E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arzlarda rekor yaklaşıyor---

Halka arzlarda rekor yaklaşıyor

Halka arzlarda rekor yaklaşıyor
27 Temmuz 2021 - 11:06 borsagundem.com

Şirketler oldukça yüksek hisse fiyatlarıyla işlem görürken halka arzlarda 2021 rekor yıl olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Halka arzlar güçlü bir şekilde devam ediyor. Borsalarda tüm zamanların en yüksek değerlemelerinin hakim olduğu bu dönemde, halka arzlar yılı rekorla kapatmaya hazırlanıyor. ABD’de halka arzların gelirleri Renaissance Capital verilerine göre 2021 yılında 89 milyar dolara ulaştı. Bu rakam ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %232’lik bir yükselişe işaret ediyor.

Yıl başından bu yana geçen süreçte piyasalar sağlanan getiriler anlamında hali hazırda rekor seviyelerde. Aynı zamanda halka arz gelirlerinin 2000 yılındaki dot-com balonu sırasında ulaşılan 97 milyar dolarlık rekor seviyeyi de aşması bekleniyor. Renaissance Capital Halka Arz Piyasa Stratejisti Matthew Kennedy, “halka arz piyasasında şirketlerin ulaşabileceği değerlemeler geçtiğimiz yıllara kıyasla oldukça yüksek” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu durumu büyük oranda değeri 1 milyar doların üzerindeki unicorn şirketler ve girişim sermayesi fonlamalarının on yıllar süren birikimiyle ilişkilendiriyoruz” ifadesini kullandı. CNBC’nin haberine göre pandemi döneminde evden çalışma trendiyle birlikte yükselişe geçen teknoloji hisselerinden sağlık alanında inovatif yaklaşımlar sunan şirketlere ve e-ticaret şirketlerine birçok şirket yükselen borsaların sağladığı avantajları yaşıyor.

Yükseliş trendinde olan borsalar ise pandemi sonrasında gerçekleşecek ekonomik toparlanmanın yarattığı iyimserlik sayesinde rekor üzerine rekor kırıyor. Halka arz patlaması aynı zamanda favori şirketlerinin hisselerine yönelen bireysel yatırımcıların gücünün arttığı bir döneme denk geldi.

2021 yılında toplamda 250 halka arz gerçekleşti. Bu yıl gerçekleşen halka arzlar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %191 artış gösterdi ve şimdiden 2020’nin toplamdaki 218 halka arzını geride bıraktı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu yıl gerçekleşen en az dokuz halka arzda, şirketin hisseleri açılış fiyatının iki kat üzerine çıktı. Çin’in ev ve yaşam hizmetleri şirketi E-Home Household Service’in hisseleri mayıs ayındaki halka arzından bu yana %300 yükseliş gösterdi.

Biyoteknoloji şirketi Verve Therapeutics, İsrail’in konteyner şirketi ZIM Integrated Shipping ve gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren online ödeme şirketi dLocal da bu yılın en yüksek performans gösteren halka arzları arasında yer aldı. Özel amaçlı satın alım şirketleriyle (SPAC) halka arzlarda patlama yaşanmasının ardından piyasaların durulmasıyla birlikte geleneksel halka arzlarda sıçrama başladı.

SPAC  şirketleri ise düzenleyicilerin baskısı altında. Rekor bir ilk çeyreğin ardından yeni SPAC şirketlerinin kurulması, ikinci çeyrekte %87 oranında düştü.

Teknoloji hisselerinde kazançları geri verdiler

 

Riskli varlıklarda kararsız görünüm hakim

 

Küresel piyasalar Fed'i bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VS28 Temmuz 2021 09:21

    ntgaz yine iyi yerinde sayıyor.aydem turex ktskr gwind yerin dibine düştüler.

  • Arz ederim28 Temmuz 2021 09:03

    Merak etmeyin benim 3 masa 6 sandalye şirketide halka arz ediyorum yakında herkes kazanacak,,arz fiyatından alın sonra ben sizden 2 katı fiyatına geri alıcam 🤣🤣🤣 varmj böyle bir mantık yok tabi o zaman mokoko devam.

  • Chief engineer 27 Temmuz 2021 13:44

    IMKB TEFECILERIN YERİ SIRKETLER BAKKAL TEFECI MANTIĞI YATIRIMCIDAN ALPARAYI SONELRA BAK KEYFİNE ALLAH SİZİ BELAMIZI VERSIN ,,,KAPATIN BORSAYI

  • 🤣27 Temmuz 2021 12:28

    Halka arz değil onlar halka ırz örnekmi ntgaz arzum.

  • cemal ay27 Temmuz 2021 11:59

    ever ntgaz da rekor kiriyo milleti perisan etti