E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiHavaya yeni vergi geldi---

Havaya yeni vergi geldi

Havaya yeni vergi geldi
20 Temmuz 2013 - 13:36 borsagundem.com

Yeni ÖTV Genel Tebliği'ne göre uçak yakıtlarına, litre başına 2,5 lira Özel Tüketim Vergisi uygulanacak

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Genel Tebliği (Seri no: 26) Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, daha önce litrede sıfır lira olarak belirlenen 2710.11.31.00.00 G.T.İ.P. numaralı uçak benzini, 2710.11.70.00.00 G.T.İ.P. numaralı benzin tipi jet yakıtı ve 2710.19.21.00.00 G.T.İ.P. numaralı jet yakıtının (kerosen) ÖTV tutarları 2,5000 TL/Litre olarak belirlendi.
Petrol dağıtıcıları, rafinericilerden satın aldıkları hava yakıtlarının teslimlerine ilişkin, "Rafinericiden Satın Alınan Hava Yakıtlarının Teslimine İlişkin Bildirim Formu"nu Gelir İdaresi Başkanlığının "www.gib.gov.tr" web adresinde hizmet veren İnternet Vergi Dairesi/Kurumlar-Gelir Vergi Dairesine gönderecekler. Bu bildirim formu, her ayın ilk ve ikinci 15 günlük dönemlerini kapsayacak şekilde yapılan teslimler için düzenlenecek ve bu dönemleri takip eden 10'uncu günün akşamına kadar gönderilecek.
Bu bildirim formlarını süresinde göndermeyenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı20 Temmuz 2013 13:59

    Bence güzel bir uygulama. Uçak benzini yabancı şirketlere de satıldığından aynı zamanda bir ihraç maddesi. THY, Pegasus bir şekilde başka yollardan kompanse edilirler. Yabancılara ve özel jetlere burada Dubai'den ucuza benzin vermenin anlamı yok. THY ye sanılanın aksine faydalı olur. Diyelim THY nin zararı 500 milyon, Devletin kazancı 1 milyar. THY ve Pegasus'a zaten uçak alımı için KDV sıfırlanması sağlanmıştı.