E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiHavacılık hisselerinde varyantlara karşı döviz gelirleriyle mücadele---

Havacılık hisselerinde varyantlara karşı döviz gelirleriyle mücadele

Havacılık hisselerinde varyantlara karşı döviz gelirleriyle mücadele
10 Aralık 2021 - 12:38 borsagundem.com

Havacılık sektöründe TL’deki oynaklık ile tavsiyeler sürerken, hedef  fiyatlar revize edildi.

İş Yatırım havacılık sektörü için hazırladığı analizde korona virüs pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden biri olarak normalleşme, aşılanma oranları, yeni varyant etkisiyle olası tedbirlere yönelik endişeler, TL’deki değer kaybını etkisi ile hisselerin performansını inceliyor.

Türk Hava Yolları (#THYAO), Tav Havalimanları (#TAVHL) ve Pegasus (#PGSUS) için AL tavsiyesi sürüyor.

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz şu şekilde:

Hedef fiyatlarımızda yukarı revizyon. Havacılık sektörü takibimizdeki hisseler için fiyat hedeflerimizi, TL’deki son dönemdeki sert değer kaybının ardından güncellenen makro varsayımlarımız nedeniyle yukarı yönlü revize ediyoruz.

Havacılık kapsamındaki tüm hisse senetlerimiz için AL tavsiyemizi korurken, yüksek döviz gelirleri, devam eden güçlü kargo operasyonları ve net borçtaki düşüş sayesinde hedef fiyatında en büyük artış THYAO’da gerçekleşti. Güncellenen makro tahminleri yansıtmanın yanı sıra TAVHL değerlememize Antalya Havalimanı’nın işletme hakkının 2027-2051 imtiyaz süresiyle yenilenmesini dahil ettik. Revize hedef fiyatlarımız neticesinde görece daha yüksek getiri potansiyeli sunan THYAO en beğendiğimiz hisse olarak öne çıkıyor. Yılbaşından bu yana TAVHL endeksin %35 üzerinde, THYAO %24 üzerinde, PGSUS ise %2 üzerinde getiri sağladı.

Türk Hava Yolları ve TAV Havalimanları zayıf TL’den görece daha fazla fayda sağlıyor. Türk Hava Yolları’nın giderlerdeki %76’lık payına karşılık gelirlerinin %90’ını döviz cinsindir. TAV Havalimanları’nın ise gelir ve giderlerinin sırasıyla %68’i ve %52’si döviz cinsindendir. Pegasus Hava Yolları’nın hem gelirlerinde hem de giderlerinde sabit para birimleri yaklaşık %70’e yakın paya sahiptir.

TL’deki değer kaybı 2022’de yabancı turist sayısını destekleyecek. Omikron varyantı nedeniyle 1Ç22’de artan belirsizliğe rağmen, TL’deki keskin düşüş nedeniyle Türkiye yabancılar için çok daha ucuz bir turizm destinasyonu haline geldiğinden, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin artmasını bekliyoruz. Bunun yanında, Türkiye’deki yüksek aşılama oranının (iki dozda %82) yüksek yaz sezonu için rakiplerine göre rekabet avantajı sağlayacağına inanıyoruz.

Havayolu hisseleri, Omikron varyantı kaynaklı satışın ardından bir miktar toparlandı. Yeni Omikron varyantının ortaya çıkmasından önce sınırların kademeli olarak yeniden açılması uluslararası uçuşlarda toparlanmaya yol açmıştı. Omikron varyantı, diğer yeni varyantlara benzer şekilde, bulaşıcılık, yoğun bakım ile hastaneye yatış ve aşıların korumasından kaçma yeteneği hakkında endişelere neden oldu. İlk işaretler, Omikron’un muhtemelen daha hızlı yayılacağını ve Delta’yı geride bırakmaya başlayacağını ve muhtemelen önümüzdeki haftalarda baskın varyant olacağını gösteriyor. Güney Afrika’dan anekdot anlatımları, semptomların hafif olma eğiliminde olduğunu ve varyantın başlangıçta korkulduğu kadar ölümcül olmayabileceğini gösteriyor. 8 Aralık’ta Pfizer, Pfizer-BioNTech Kovid-19 Aşısının üç dozunun Omikron varyantını nötralize ettiğini, iki dozun ise ön laboratuvar çalışmalarına dayalı olarak daha düşük nötralize edici antikorlarla sonuçlandığını duyurdu. 2022’de toparlanmanın devam edeceği ve 2023’te 2019 yolcu seviyelerine ulaşılacağına dair temel senaryomuzu koruyoruz.

Aşılanma hızı devletlerin sınır önlemlerini gevşetmesinde önemli rol oynuyor. Aşılanma oranlarındaki hızlı ilerleme hükümetlere sınırları yeniden açma bireylere ise seyahat etme konusunda güven veriyor. Gelişmiş ekonomilere kıyasla dünyanın daha yavaş aşı dağıtımına sahip bölgelerinde (gelişmekte olan ekonomiler ve Asya Pasifik’teki bazı gelişmiş ekonomiler) havacılık endüstrisinin toparlanmasının daha uzun sürmesi bekleniyor. Artan aşılanma oranlarının ve yeni ilaçların virüsle mücadele önemli fark yaratacağını umuyoruz.

Yeni varyantlara karşı aşıların yeterli koruma sağlayamaması ve bunun sonucunda seyahat kısıtlamaları, dünya genelinde düşük aşılama oranı, artan rekabet nedeniyle beklenenden daha düşük bilet fiyatları ve akaryakıt fiyatlarındaki keskin artış hisse tavsiyelerimize ilişkin riskler olarak öne çıkıyor. Öte yandan, yeni tedaviler ve ilaçlar, tavsiyelerimiz için yukarı yönlü risklerdir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • WERS10 Aralık 2021 12:49

    bunda uzman olmaya gerek yok thyao 4 doları görmüş hisse dolar kazanıp tl harcıyor gider kalemlerinin çoğu tl geliride dolar bazlı yani thyao nun bu kurla 60 tl olsa da olur