E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHazine'den "büyüme" değerlendirmesi---

Hazine'den "büyüme" değerlendirmesi

Hazine'den büyüme değerlendirmesi
31 Mayıs 2022 - 14:14 borsagundem.com

2022 yılı büyüme performansını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Yüksek katma değerli, dengeli, kapsayıcı ve vatandaşlarımıza refah artışı sağlayan büyüme performansını kalıcı hale getirmek en önemli hedeflerimizdendir" açıklaması yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı ilk çeyrek büyüme performansını değerlendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"TÜİK tarafından bugün açıklanan GSYH verilerine göre ekonomimiz 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda reel olarak yüzde 7,3 oranında büyürken, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 olmuştur.

2021 yılı başından itibaren gerçekleşen dengeli büyüme kompozisyonu, 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiştir. İç talebin büyümeye katkısı 3,9 yüzde puan olurken, net dış talep büyümeye 3,5 yüzde puan katkı sağlamıştır.

2022 yılının ilk çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımları yıllık bazda yüzde 10,5 oranında artmış ve on çeyreklik artış eğilimini sürdürmüştür. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın devam etmesi önümüzdeki dönem üretim kapasitemizin güçlenmesi açısından önem arz etmektedir.

İç ve dış talebin dengeli katkı verdiği büyüme kompozisyonunun 2022 yılının kalan döneminde de devam etmesi, sürdürülebilir büyüme ve makroekonomik dengeler açısından oldukça önemlidir.

2022 yılında küresel ticarette Ukrayna'daki savaş kaynaklı bir ivme kaybı öngörülse de ihracatçılarımızın ürün ve pazar çeşitlendirmedeki başarısı ihracatımızın bu yıl da kuvvetli seyredeceğine işaret etmektedir. Turizmde ilk çeyrekteki olumlu görünümün yılın kalan döneminde de devam edeceği, bu durumun büyümeyi destekleyeceği öngörülmektedir. Öte yandan enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışlar, Ukrayna'daki savaş nedeniyle küresel tedarik zincirinde yaşanan ilave aksamaların ticaret ortaklarımızın büyümesi üzerine etkisi ve gelişmiş ülke para politikaları 2022 yılı için başlıca risk kaynaklarıdır.

Yüksek katma değerli, sürdürülebilir, dengeli, kapsayıcı ve vatandaşlarımıza refah artışı sağlayan büyüme performansını kalıcı hale getirmek en önemli hedeflerimizdendir. Bu kapsamda ülkemizin üretim potansiyelini artırmak için ekonomimizin tüm paydaşlarıyla iş birliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz."

Büyüme yörüngesi belirsiz

 

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüdü

 

Dış ticarette açık yüzde 99 büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik31 Mayıs 2022 17:00

    Yoksullaşan Türk halkına büyümeyi nasıl anlatacak ki siyasi iktidar, alım gücü düştükçe gerçeklerin farkına varan kişi sayısı artacak.

  • Mucise Reis ;)31 Mayıs 2022 15:01

    Kasa boş.. çalışan açlık sınırı kazanıyor, işsiz iş arıyor.. benzin fiyat 1 usd üzerinde çıkmış durumda... büyüyoruz eee nereye faydası var ? nasıl büyüme bu ? kime ne faydası oldu ? saçma sapan durumlardayızz