E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHangi hisse ,ilk işlem gününde %50 arttı---

Hangi hisse ,ilk işlem gününde %50 arttı

Hangi hisse ,ilk işlem gününde %50 arttı
20 Haziran 2015 - 09:28 borsagundem.com

New York Borsası’nda ‘FIT’ koduyla işlem görmeye başlayan Fitbit’in hisseleri ilk gün yüzde 50 prim yaptı

ABD’deki üniversiteler arasındaki rekabet bilinen bir gerçek. Özellikle Harvard ile Yale üniversiteleri denilince bu rekabet kıran kırana geçtiğini söylemek mümkün. Ancak her ne kadar bu üniversiteler arasındaki rekabet kıran kırana geçse de bu okuldaki öğrencileri kafa kafaya vererek milyar dolarlık şirketler kurabiliyor.

Hürriyet'in haberine göre, akıllı bileklik üreticisi Fitbit’te bunun en güzel örneği. Harvard Üniversitesi’nde okuyan James Park ile Yale Üniversitesi’nde okuyan Eric Friedman bir proje yarışmasında tanışır. Henüz daha 30’lu yaşlarında olan genç girişimciler, üniversiteden mezun olduktan sonra insanların günlük aktivitelerini takip etmek için bir cihaz geliştirmek üzere 2007 yılında Fitbit’i kurar. Friedman ve Park, San Francisco’ya gidip evlerinin garajına aylarca kapandı ve ikili ilk prototiplerini 2008 yılında ABD’de düzenlenen bir yarışmada tanıtır ve bu yarışmada birinci olur. Böylece bugün milyar dolarlık bir şirket haline dönüşen Fitbit’in hikayesi başlar.

YÜZDE 50 PAZAR PAYI

Fitbit, kullanıcıların yürüyüş, koşu veya uyku gibi günlük aktivitelerini akıllı bilekliklerinden önce farklı cihazlarla takip etmeye başladı. Ancak son dönemlerin trendi olan giyilebilir teknolojiler Fitbit’in ilgisini çekti ve şirket daha sonra akıllı bileklik üretimine ağırlık vermeye başladı. Şirket şu ana kadar 8 farklı akıllı cihazlar tüketicilerin karşısına çıktı. Şirket, bu cihazların satış fiyatlarını rakiplerinden biraz daha düşük tutarak ortalama 80 dolar olarak belirledi. Durum böyle olunca Fitbit, uygun satış fiyatının yanı sıra sade tasarımıyla tüm tüketicilerin dikkatini çekmeyi başardı. Şirket, günlük aktivite takip eden cihaz pazarından dünyada yüzde 50’lik bir pazar payının da sahibi oldu. Paylaşılan son istatistiklere göre geçtiğimiz yıl dünya çapında toplamda 5.4 milyon adet akıllı bileklik satışı gerçekleşti. Fitbit’in aldığı pay ise 2.7 milyon adet olarak açıklandı.

İLK GÜN ŞOVU

Fitbit’in bu başarıya imza atmasında sonra Friedman ve Park şirketi halka açmaya karar verdi ve şirket önceki gün itibariyle New York Borsası’nda ‘FIT’ koduyla işlem görmeye başladı. Şirket, hisse başı değeri 20 dolar, toplam değeri ise 4.1 milyar dolar ile borsaya girdi. İlk işlem gününde şirketin hisseleri yüzde 50 artış gösterdi. Hisse başı 30 dolara ulaşan şirketin toplam değeri ise 6 milyar doları geçti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)