E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiHazine ve Maliye Bakanlığı'ndan enflasyon ve döviz kuru açıklaması---

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan enflasyon ve döviz kuru açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan enflasyon ve döviz kuru açıklaması
09 Haziran 2022 - 19:18 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı "Başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan konularda atacapımız yeni adımlar bu akşamdan itibaren duyurulacak" açıklamasında bulundu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Ekonomiyle ilgili atılacak yeni adımlar bu akşamdan itibaren kamuoyuyla paylaşılacak. Hızlı ve çözüm odaklı adımlar atılacak. Sıkıntılı süreci başarıyla atlatacağız" açıklamasında bulundu.

Açıklamada ayrıca, “Başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında, ekonomi yönetimimiz Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup; atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren Bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklama şu şekilde:

Dünyanın sayılı büyük ekonomileri arasında yer alan Türkiye, serbest piyasa ekonomisi ilkelerini esas alarak güçlü temeller üzerinde yükselmeye devam etmektedir. Ekonomimizin yakaladığı güçlü ve dengeli büyüme performansının daim kılınması hedeflenmektedir.

Geride kalan 20 yıllık süreçte, başta kamu maliyesi ve bankacılık sektörü olmak üzere elde ettiğimiz kazanımlar, ekonomimizin bu sağlam duruşunu desteklemektedir. Kamu maliyesinde sağlanan disiplinin oluşturduğu imkânlar, zorlu dönemlerde ekonomimiz için bir manevra alanı olarak kullanılmaktadır.

Bankacılık sektörümüzün sağlam ve istikrarlı yapısı ise özel sektörümüzün ve hanehalkımızın ihtiyaç duyduğu finansmanın kesintisiz ve daha da önemlisi uygun koşullarda sağlanmasına aracı olmaktadır.

Güçlü sanayi altyapısı ile dinamik ve zorlu koşullara kolay adapte olabilen özel sektörümüz de büyüme ve kalkınma hedeflerimizi birer birer yakalamamızda kuşkusuz bizlere önemli bir destek vermektedir.

Yakın geçmişte tüm dünyayı etkileyen birçok ekonomik zorluktan ülkemiz de etkilenmiştir. Bu sıkıntılı dönemlerin başında 2008 küresel finansal krizi ve onu takip eden 2011 Avrupa borç krizi akla gelmektedir. Türkiye ekonomisi tüm bu dönemlerden, dış şoklara karşı olan direnci sayesinde başarı ile büyüyerek ve daha da güçlenerek çıkmıştır.

Yakın dönemde salgının dünya üzerinde bıraktığı etkiler henüz tam anlamıyla silinememişken yakın coğrafyamızdaki savaşın küresel ekonomiyi çok daha zorlu bir sürece taşıdığını birlikte deneyimliyoruz. İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı döneme rağmen uyguladığımız politikalar ile bu süreci de başarıyla atlatacağımızdan şüphemiz bulunmamaktadır.

Türkiye ekonomisinin bir serbest piyasa ekonomisi ve kambiyo rejiminin ise liberal olduğunu sorgulamak ve sorgulatmak için bir kısım çevreler eline geçen tüm fırsatları ne yazık ki pervasızca kullanmaya devam etmektedir. Son 6 yıldan bu yana ekonomimizde çeşitli olağanüstü tedbirlerin uygulanacağına dair bu spekülasyonlar, kasıtlı olarak ortaya atılmakta ve bizim değişmez ve vazgeçilmez serbest piyasa koşulları ilkelerimiz sorgulanmaya çalışılmaktadır.

Bugün tüm dünyanın özellikle enerji ve tedarik zincirlerindeki aksamalar kaynaklı nedenlerden oluşan enflasyon problemi Türkiye özelinde olabildiğince karamsar senaryolara dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Yaklaşık 10 trilyon TL büyüklüğündeki Türkiye ekonomisinin başarısını dönemsel birkaç veri ile gölgelemeye çalışmak ekonomiye ve potansiyelimize kelimenin tam anlamıyla haksızlıktır.

