E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz sayısının 40'ı aşması bekleniyor---

Halka arz sayısının 40'ı aşması bekleniyor

Halka arz sayısının 40'ı aşması bekleniyor
27 Nisan 2021 - 15:57 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan 11 şirketin 6,6 milyar lira kaynak sağladığını söyleyen Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun, "Başvurusu değerlendirilmeye devam eden şirketlerle, bu sene 40 şirketi rahatlıkla aşarız" diye konuştu.

Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sermaye Piyasası Meclisi iş birliğinde "Ekonomik Büyümede Halka Arzların Önemi Gelinen Nokta ve Beklentiler" başlıklı çevrim içi bir seminer düzenlendi.

Ergun, etkinlikte yaptığı konuşmada, yatırımcıların işlem gören şirketlere sermayedar olduklarını ve böylece şirketlerin geleceğinde yer alma isteklerini gösterdiklerini söyledi.

"HALKA ARZLARIN ARTARAK DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ"

Borsa İstanbul olarak da bu sürece aracılık ettiklerini aktaran Ergun, "Borsada işlem görmeye başlayan şirketlere değişik teşvikler getirildi. Örneğin, 2 puan kurumlar vergisi indirimi gelmiştir. EPDK'nın tarifelerinde enerji şirketlerinin lehine uygulamalar mevcuttur. Nakit sermaye artırımlarında matrahta yapılan indirimlerde avantajlar sağlanmıştır. Dolayısıyla hem şu anki piyasa koşulları hem de bu teşviklerle 2021 yılında halka arzların artarak devam etmesini bekliyoruz. Borsamızda, senenin başından beri işlem görmeye başlamış olan 11 şirkete 6,6 milyar lira kaynak sağlandı. Başvurusu değerlendirilmeye devam eden şirketlerle, bu sene inşallah 40 şirketi rahatlıkla aşarız." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için, her sene belirli sayıda şirketler için kaynak sağlanması gerektiğini dile getiren Ergun, "Şirketlerimizi bankacılık sisteminden biraz daha sermaye piyasalarına doğru yönlendirmemiz, sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalandırabiliyor olmamız lazım. Halka arzlardaki bu canlılığı ileriki yıllara da taşımak istiyoruz." dedi.

"PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRDİKÇE AÇIKLAYACAĞIZ"

Bunun için üzerinde çalıştıkları projeler olduğunu anlatan Ergun, şunları kaydetti: "Bu projelerimizi hayata geçirdikçe açıklayacağız. Bu projelerden bir tanesi aslında şu an uygulanabilir durumda. Örnek olması açısından biraz bahsedeyim. Diyelim ki siz büyüme potansiyeli olan, yatırım yapmak isteyen bir şirketsiniz. Şu an kendinizi halka arza hazır hissetmiyorsunuz ama büyümek için sermayeye bugünden ihtiyacınız var. Bu sermaye ile önce yatırımlarınızı yapmak ve büyümek istiyorsunuz sonra da, daha yüksek bir kıymet haline geldiğinizde halka arzı yapmayı planlıyorsunuz.

Evet, bu mümkün. Önce, paylarınızı büyüme potansiyelinize inanan kurumsal yatırımcılara satın. İhtiyacınız olan sermayeyi elde edin. Sizi hemen borsaya kote edelim. Borsada hemen işlem görmeye başlayın. Daha sonra halka arza hazır olduğunuzda, yani daha yüksek bir kıymet haline geldiğinizde halka arzınızı yapın, sizi o zaman ana pazara alalım. Böylece size daha önce yatırım yapmış olan kurumsal yatırımcılar da bir çıkış imkanına kavuşmuş olur. Bu sistemde nasıl bir avantajınız oldu diye özetlersek, büyümek için ihtiyacınız olan fon girişini başta kurumsal yatırımcılardan elde ettiniz, bu fonu kullanarak yatırım yaptınız ve büyüdünüz, sonra daha yüksek bir kıymet haline geldiğinizde halka arzınızı gerçekleştirdiniz. Özetle diyoruz ki işini iyi yapan ve finansalları düzgün tüm şirketlere borsanın kapıları açık. Biz her türlü destek vermeye hazırız."

Borsa İstanbul'da risk iştahı sürüyor

 

Borsa rallisinin anlatılmayan gerçekleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı30 Nisan 2021 01:37

    endekste işlem hacmi yarı yarıya düşmüş siz halka arz derdindesiniz. biraz yavaş gelin. bireysel yatırımcıları soymaya aracı olmayın

  • mtu30 Nisan 2021 01:02

    11 şirkete 6,6 milyar lira kaynak sağlandı...Vurgunun boyutuna bakar mısın? Asıl ederleri 0,6 milyar olmayan paya 6,6milyar ödemiş bu millet.

