E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHavayolu hisseleri Omikron krizine rağmen yükselişte---

Havayolu hisseleri Omikron krizine rağmen yükselişte

Havayolu hisseleri Omikron krizine rağmen yükselişte
14 Ocak 2022 - 17:39 borsagundem.com

Havayolu şirketleri 2021’in dördüncü çeyreğinde zorlu bir süreçten geçti. Korona virüsün Omikron varyantı binlerce uçuşun iptal olmasına neden olsa da, ilerleyen dönemlerde havayolu şirketleri için pozitif sinyaller var.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin havayolu hisseleri 2022’de yükseliş dönemine hazırlanıyor. Sektör 2021’in dördüncü çeyreğinde oldukça zorlu bir dönem geçirdi. Havayolu seyahatlerinde toparlanma ve uluslararası seyahatlerin yeniden başlamasına yönelik umutlar, yılın son haftalarında suya suya düştü. Kötü hava koşulları ve havayolu şirketlerinin çalışan kıtlığı korona virüsün Omikron varyantı nedeniyle artan vaka sayılarıyla birleşti. Bunun sonucunda havayolu şirketleri on binlerce uçuşu iptal etmek durumunda kaldı.

Financial Times’ın haberine göre bilanço açıklamasını gerçekleştiren ilk büyük havayolu şirketleri arasında bulunan Delta Air Lines, hasarın boyutunu perşembe günü ortaya koydu. Şirket 2021’in son üç ayında yolculardan elde edilen gelirlerin %29 düşmesiyle birlikte 408 milyon dolar zarar etti. İki karlı çeyreğin ardından gelen zararlar, yeni yılda da devam etti.

Delta’dan yapılan açıklamada şirketin 2022’nin ilk çeyreğinde de zarar beklediği söylendi. Buna rağmen en kötü dönemin geride kaldığını düşünmek için nedenler var. Omikron varyantı nedeniyle artan vaka sayılarının önümüzdeki haftalarda pik yapması bekleniyor. Bununla birlikte ocak ayı ve şubat ayının ilk yarısının seyahatler konusunda oldukça hareketsiz geçeceği de tahmin ediliyor. Ancak bahar yaklaşırken, bilet satışlarının artacağı düşünülüyor. Delta 2022’nin son üç çeyreğinde kar elde etme ihtimalinin yüksek olduğunu ve 2022 toplamında “anlamlı bir kar” elde edilebileceğini söyledi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre NYSE Arca Airline endeksi 2020’deki düşüşünün ardından iki katın üzerinde yükseliş göstermiş olsa da, pandemi öncesi seviyelerinin beşte bir oranında altında seyrediyor. Endeks ekim ayından bu yana %12 düşüş gösterdi. Bu da yatırımcılar için havayolu sektörüne yeniden yönelmek için bir fırsat oluşturuyor.

Bundan bir yıl öncesine kıyasla ABD’lilerin %62’si aşılandı. Uluslararası sınırlar yeniden açıldı ve hatta iş seyahatleri kademeli olarak geri dönmeye başladı. Seyahate yönelik bastırılmış talep, havayolu şirketlerinin daha iyi bir fiyatlama gücünün faydalarını görebileceği anlamına geliyor. Bu da yükselen yakıt fiyatlarının şirketler için yarattığı maliyetin telafisinin mümkün olduğunu gösteriyor.

Havayolu şirketlerinin hisselerinde, yakın geçmişte oldukça yüksek volatilite görüldü. Ancak şirketler krizden daha sağlıklı operasyonlarla çıkmayı başardı. Bu nedenle yatırımcılar havayolu şirketleri için yükselişleri fiyatlamaya başlayabilir.

Teknoloji hisselerinin zemini sağlam

 

BlackRock 10 trilyon dolar ile rekor varlığa ulaştı

 

Milyarder fon yöneticisinden kâbus senaryosu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil14 Ocak 2022 23:39

    THY hissesi bence hala ucuz durumda. Bu yıl havacılık ve turizm çok hareketlenecek bana göre. Ayrıca 3 yildir havacilik hisseleri aşağı indi ve gercek fiyatlamasini yapmadı. Sanayi hisseleri 3 yilda belki de 2 katını aştı ama havacılık için daha gidecek yolu var diye düşünüyorum ben

  • Wers14 Ocak 2022 20:11

    Balon gibi şişti zaten o icron satın alındı ilk olumsuzda patlar 40 TL inşallah olur ama ben ümit etmiyorum

  • Borsacı Osman14 Ocak 2022 18:35

    Her zaman ki gibi omicron beklentisinin biteceği satın alınıyor ne zaman uçuşlar serbest diyecekler ilk coşkuda gelenlere kilit eeee niye düştü bu b.. yiyen diyecekler o zaman cevap hazır beklenti satın alınmıştı şimdi bitti tepeden kilit neresi tepe? Bence thy 35-40 lira aralığı tepedir.

  • RAMO CANCAN14 Ocak 2022 18:08

    merak etme sayın yazar.yakında ele vermeler olacaktır.