E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHavayolu şirketleri korona virüsle kumar oynuyor---

Havayolu şirketleri korona virüsle kumar oynuyor

Havayolu şirketleri korona virüsle kumar oynuyor
02 Temmuz 2020 - 14:35 borsagundem.com

ABD’li havayolu şirketleri yaz aylarının gelmesiyle birlikte yeniden atağa kalkmaya çalışıyor. Fakat ülkedeki vaka sayısındaki artış ve sosyal mesafeye uymayan şirketler çok daha kötü sonuçlar doğurabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün kontrol altına alınması için uygulanan seyahat yasaklarının en fazla etkilediği sektörlerden birisi şüphesiz havacılık sektörüydü. Yaz aylarının gelmesiyle yapılan rezervasyonlar sektörün geri dönüşü için bir fırsat oluşturuyordu. Fakat ABD’de korona virüs vakalarının tekrar yükselmesi sektörün yeniden canlanmasına izin vermiyor.

Havacılık endüstrisi korona virüs vakalarının yeniden ciddi bir yükseliş yakalayamayacağı konusunda ciddi bir kumar oynuyor. ABD’li havayolu şirketi United Airlines Çarşamba günü yaptığı açıklamada ağustos ayında temmuz ayına oranla 25.000 daha fazla rezervasyon aldıklarını açıkladı. Havayolu şirketi ağustos ayında geçtiğimiz yıla oranla yerel uçuş kapasitesinin %48’ini işleme sokacağını açıkladı. United Airlines ayrıca uluslararası uçuşları da %25 kapasiteyle gerçekleştirmeyi planlıyor. Şirketin uçmayı planladığı Avrupa şehirleri arasında Brüksel, Frankfurt, Zürih ve Londra da var.

Havayolu şirketleri ayrıca yeni sağlık tedbirlerinin insanları tekrar havayolu taşımacılığına yönlendireceğini umuyor. ABD’de büyük havayolu şirketlerini tercih eden yolcular 14 gün boyunca korona virüs semptomlarını geçirmediklerine ve semptom gösterenlerle ilişki kurmadıklarına dair bir belge imzalayarak yolculuk yapabiliyor. Havayolu şirketler ayrıca uçuş sürecinde maske kullanımının zorunlu tutulacağını ve hava taşıtlarının derinlemesine temizlenerek ve diğer sosyal mesafe önlemlerine uyularak yolcuların sağlıklı bir şekilde seyahat edebileceğini söylüyor.

Delta Airlines Salı günü yapığı açıklamada 2 Temmuz itibariyle yetişkin içecek tarifelerine yeniden başladıklarını da açıkladı. Bu aynı zamanda Premium müşterilere ücretsiz alkollü içecek ikram edileceği anlamına da geliyor.

Sorumsuz havayolu şirketleri korona virüs gündeminde

Fakat havacılık endüstrisi bazı şirketlerde sosyal mesafe tedbirlerine uyulmaması nedeniyle sağlık yetkilileri tarafından ağır eleştiriler almaya devam ediyor. American Airlines bu hafta uçuşlardaki mevcut koltuk azaltma politikalarını sona erdirerek talep edilmesi halinde hava taşıtlarını tam kapasiteyle uçurmayı planlıyor.

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün (NIAID) Direktörü Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Doktor Anthony Fauci hafta içerisinde ABD Kongresi’ne yaptığı sunumda havayolu şirketlerinin bu kararının açık bir şekilde endişe verici olduğunu belirtti. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri Direktörü Robert Redfield American Airlines’ın kararını hayal kırıklığı olarak tanımlarken “Bunun doğru bir mesaj olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Havayolu şirketi yolcuların tarifeli uçuşlarının dolu olması galinde ücretsiz olarak yeniden rezervasyon yaptırma seçeneğine sahip olduğunu ve müşterilerin uçağın uygunluk durumuna göre kabinlerdeki yerlerini değiştirebileceğini iletti.

Avrupa'ya uçuş kolay olmayacak

Havacılık sektörünün bu iddialı adımlarına rağmen ABD’deki virüs cephesinde durum gittikçe kötüleşiyor. Ülkede son 24 saatte 39 bin 972 kişiye Kovid-19 teşhisi konuldu ve bu yeni bir rekoru işaret ediyor. Eyaletler kapanma tedbirlerini sürdürerek yerel halka evlerinde kalma ve gereksiz seyahatlerden uzak durma çağrısında bulunuyorlar.

Bununla birlikte ABD havacılık sektörünün Avrupa’ya uçuşları da gittikçe zorlaşıyor. Avrupa Birliği bu hafta 15 ülkeden uluslararası ziyaretçilere sınırlarını yeniden açtı. Ancak ABD artan vaka sayısı nedeniyle güvenli kabul edilen ülkelerin listesine giremiyor. ABD’li turistlerin kıtaya ulaşabilmesi için İngiltere ya da İrlanda’ya uçması ve 14 gün karantina sürecine girmesi gerekli. Üstelik karantina süreci sonrasında dahi AB sınırlarına girebilmelerine izin verilmesi kesin değil.

Artan vakalar sektörün yükselişini baltalıyor

Uçuşlar konusundaki isteksizlik ABD Ulaştırma Güvenlik Dairesi’nin (TSA) kontrol verilerinde açıkça görülebiliyor. TSA işlem hacmi geçtiğimiz hafta bir önceki yıla oranla %76 oranında düşmüş durumda. Credit Suisse’in açıklamalarına göre yıllık bazdaki %96’lık düşüşe göre bir miktar iyileşmenin gerçekleştiğinden de söz edilebilir. Fakat TSA’nın işlem hacmi bir önceki haftaya göre sadece %9,7 yükseldi. Credit Suisse Çarşamba günü yaptığı açıklamada bu yükselişin nisan ayında elde edilen en düşük seviyeden bu yana en kötü artış olduğunu belirtiyor. İsviçre bankası bu zayıf iyileşmeyi ABD genelinde artan korona virüs vakalarına bağlıyor

Yatırım bankası Cowen’in Analisti Helane Becker’a göre uçak bileti verileri de şirketlerin zayıflığını ortaya koyuyor. Bilet satışlarındaki hacim geçtiğimiz yıla göre %77 düşmüş durumda ve bu düşüşün %0,5’i geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Bu üst üste gelen haftalık ikinci haftalık düşüş.

JP Morgan’dan kazandıracak borsa stratejisi

 

İngiltere Türkiye'ye seyahat yasağını kaldırıyor

 

THY pilotların maaşını yarıya indirmeyi planlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)