  • mtu30 Nisan 2021 00:58

    Her yer kokuştu arkadaş, nereye el attılar kurudu şimdi de bist. Allah aşkına 40 tane şirketi halka arz etmeyi nasıl düşünüyorsun? Kim alacak bunları arkadaş? Otur bir düşün 5 yaşında çocuk musun sen...Siz milletin suyunu sıktınız bedellilerle zaten, cebinde son kalan bozuklarla da halka arza mı katılsın?

  • Halil Çalık30 Nisan 2021 00:14

    Bende taksimi halka arz edeceğim. Onun hazırlıklarını sürdürüyorum. 🚕

  • BENCE27 Nisan 2021 22:05

    Sayın BİST Genel Müdürü; sadece potansiyeli olan şirketleri halka arzla yatırıma yönlendirmekle uğraşırken kaynağı veren KYyı mağdur ettirmemelidir. Finansmanın kaynağını alan kıymetli de kaynağı sağlayan kesimi edilgen hale getirirseniz SİSTEM AKSAR. Örnek mevcut halka arzlarda KYnın durumu.

  • VS27 Nisan 2021 20:54

    Önemli olan halka arz ama sizinki halka gaz oluyor.mstrix 28 TL turex 12 TL granit 16.46 TL bunlar ne faiş fiyatlar,birde şimdi sıradaki zrgyo 1,6 bir bu mantıklı

  • Saass27 Nisan 2021 19:40

    İzmir demirde iz enerji halka arz kapı atarak milletin parasına çöktü yatırım bu mu insanları kandırarak parasına mı çökmek mi

  • mustafa tosun27 Nisan 2021 19:31

    spk bu şirketleri inceliyormu acaba.İnsanları soyuyorlar..Yazıklar olsun

  • Bika27 Nisan 2021 19:07

    Halka açılan şirketler, BIST'te 30 yıldır işlem gören ve bilançosu daha iyi olan şirketlere göre daha pahalı.

  • tosuncuk27 Nisan 2021 19:03

    sön dönemde halka arz edilen şirketlerde büyük bir boşaltma var. önce milletin eline 7 lot verdiniz borsaya soktunuz şimdi 7 bin lot eline veriyorsunuz. görmüyor değiliz . takasta herşey görülüyor.

  • deniz27 Nisan 2021 19:02

    ben bu halka arzlara katılmıyorum zaten 3 kuruşluk şirketler 15-20-30 tlden işlem görmeye başlıyorlar yani değerinin çok üstünde  amaç batmış şirketleri ve patronları kurtarmak eskiden senede 3-5 halka arz olurdu onuda kimse almazdı kolay kolay korkulurdu ne olacağı belli değil diye şimdi haftada halka arz var işin kolayını buldular batmış patronları şirketleri kurtarmak için zaten şuan arzlara aşırı talep yok

  • mali27 Nisan 2021 18:34

    İçi boşalmış şirketleri halka açıp yatırımcıyı dolandırmayın!

  • KAYGISIZ 27 Nisan 2021 17:39

    Bimeks gibi daha ne şirketler çöp olacak. Eski SPK başkanı Akgiray ve kardeşi şirket nasıl batirilir dersi verdiler. Şimdilerde üniversitede ders verirlerse şaşırmayın.

  • FENER YENER27 Nisan 2021 17:25

    3 KURUŞ ETMEZ ŞİRKETLERİ 10-20 KATINA HALKA ARZ ETMELERİNE İZİN VERMELERİNİN SEBEBİ NE ACABA  HİÇ Mİ KY YI DÜŞÜNMEZSİNİZ. SİZ VURGUNCU ŞİRKETLERLE ORTAK MISINIZ BEEEEE .....  

  • mmm27 Nisan 2021 17:20

    şuan 11. arzda patladı zaten taban açtı kağıt ilk günden .  20. arzdan sonra iptaller başlar talep yetersizliğinden 

  • Murat27 Nisan 2021 16:43

    Borsadaki şirketleri kontrol edin, nedir bu halka arz iştahınız, millet zor durumda.

  • haramzadeler27 Nisan 2021 16:38

    adamlar kendilerine sağlayan kaynağa bakıyor ulen yüzlerce batmış şirket var utanmıyormusunuz bunları halka arz edip hisselerini millete kakakalamaya kokuşmuş pislik içindesiniz be

  • SoKkoin Ci27 Nisan 2021 16:17

    Bence az bu sayı 240 olması lazım yanlız bir sorun var o da şu,şimdi şu yeni halka arz olanlarda epey bir mağduriyet oldu örnek ben endeks kağıdıyım süsü vermeye çalışan ntgaz,otobüscü turex,rüzgarcı wind,vs vs burada yatırımcının güveni sarsıldı yeni arzlara ki arkasından daha önce arz olmuş uzaya gitmişlerde geri düşecek ama hadi onlar çok çıktıda düştür deriz eee bu müptezellere ne diyeceğiz ? Siz halkı harbiden keriz sandınız iyice her verileni alsın bu defa yağma yoook arz edin bakalım ne kadar talep gelecek,şaka şaka her arza talep gelir ülkenin denizi birde kerizi bitmez gardaş.