E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHavalimanları şantiyeye döndü!---

Havalimanları şantiyeye döndü!

Havalimanları şantiyeye döndü!
01 Eylül 2013 - 09:36 borsagundem.com

Gaziantep ve Bodrum havalimanları havayolu şirketlerinin kâbusu oldu

Yaz sezonu sebebiyle yoğun uçak ve yolcu trafiğinin yaşandığı havalimanlarındaki inşaat çalışmaları, havayolu şirketlerini zor durumda bıraktı.
Zaman'ın haberine göre, Gaziantep Havalimanı’ndaki ana pist, yeniden kaplama yapılması amacıyla bir süre önce bakıma alınmıştı. Bu yüzden 17 Temmuz’da notam yayınlandı ve 25 Temmuz’da ana pist kapatıldı. Ancak aradan geçen bir ayı aşan sürede havalimanı ana pistinde hiçbir çalışma başlatılmadı. Sadece apronda çalışmalar yürütüldü. Kullanılan yedek pistin genişliği 30 metre (normal pistler 47 metre) olduğundan, uçakların inişlerinde rüzgâr şiddeti limitlerinin düşük olması sebebiyle ciddi sıkıntı yaşandı (Normal pistlerde 30 knot olan rüzgâr şiddeti yedek pistte 20 knot, yağmurlu havalarda 25 knot olarak kabul edilen rüzgâr şiddeti ise burada 12 knot ile sınırlandırılıyor.) Gaziantep Havalimanı’ndaki yedek pistinde, uçakların görüş mesafesinin düşük olduğu meydanlara aletli sistemlerle iniş yapmasını sağlayan ILS cihazı bulunmuyor. Uçaklar burada VOR yaklaşması ile iniş gerçekleştiriyor. ILS yaklaşmasında limitler, tavan 335 feet, görüş 800 metre, VOR yaklaşmasında ise tavan 2 bin 950 feet, görüş 3 bin 400 metrede iniş gerçekleştirebiliyor. Bu limitler yüzünden yedek piste gerçekleştirilecek inişlerde hava şartlarının çok uygun olması gerekiyor.
Tatilciler sebebiyle ciddi yoğunluğun yaşandığı Bodrum Havalimanı’nda da, taksi yolu çalışmaları yürütülüyor. Bu yüzden, uçak iniş ve kalkışlarında uçak arasındaki mesafeler uçuş emniyeti gözetilerek normalin iki katı kadar açılıyor. 26 Nisan’da başlatılan taksi yolundaki çalışmaların 15 Ekim’de bitirilmesi planlanıyor. Ancak inşaat çalışmaları dolayısıyla havayolu şirketleri her uçuşta 300 kilogramdan fazla yakıt taşıyor ve bunun çoğunu da harcıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)