarınca ve Adalet Bakanlığının genelgesi doğrultusunda başsavcılar veya başsavcı tarafından görevlendirilecek vekillerince yürütülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadecedokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara görevli mahkemelerde görülecek.
Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALP22 Haziran 2016 14:26

    HEMDE EKRANLARIN KARŞISINDA CANLI YAYINDA...BÜTÜN DÜNYA GÖRECEKKİ ...KULAKLARINDAN TUTUP GÖTÜRECEN..

  • Abdullah22 Haziran 2016 14:21

    Eskiden teror ve ekonomik sosyal olaylarda toplumsan basınç akp uzerindeydi, şimdi akp dahiane politikalarıyla bu basıncı hdp uzerine yönlendirip hm kendin rahatlatıyor hem hdp ye habire şamar atarak en buyuk vatansever oluyor. hdp uzerinde oynamak guzel prim yapıyor. yola devam

  • Ensar22 Haziran 2016 14:18

    Büyük dünya lideri işi biliyor. Hdp uzerinden oynayıp iyi siyasal prim yapıyor. başkanlığın yolunun hdp lileri ezmekten gectiğini cok iyi biliyor