E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaHalka arz yaramadı---

Halka arz yaramadı

Halka arz yaramadı
14 Ağustos 2013 - 02:32 borsagundem.com

Bu yıl 14 şirket ile 1 yatırım fonu halka arz edildi. 14 şirket içinde sadece 4 hisse prim yaptı.

Bu yıl halka açılan 14 şirketten sadece 4’ü halka açıldığından bu yana prim yapmış durumda. Listenin ilk sırasında yüzde 122’yi aşan primle Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) işlem gören  Bakan Medya var. İkinci sırada ise yüzde 70.6 getiriyle Ulusal Pazar’da işlem gören ve halka arzına iki kat talep gelen Pegasus Havayolları bulunuyor.
Diğer primli şirketler ise yüzde 7.8 primle Say Reklamcılık, yüzde 4.3 getiriyle Taç Tarım Ürünleri oldu. Son yıllarda halka açılan şirketlerin performansının kötü olması üzerine bu yılın ilk aylarında Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, “Halka açılan her 10 şirketten 8’i kaybettirdi. Burada bir sorun var” açıklamasının ardından halka açılacak şirketlerle ilgili yeni kriterler getirilmişti. 2012 yılında halka açılan 42 şirketin 28’inin yılsonunda değer kaybettiği görülmüştü.
İlk gün % 11 prim
Bu arada, dün GİP’te işlem görmeye başlayan Rodrigo Tekstil, ilk işlem gününde yüzde 11 primle 2.61 TL’ye yükseldi. GİP, Borsa İstanbul’un kotasyon şartlarını sağlayamayan, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin, sermaye piyasalarından fon sağlamak için ihraç edecekleri menkul kıymetlerin işlem göreceği şeffaf ve düzenli bir ortam yaratmak amacıyla kuruldu.
Borsada şirket sayısı 416 oldu
Rodrigo Tekstil’in gong törenine katılan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, Rodrigo Tekstil ile birlikte payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirket sayısının 416’ya ulaştığını söyledi. Seyman, halka arzlardan 2013 yılında toplamda 1.245 milyar lira kaynak toplandığını belirtti. Bu kaynağın 319.9 milyon lirasının Pay Piyasası’ndaki ortak satışı hasılatı, 897.3 milyon lirasının da yine Pay Piyasası’ndaki sermaye artırımı hasılatı şeklinde gerçekleştiğini belirten Seyman, GİP’teki halka arzdan ise 28.6 milyon lira elde edildiğini söyledi.
Yok böyle bir getiri!
3 Haziran’da 5.86 TL’den halka açılan Bakanlar Medya yüzde 122.7 primle 13.45 TL’ye kadar yükseldi. 1996 yılında matbaa sektöründe faaliyet göstermeye başlayan şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şu anda 3.500 m2’lik bir alanda katalog, kutu, ambalaj kağıdı üretimi yapıyor.
Uzmanlar, hızlı yükselen hisselerin düşüşünün de sert olabileceğini, yatırımcıların dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti.

15 ŞİRKET DAHA BORSAYA ADIM ATACAK
 Borsa İstanbul’a halka arz için şu anda 15 şirketin başvurusu var. Bu şirketlerin 7’si GİP’te işlem görecek. Bu şirketler ve halka arz oranları şunlar:
Verusa Holding (yüzde 35’i), Gediz Ambalaj Sanayi (halka arz edilmeksizin borsada işlem görecek),  Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (yüzde 25.9), Tuğçelik Alüminyum ve Metal Mamülleri (yüzde 16.95), San-El Mühendislik Elektrik (yüzde 27.13), Sekuro Plastik Ambalaj (yüzde 25.22), Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (yüzde 90), Mepaş Entegre Çelik Sanayi (yüzde 35.48).
GİP’te işlem görmek için başvuran şirketler ise şöyle:
Gürocak Plastik Sanayi, Politeknik Metal Sanayi, İzmir Fırça Sanayi, Plaspak Kimya Sanayi, Medya Gündem Dijital Yayıncılık, İz Hayvancılık Tarım ve Gıda Sanayi, Or-Na Tarım Ürünleri Sanayi. Kaynak: Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)