Kısa vadeli çıkarlara odaklananların son 20 yıldır risk dediği her faktörü ülkemiz kısa bir süre sonra fırsata çevirmeyi başarmıştır. Bugünlerde de rasyonel olmayan söylemler eşliğinde döviz fiyatlarına dair spekülatif ve asılsız iddialarda bulunmaya devam edildiğini görmekteyiz.

Yakın bir süre önce kısa vadeli çıkarlarının peşinde koşanların oluşturduğu tedirginlik ortamı sonrasında, 20 Aralık 2021’de, spekülasyonla şişirilmiş döviz kurunun bir günde ne kadar düştüğünü tüm dünya tecrübe etmiş durumdadır. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızın bu tecrübeyi unutmayarak bazı kesimlerin manipülatif çıkarlarını gerçekleştirmelerine imkân vermeden sağduyulu olmasında büyük fayda vardır.

Biz, vatandaşlarımızın bu art niyetli felaket tellallarına prim vermek yerine ülkemizin, milletimizin ve çocuklarımızın geleceğine yönelik gayretlerini devam ettireceklerine olan inancımızı bir gün bile azaltmadık.

Bu bağlamda başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında, ekonomi yönetimimiz Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup; atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren Bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Hazine haberi sonrası döviz düşüşe geçti

 

IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisini revize edecek

 

Mayıs verileri açıklandı: İşte yabancıların BİST'teki tüm işlemleri

 

Stokçuluk ve fahiş fiyata ağır cezalar yolda

 

Borsa günü yükselişle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Rota 10 Haziran 2022 00:09

    Daha ne kadar fakirden garibandan aldığınızı ihtiyacı olmayanlara zengini daha ne kadar zengin ediceksiniz ne zaman garip gurabanın yanında olucaksınız hangi zengin sizin arkanızda olucak hiçbiri vatanını terkeden ilk onlar olucak syn devlet yöneticileri ve SPK halkı dolandıranları ky cıyı dolandıranları ne kadar daha göz yumucaksınız petrokent yön ve ve tahtacısına ne zaman görecek ceza vereceksiniz ihtiyacı bile olmayan 5 veya 10 kişinin mutluluğu için 100 binlerce lerce ky mutsuzluğu zararına mal satmasını bekleyen gözü dönmüş leş yiyen akbabaları kan emicileri daha ne kadar görüpte sessiz kalacaksınız yeter artık

  • Mucize Reis : )09 Haziran 2022 22:57

    şimdi. Reis ne dedi birkaç gün önce ? FAİZLER düşecek dedi.. Yani progamdan dönüş yok. Şimdi ilgili programı destekleyen adımlar gelecek (zırva program inancım yok bu arada) ...Şimdi insanlar döviz almasın, TL ye geçsin faiz alsın, farkı devlet ödesin... sistem bu dediler. Şuan usd artışı durur ise, otomatikman devlet yükü ortadan kalkacaktı. ama usd düşmedi, karşılıksız para basıldı parasak genişleme gerçekleşiyor. Şuan piyasada tl korumalarda biriken paralar artıyor, bu paralar bazı alanlarda balon yaptı, mesela ev fiyatları artışı gibi. oluşan balon riski düşürmek, paradan para kazananların başka alanlarda piyasa bozmasını engellemek için, isteyende gelsin buyursun parasını bu yeni devlet borçlanma senedine geçsin ... yani balon şişmesi geciktiriliyor. usd düşmedi, kasa usd dolmadıi swap dan kasa açığı hala sürüyor. fakir eziliyor , faizler ödene ödene vakit geçiriyoruz. üretmeden uzağız hala. saçmalık sistemi devam edecek :D 

