E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHalka arzdan 1 yıl sonra işçi kıyımı---

Halka arzdan 1 yıl sonra işçi kıyımı

Halka arzdan 1 yıl sonra işçi kıyımı
23 Eylül 2022 - 17:27 borsagundem.com

2021’de halka arz olan İngiliz perakende mobilya firması Made.com ‘piyasalardaki benzeri görülmemiş bozulma’ nedeniyle 3 çalışanından 1’ini işten çıkarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnternet üzerinden perakende mobilya satışı yapan İngiliz firması Made.com kötüleşen piyasa koşulları nedeniyle büyük bir işten çıkarma operasyonuna başlıyor. Şirket 2021 yılında İngiltere borsasında halka arz olmuştu. Financial Times’ın haberine göre CEO Nicola Thompson, "piyasaların benzeri görülmemiş seviyelerde bozulduğunu” ve “uzun süreli piyasa oynaklığı” sebebiyle koşulların daha da zorlaşacağı konusunda uyardı.

CEO, işletmenin son yıllardaki genişlemenin bir kısmını kısmen tersine çevireceğini "bazı çok zor ama gerekli değişiklikler" yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Grubun işgücünün yaklaşık yüzde 35'inin kovulması muhtemel, istişare süreçleri halihazırda devam ediyor ve etkilenenler ekim ayı sonuna kadar işlerinden ayılmak zorunda kalabilir.

Made ayrıca Avrupa ve Vietnam'daki tedarik zincirini birleştirecek, Çin'deki operasyonunu kapatacak ve daha düşük tüketici talebi seviyelerini yansıtacak şekilde için depo kapasitesini de azaltacak. Müşteri hizmetleri de üçüncü bir tarafla dış kaynaklı bir şekilde işletilecek.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Made, Haziran 2021’deki ilk halka arzında toplanan 90 milyon sterlinin çoğunu, ev eşyaları için artan talep ve küresel tedarik zincirlerindeki darboğazlar karşısında satış kapasitesini artırmak için harcadı. Söz konusu harcamalara uzun teslim süreleri nedeniyle potansiyel müşteri kayıplarından kaçınmak için Avrupa'da ek envanter oluşturmayı da içeriyordu.

Bununla birlikte, küresel ticarette talebin azalmaya başlamasıyla Made çok fazla stokla baş başa kalmasına yol açtı ve fiyatları düşürdü. Made, bu yıl üç kez bilanço uyarısında bulundu ve hisseleri 4,54 sterline kadar düştü. Şirket hisselerinin sadece 15 ay önceki halka arz fiyatı 200 sterlindi. Bu halka arz fiyatından yüzde 97'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Made'nin hisse fiyatındaki çöküşle birlikte, hisse senedi sorununu daha da zorlaştırdı. Birçok bankacı ve analistin, büyük hissedarların artık bir satış için bastıracağını düşünüyor. Borsa firması Davy'nin Analist James Musker, şirketin Hisse senedi piyasalarında ihtiyaç duyulacak nakit miktarını artırmak için "yeterince güçlü görünmediğini" söyledi.

Söz konusu tablo içlerinde Level Equity, Partech ve kurucu ortaklardan olan Brent Hoberman ve Ning Li’yi mevcut yatırımlarını yeniden değerlendirmeye zorlayan bir ikilemin içerisine soktu. Bu yatırımcıların büyük çoğunluğu, halka arzından çok önce şirketi desteklemişti.

Musker, "Yeni fonlar olmadan, özkaynak değerinin sıfıra düşme riski var. Şirketi kendileri geri alsalar ya da maliyetleri düşürecek ve tersine döndürecek bir özel sermaye evi gibi başka bir alıcı bulsalar daha iyi olur" dedi.

Temmuz ayında yayınlanan en son bilanço uyarısında şirket, yıllık işletme maliyetlerinden yaklaşık 15 milyon sterlin kesmek ve bilançosunu güçlendirmek için seçenekleri değerlendirmek isteyeceğini söyledi. FT kaynakları, "İşçi çıkarmalar bekleniyordu, ancak kesinlikle bu ölçekte değil, esasen tüm departmanlar işten çıkarılacak" diyor.

Made konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Aktif fonlar borsalarda sınıfta kaldı

 

Porsche'nin halka arzı için devler sıraya girdi

 

HSBC’den işçi çıkarma hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)