E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHalka arza hazırlanan Saudi Aramco AŞ olacak---

Halka arza hazırlanan Saudi Aramco AŞ olacak

Halka arza hazırlanan Saudi Aramco AŞ olacak
05 Ocak 2018 - 07:44 borsagundem.com

Bu yıl içinde gerçekleşmesi beklenen ve dünyanın en büyüğü olacak halka arz öncesi Suudi Arabistan petrol firması Saudi Aramco, anonim şirkete dönüştürülecek

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulunun, dünyanın en büyük petrol firması Saudi Aramco'nun anonim şirkete dönüştürülmesine karar verdiği bildirildi. Karar, geriye dönük olarak 2018 yılının başından itibaren geçerli olacak.

Ülkenin resmi gazetesinde yer alan haberde, Bakanlar Kurulunun bu kapsamda doğrudan ya da dolaylı olarak tamamen Aramco'ya bağlı tüm firmalara şirket hükümleriyle uyumlu olacak şekilde durumlarını düzenlemesi için 5 yıl süre tanıdığı kaydedildi. Kurulun gerektiğinde bu süreyi uzatma hakkını saklı tuttuğu aktarıldı.

Kararda ayrıca şirketin büyük çoğunluk hissesinin mülkiyetinin doğrudan devlete ait olduğu vurgulandı.

Yıl içinde halka açılması bekleniyor

Son zamanlarda düşük petrol fiyatları nedeniyle gelirlerinde sıkıntı yaşayan Suudi Arabistan, küresel enerji piyasasında başat aktörlerden birisi olan Saudi Aramco'nun yüzde 5'ini 2018 yılı içinde özelleştirilmeyi hedefliyor.

Günde 10 milyon varil ham petrolün üzerinde üretimi olan Saudi Aramco, dünyadaki tüm petrol üretiminin yüzde 12'sini gerçekleştiriyor. Aynı zamanda Suudi Arabistan'ın bütçe gelirlerinin üçte ikisini de bu şirket tek başına sağlıyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın açıklamasına göre Saudi Aramco'nun piyasa değeri 2 trilyon dolar ve bu büyüklükte bir şirketin yüzde 5'inin özelleştirilmesi 100 milyar dolarlık bir özelleştirme projesi anlamına geliyor. Bunun da dünyanın en büyük halka arzı olması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)