E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHDP iddianamesinde dikkat çeken Demirtaş ayrıntısı---

HDP iddianamesinde dikkat çeken Demirtaş ayrıntısı

HDP iddianamesinde dikkat çeken Demirtaş ayrıntısı
17 Mart 2021 - 21:50 borsagundem.com

HDP iddianamesinin ayrıntıları belli oldu. İddianamede Pervin Buldan, Mithat Sancar, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 687 HDP’li hakkında siyasi yasaklılık istendi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamenin detayları belli oldu. İddianamede, HDP’nin mevcut eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 687 HDP’li hakkında siyasi yasaklılık istendi.

HDP'NİN HAZİNE YARDIMINDAN MAHRUM BIRAKILMASI TALEP EDİLDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle iddianame düzenleyerek Anayasa Mahkemesine (AYM) gönderdi. İddianamede, HDP'nin mevcut eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 687 HDP'li hakkında siyasi yasaklılık istendi.

HDP'nin hazine yardımından mahrum bırakılması ve mal varlığına tedbir konulması da talep edildi. “HDP'nin terör eylemlerinin odağı olduğu, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları” belirtilen iddianame, Anayasa Mahkemesi Raportörünün hazırlayacağı ilk rapordan sonra AYM Başkanlığı tarafından incelenecek. İddianame kabul edilirse, HDP'den savunma istenecek.

BAŞSAVCI ŞAHİN, ESAS HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜNÜ SUNACAK

Açılan davada, “ceza davası” prosedürü izlenecek. AYM Başkanı Zühtü Arslan,raportör görevlendirecek. Bu raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunacak. HDP’den ön savunma istenecek. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek.

Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin, AYM Genel Kuruluna sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Hakkında siyasi yasaklılık talep edilenler de, AYM'ye yazılı ve sözlü savunma verebilecekler. Bütün bu sürecin ardından raportör, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayarak esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

10 ÜYENİN OYU GEREKİYOR

Raporun ardından, AYM Başkanı Zühtü Arslan kapatma isteminin görüşülmesi için bir toplantı tarihi belirleyecek. Bu tarihte toplanacak olan 15 kişilik AYM heyeti, dosyayı karara bağlayacak. Heyet, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verecek. AYM, HDP'nin Anayasa’da sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da karar verebilecek. AYM'nin kararı hem HDP hem de Yargıtay Başsavcılığına gönderilecek. Karar Resmi Gazete'de de ilan edilecek.

Yargıtay Başsavcısı Şahin, HDP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “HDP yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir” denildi.

HDP davası dövizi hareketlendirdi

 

Yargıtay, HDP'nin kapatılması için dava açtı

 

HDP'li Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Öyle demokratızki norveç bk yemiş17 Mart 2021 23:23

    Bir parti düşünün başkanın kardeşi terörist Böyle bir müsamaha ancak Türkiyede olur

  • Bir yorum17 Mart 2021 23:22

    Artık dağa mı çıkarsınız ne halt  edersiniz   s...tirin gidin.

  • KASIM YANTIR17 Mart 2021 22:26

    bunları meclise taşıyan ve ittifak yapan chp nin durumu ne olacak.madem bunlar teröristleri destekliyorlar ise chp ve iyi partide bunlarla ittifak yaptılar şimdi durum ne olacak.

  • adam17 Mart 2021 22:07

    Haha haha yüce divan da bile hiç kimseye birşey olmadı..HANİ DEVLET HANİ DEVLETIN MALI DENİZ YEMEYEN KERİZ BUNLAR NERDE YENDİ ÇÜNKÜ BUNLAR NERDE DİŞARDa yendi...

  • John17 Mart 2021 22:06

    Winter is coming... 8-) 

  • Ali17 Mart 2021 22:33

    Hade lan çopur