E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHam petrolde düşüş sürecek mi?---

Ham petrolde düşüş sürecek mi?

Ham petrolde düşüş sürecek mi?
09 Aralık 2022 - 09:18 borsagundem.com

Phillip Capital: Teknik açıdan Ocak vadeli Ham Petrol sözleşmesi hareketli ortalamaları altında fiyatlanıyor. Tepki yükselişlerinin kuvvetlenebilmesi için en azından 75,50$’dan geçen kısa vadeli ortalamanın aşılması gerekir.

Petrol Perşembe günü, Çin'de anti-Kovid önlemlerinin gevşetilmesinin talebi canlandıracağı umutları ve Rus petrolü taşıyan bazı tankerlerin G7 tavan fiyatı uygulamasından olumsuz etkilenmesi nedeniyle Perşembe günü dört seanslık düşüşün ardından toparlandı. Çin’de geçtiğimiz Çarşamba günü, sıkı anti-COVID politikasındaki değişikliklerin duyurulması talebi canlandırması açısından petrol fiyatını olumlu etkiliyor.

G7 ülkelerinin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı getirdikleri ve Rus ham petrolünü varil başı 60$ ile sınırlayan fiyat tavanı uygulamasının yürürlüğe girmesi ile Rus petrolü taşıyan bazı tankerlerin seferlerini ertelediğine dair haberlerin etkisiyle Perşembe akşamı petrol fiyatlarının toparlandığını gördük.

Perşembe akşam 18.00 sularında Brent petrol 69 sent veya %0,9 artışla 77,86 ABD dolarına yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 1,42 ABD Doları veya %2 artışla 73,43 ABD dolarına ulaştı.

Hem Brent hem de ABD ham petrolü Çarşamba günü 2022'nin en düşük seviyelerine ulaşmıştı ve Rusya Ukrayna savaşının yol açtığı enerji krizinin körüklediği petroldeki fiyat yükselişinin tüm kazanımlarını silmişti.

OPEC+’ın 4 Aralık’ta gerçekleştirdiği toplantıda petrol arzını sabit bırakmasının ardından petrol fiyatları %10 civarında değer kaybetti. Piyasada toplantı öncesi oluşan arz kısıntısı beklentisinin boşa çıkması ve piyasada resesyon endişelerinin sürmesi bu haftaki değer kaybını tetikleyen etmenler oldu.

Teknik açıdan Ocak vadeli Ham Petrol sözleşmesi hareketli ortalamaları altında fiyatlanıyor. Tepki yükselişlerinin kuvvetlenebilmesi için en azından 75,50$’dan geçen kısa vadeli ortalamanın aşılması gerekir. 200 günlük ortalamanın geçtiği 84$ ve 81$ yatay trendi önemli dirençler olarak karşımıza çıkıyor. Ham Petrol sözleşmesinde kalıcı bir yükselişten söz edebilmek için 81$ ve 84$ dirençlerinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi halde tüm yükselişler tepki hareketiyle sınırlı kalabilir. 21 günlük üssel ortalamanın önemli bir trend takipçisi görevi gördüğü görülüyor. 21 günlük ortalamanın belirlediği 78,50$ direnci yakınlarından, 81$ üzerinde zarar kes çalıştırmak kaydıyla 73,50$ ve 70,00$ destekleri hedefli kısa pozisyon alınabilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri"nde işlem yapıyorlar.   Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası'nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 770$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 7700$’dır. 8 Aralık Saat 20:00’de Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 72$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 74$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 770$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 74$'a yükselirse, yatırımcı bugün 72$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 770$ elde edilen kazanç 200$ (%28 kar ) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 70$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 70$’dan satarsa 200$ zarar etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago borsasında Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)