E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHam petrolde yükseliş sürecek mi?---

Ham petrolde yükseliş sürecek mi?

Ham petrolde yükseliş sürecek mi?
02 Aralık 2022 - 10:52 borsagundem.com

Phillip Capital: Ham Petrol sözleşmesi direnci aşacak gücü toplayamazsa; 83,50 $ direnci yakınlarından, 86 $ üzerinde zarar kes çalıştırmak kaydıyla 80 $ ve 76 $ destekleri hedefli kısa pozisyon alınabilir.


Metin: Petrol Perşembe günü, yatırımcıların OPEC'in Pazar günkü toplantısında arzı daha da  kısabileceğine dair endişesiyle ve Çin'deki COVID kısıtlamalarının gevşetilmesinin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında talebi artıracağı umuduyla desteklenerek Perşembe günü yükseldi.

Federal Rezerv Başkanı Powell’ın faiz artırımlarının hızının yavaşlamasını ima eden açıklamalarının ardından ABD dolarının zayıflaması petrole bir başka destek sağladı. Dolardaki zayıflık, petrolü diğer döviz sahipleri için daha ucuz hale getiriyor.

Perşembe öğle sularında Brent petrol 44 sent veya %0,5 artışla 87,41 ABD dolarına yükselirken, ABD  ham petrol vadeli işlemleri 55 sent veya %0,7 artışla 81,10 dolara yükseldi.

Analistler, Rus petrolünde daha düşük bir fiyat tavanı beklentisinin de piyasayı desteklediğini söyledi.

Avrupa Birliği ülkeleri, fiyat tavanı konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Bu alandan gelecek  açıklamalar önümüzdeki günlerde fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.

Çin'in sıfır-COVID stratejisindeki değişim, Çin'in petrol talebinin toparlanmasına ilişkin iyimserliği  artırıyor. Guangzhou ve Chongqing şehirleri Çarşamba günü COVID kaldırımlarının hafifletildiğini
duyurmuştu. Karantinaların hafifletilmesi ve seyahat tedbirlerinin azaltılması petrol talebine olumlu  yansıyacaktır.

Teknik açıdan Ocak vadeli Ham Petrol sözleşmesi 75 $ altında gelen tepki alımlarının etkisiyle, 84 $’a  doğru yükseldi. Ham Petrol sözleşmesinin yeniden kısa vadeli hareketli ortalamaları üzerinde  fiyatlanıyor olması teknik açıdan olumlu olsa da, uzun vadeli hareketli ortalamaların ve yatay trend direncinin kesiştiği 83 $ - 86 $ aralığı öneli bir direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Ham Petrol sözleşmesi 86 $ üzerinde kalıcılık sağlamadıkça yükselişler tepki hareketiyle sınırlı kalabilir. 86 $ üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda, 83 $ altında zarar kes çalıştırmak kaydıyla uzun pozisyon değerlendirilebilir. Ham Petrol sözleşmesi direnci aşacak gücü toplayamazsa; 83,50 $ direnci yakınlarından, 86 $ üzerinde zarar kes çalıştırmak kaydıyla 80 $ ve 76 $ destekleri hedefli kısa pozisyon alınabilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri”nde işlem yapıyorlar. Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası’nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem  sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark  sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak  kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 825 $ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 8250 $’dır. 1 Aralık Saat 16:00’de Standart ve Mikro vadeli  sözleşmeler 81,50$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 83,50$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 825 $ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir.

Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 83,50'a yükselirse, yatırımcı bugün 81,50 $’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2 $ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200 $ olacaktır. Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen  teminat 825 $ elde edilen kazanç 200 $ (%24 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 79,50 $’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 79,50 $’dan satarsa 200 $ zarar ((81,5 $ -79,5 $) x 100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin  uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)