  • Formül ne acaba09 Haziran 2022 22:17

    Söylem bile dovizin gevşemesine neden oldu. Iyi bir formül açıklanırsa eğer dolar düşebilir belki. Umarım etkili bir formül açıklanır. Piyasada rahatlar böylelikle

  • Cazgır09 Haziran 2022 21:53

    Şok şok kampanya! Reklamlardan hemen sonra

  • AHMET ÖZBİR09 Haziran 2022 21:33

    TÜRK DEVLETİ'ne düşman olan bazı hainler OPERASYON çekiyorlar. Artık benim devletim KULAK çekmeyi bırakıp ANALARINDAN doğduğuna pişman edecek, gerekirse T.C. vatandaşlığından ATACAK adımları bekliyoruz.

  • Mucize Reis : ) 09 Haziran 2022 23:02

    Senin elin armutlu topluyor? operasyon çekilecek kadar basit aciz kasa boş bir devlet merkez bankası olur mu ? FED faiz arttırıcam derken ağustos böceği misali gıy gıy gıy saz elinde sap müzik yapıp megi megi türküler söylüyordun :D millet karınca gibi çalışırken . bide 10 milyar usd ye kanal İstanbul yapacakın boş kasa ile :D kursaydın 50 fabrika 10 yılda SEKA ayarında..  Yalan dolan hayal ile ekonomi yönetilmez. Aralık oyunda bugunleri söyleyenler tv lerden uzaklaştırılırken, bugun yalan dolan konuşanlar tv lerde suratı kırmızı kem kim diyip operasyon çektiler diyor :D boş adamlar ülke yönetemez. 1 milyon Türk Devleti hanesinin DOĞALGAZI KESİLDİ .. operasyonu yapan doğalgazı kesendir... koruyacaksın milletini her daim... 2022 yılında afikalı bile ocakda yemek yapıyor yahu :D

  • :)09 Haziran 2022 21:22

    Daha neyi konuşacak döviz olmuş dünya rekoru. konuşmayı bırak icraat yap.

  • Yüksel acar09 Haziran 2022 20:43

    Boş konuşuyorlar..

  • Bik09 Haziran 2022 20:41

    Bakan Nebati, dövizin stabil olduğunu söylediği değere doları indirsin de görelim!

  • Elektrik Fiyatları09 Haziran 2022 20:37

    "Elektrik Fiyatlarına %25 tavanı gelecekmiş" yerseniz. O kadar yanlış politikaları sanki vatandaş uygulamış gibi manipülatörler var deniyor. Bundan sonra yapacağınız her uygulamayı vatandaş alım fırsatı olarak görecektir. Çünkü ortada ortodoks iktisat politikası yok ve vatandaş deneyimledi önlemleri. 11-12 den dolar aldı 17 TL oldu.

  • Ahmak grup sizi 09 Haziran 2022 20:21

    Yeni adımlarınıza da size de ..........

  • Yağız09 Haziran 2022 19:50

    Sonbaharda erken seçim var, son barutlarini kullanıp, memura emekliye zam, kira artışlarına engel gibi aculluklar yapıyorlar.

  • Geç09 Haziran 2022 19:37

    Ne açıklamalar geldi geçti dolar 3.5 liraydı 5 köpüktü 6 uçuktu 7 kaçıktı hepsini gördük sonra birde günümüzü gördük onun için artık iş yapmaz.

  • Bik09 Haziran 2022 20:39

    "Dolar 3 lirayı geçerse yüzüme tükürün" diyen  ekonomi başdanışmanı gördük!

  • Pardus09 Haziran 2022 19:48

    İyi kese attılar yalnız, kopukleyip kopukleyip. Dolar üzerinden garantili köprüler, havalimanları, hastaneler

  • Pala09 Haziran 2022 19:36

    O kadar uzun basın açıklaması mı olur? Bakan pot kırmadan 2 dakika konuşmadığı için döşemisler tuğla gibi paragraflari