E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaHavada rekabet kızışıyor---

Havada rekabet kızışıyor

Havada rekabet kızışıyor
24 Kasım 2013 - 09:53 borsagundem.com

Havada artan rekabet Avrupa’nın dev havayolu şirketleri için büyük tehdit oluşturuyor.

Avrupa havacılığında liberalleşme sürecinin başlamasının ardından Ryanair ve easyJet gibi düşük maliyetli havayolu şirketlerinin oyuna girmesi öte yandan Emirates ve Türk Hava Yolları gibi Ortadoğulu şirketlerin küresel varlıklarını güçlendirmesi,  Avrupa’nın dev havayolu şirketlerinin payında düşüşe neden oluyor.
A.T. Kearney şirketinin Kasım ayı raporunda düşük maliyetli havayolu şirketleri ve Orta Doğulu havayolu şirketlerinin maliyetlerini aşağı çekerek piyasa payını artırdıkları ve rakiplerine kıyasla daha fazla kar yazdıklarına dikkat çekildi.

Söz konusu analize göre, 2012 sonu itibariyle düşük maliyetli havayolu şirketlerinin Avrupa pazarındaki payı yüzde 38 seviyesinde bulunuyor. Ryanair'in sahip olduğu yüzde 13 oranındaki payı, yüzde 8'lik pay ile Easy Jet takip ediyor.

2013 yılı sonunda düşük maliyetli havayolu şirketlerinin payının yüzde 40'a, 2014 yılında ise yüzde 45'e ulaşması bekleniyor.

Raporda, yeni oyunculara karşı giderek pazar payı kaybeden yerleşik oyuncuların karlarının baskı altında kaldığına yer verildi.

2003-2012 yılları arasında ortalama net kar rakamlarına göre, Ryanair yüzde 13'lük pay ile başı çekerken, onu yüzde 9 ile Emirates, yüzde 6,5 ile THY, yüzde 5 ile easy Jet, yüzde 2,8 ile Lufthansa, yüzde 1,7 ile IAG, -0,3 ile Air France-KLM takip ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)