E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHazine: Kayıt dışılığın azaltılması dışında başka hiçbir amacı yoktur---

Hazine: Kayıt dışılığın azaltılması dışında başka hiçbir amacı yoktur

Hazine: Kayıt dışılığın azaltılması dışında başka hiçbir amacı yoktur
13 Ekim 2021 - 15:47 borsagundem.com

Hazine'den döviz işlemlerinde kimlik ibrazı konusunda açıklama yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı döviz bürolarında yapılan işlemlerde kimlik ibrazı ile ilgili bugün yapılan değişikliğe yönelik gündeme getirilen farklı anlamlar için açıklama yayınladı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yayınlanan açıklama şu şekilde:

Bugün bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında döviz bürolarına yönelik yetkili müesseseler tebliğine ilişkin gerçeği yansıtmayan ve gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür.

12.10.2021 tarihli 2018-32/45 sayılı tebliğ değişikliğine kadar, kambiyo mevzuatı kapsamında döviz alım satımında bir kimlik yükümlülüğü bulunmamakla birlikte, daha önce MASAK mevzuatı kasamın işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75.000 TL’yi aşan işlemler ile vergi mevzuatı uyarınca 3.000 ABD doları veya eşitini aşan işlemlerde kimlik tespiti zorunluluğu bulunmaktaydı.

2018-32/45 sayılı Tebliğ’de yapılan değişiklik ile bir alt sınır olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti zorunlu hale getirilmiştir.

Ülkemizde bankalar ve sermaye piyasası aracı kuruluşları nezdinde gerçekleştirilen işlemlerde olduğu gibi yetkili müesseseler sektöründeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün uluslararası uygulamalar ile uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir.

Söz konusu yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile uluslararası düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur.

Tebliğ ile yapılan değişiklik, döviz piyasalarına ilişkin herhangi bir müdahaleyi kesinlikle içermemektedir. Düzenleme, sadece döviz bürolarının işleyişi ve kurumsallaşmasına yönelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır.

Döviz alım satımlarında kimlik tespiti artık zorunlu

Döviz büroları için yeni düzenleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)