E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHarris'ten Çin'e mesaj: Burada kalıcıyız---

Harris'ten Çin'e mesaj: Burada kalıcıyız

Harris'ten Çin'e mesaj: Burada kalıcıyız
19 Kasım 2022 - 09:20 borsagundem.com

Tayland'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İş Birliği Örgütü (APEC) Liderler Zirvesi, ABD ile Çin'in artan ekonomik ve jeostratejik rekabette bölgedeki varlıklarını vurgulayan mesajlarına sahne oldu.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, zirvede yaptığı konuşmada, Washington'ın bölgedeki uzun vadeli plan ve hedeflerine vurgu yaparak "Burada kalıcıyız." mesajı verdi.

Harris, ABD'nin Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklıklarını güçlendirdiğini, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleriyle bağlarını daha önce görülmemiş ölçüde genişlettiğini belirterek "Mesajımız açık. ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine ekonomik taahhüdü yıllarca değil, on yıllarca ve kuşaklarca sürecek. Bu bölge için ABD'den daha iyi bir ekonomik ortak yok." dedi.

ABD'nin piyasa müdahalelerini ve adil olmayan rekabet avantajlarını reddedeceğini belirten Harris, "ABD, küresel büyümenin motoru olmayı sürdürecek, bölgedeki ekonomilerin ve şirketlerin güçlü bir ortağı olacak, burada kalıcıyız." ifadesini kullandı.

"Asya-Pasifik kimsenin arka bahçesi değil"

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Asya-Pasifik'in "kimsenin arka bahçesi olmadığını", "büyük güç mücadelesinin sahasına dönüşmemesi gerektiğini" vurguladı.

Şi, Harris'in kullandığı "Hint-Pasifik" tanımı yerine "Asya-Pasifik" ifadesini kullanarak bölgenin on yıllar içinde ekonomik iş birliği sayesinde kalkınma alanında önemli mesafe kaydettiğine dikkati çekti.

Bölgenin ekonomik iş birliği sayesinde hızlı bir modernleşme ivmesi yakaladığını vurgulayan Şi, "Asya-Pasifik kimsenin arka bahçesi değildir ve büyük güç mücadelesinin alanı olmamalıdır. Yeni bir Soğuk Savaş başlatma çabasına ne bölge halkları ne de zamanın eğilimleri izin verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Şi, APEC'in ekonomik küreselleşmenin fırsatlarından en iyi şekilde yararlandığını işaret ederek "Asya-Pasifik bölgesinde yıllar içinde oluşmuş sanayi ve tedarik zincirlerini bozmaya yönelik bir girişim, ekonomik iş birliğini çıkmaza sürükleyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde ekonomik iş birliğine katkı sunmayı sürdüreceğini ifade eden Şi, "ortak geleceği paylaşan Asya-Pasifik topluluğu inşa etme" çağrısı yaptı.

Macron'dan "tek dünya düzeni" çağrısı

Zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da iki büyük güç arasındaki güç mücadelesinin "büyük risk ve meydan okuma" olduğunu belirterek "cepheleşmeye" son verilmesi çağrısında bulundu.

ABD ve Çin arasındaki artan rekabet ve cepheleşmenin bazı ülkeleri taraf olmaya zorladığına dikkati çeken Macron, "Nihayetinde dünyada yalnızca iki büyük güç, iki kutup görmek isteyenler çok ve bu ciddi bir hata, ABD ve Çin için bile. Tek dünya düzenine ihtiyacımız var." dedi.

Macron, Fransa'nın Hint-Pasifik bölgesine yaklaşımında "dinamik dengeyi" hedeflediğini vurgulayarak, "Biz hegemonyaya inanmıyoruz, cepheleşmeye inanmıyoruz. Biz istikrara inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa19 Kasım 2022 10:08

    ABD dünyanın huzurunu bozuyor,dünyaya rahat vermiyor.Girdiği Müslüman ülkeler bir daha belini doğrultamıyor.Ukrayna'yı iterek savaşa soktu,artık Rusya ve Ukrayna elli yıl daha kendine gelemez.Sıra Tayvan ve Çin'i ,Yunanistan ve Türkiye'yi savaştırmaya geldi.Avrupa'ya iyi bir kazık attı.Dünya hakimiyeti kurmak istiyor.Türkiye'yi elli yıldır PKK ile yıpratıyor.

  • Mucise Reis ;)19 Kasım 2022 09:39

    Teknolojı alıp, çin ile singapur arasını bozuyorlar... aralarında ticari sorunlar ambargolar çıkartıp, singapuru kendine bağımlı yapıyor abd. sözde iyilik meleği... çin gıda vermediğinde singapur abd den avrupadan alacak ve eli kolu bu ulkeler olacak. çin bazı teknolojılerı almayacak ambargo diye, avrupa ve buradan alacak teknolojılerı daha fazla sayıda... singapur yenı üretim hatlarıda çin yerine avrupa ve abd ile yapacak. modern bilgileri böylece çine değil muttefiklerine kaptıracak.. çok basit abd adımları bunlar. ama işe yarıyor. çin dosthane içinde adımlara devam etmekten yana. ama ileride belirli askeri üstünlük olduğunda asla böyle uysal kedi gibi olmaz. çin savaşmadan, gövde gösterisi ve elindekiler ile caydırıcı olmak isteyecek. çin kültürü şahaşahalı, abartılı, göz korkutan ve doyuran görsele önem verir. askeri alanıda böyle olacak