E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz patlaması yatırımcılara güçlü getiri sağladı---

Halka arz patlaması yatırımcılara güçlü getiri sağladı

Halka arz patlaması yatırımcılara güçlü getiri sağladı
14 Ocak 2021 - 14:24 borsagundem.com

Özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla gerçekleşen halka arzlar, yatırımcılara düşük riskle yüksek getiri sağladı. Serbest fonlar açık çek şirketlerinin halka arz açıklamalarının ardından getiri rekoru kırıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Start-up şirketlerinin, açık çek şirketleri aracılığıyla halka arzlarını gerçekleştirmesi, başta serbest fonlar olmak üzere, finans dünyasının büyük oyuncularından bazılarını daha da zenginleştiriyor. Kazançlar, özel amaçlı satın alım şirketlerinin (SPAC) erken yatırımcılarına sağlanan benzersiz haklardan kaynaklanıyor.

SPAC şirketleri umut vaat eden start-up şirketlerini satın alarak, halka arzlarını gerçekleştiriyor. SPAC şirketleri giderek daha popüler olurken, bu şirketlere erken yatırım yapan Magnetar Capital, Glazer Capital ve Israel Englander’ın Milennium Management’ı gibi serbest fonlar, büyük risk almadan yüksek kazanç elde edebiliyor.

Bu işlem genellikle şu şekilde gerçekleşiyor: Serbest fonlar SPAC şirketlerine, birleşme için bir hedef ararken, iki yıla kadar finansman sağlıyor. Bunun karşılığında işlemde yaşanabilecek tüm riskleri minimuma indiren benzersiz bir hakka sahip olarak, anlaşma tamamlanmadan yatırımlarını geri çekebiliyorlar.

Aynı zamanda, erken yatırımcılar için potansiyel getiriler, SPAC hisseleri yükseldiği takdirde devasa boyutlara ulaşabiliyor. Bunun nedeni ise, yatırımcı şirketlerin ilk aşamada hisse sahibi olması ve kendilerine verilen güvence altında gelecekte de önceden belirlenmiş sabit bir fiyattan hisse alımı yapma hakkına sahip olmaları.

Wall Street’te son dönemde görülen aşırı iyimserlik, SPAC şirketlerine yöneldi. Günlük yatırımcılar ve büyük kurumlar, birleşme için start-up şirketlerini hedef alan SPAC şirketlerine para akıtıyor. Özellikle talep gören sektörler arasında yeşil enerji ve spor bahisleri yer alıyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, son dönemde SPAC şirketleri, start-up şirketlerinin halka arzlarını gerçekleştireceklerini açıklamalarının hemen ardından yükselişe geçti ve serbest fonlara, satış yapma ve hızla kar sağlama olanağı tanıdı.

7 Ocak tarihinde, risk sermayedarı Chamath Palihapitiya’nın Social Capital Hedosophia Holdings Corp. V, finans teknolojisi şirketi Social Finance Inc. ile şirketin halka arzını gerçekleştirmek üzere birleştiğini açıkladığında, %63 yükseliş yaşadı. SPAC şirketleri genellikle bu tür açıklamaların olduğu dönemlerde volatilite gösterir.

Ancak Dow Jones Market Data’nın analizine göre, 2020 yılının son üç ayında anlaşma açıklayan şirketler, açıklamanın yapıldığı gün ortalama %5,4 seviyesinde yükseldi ve bir ay sonra %16 yükselişle işlem gördü. Son 16 SPAC anlaşmasının tamamı ise, anlaşma açıklamasının bir ay ardınan yükselişe geçti.

SPAC hisseleri düşse bile, erken yatırımcılar, sahip oldukları geri çekilme hakları tarafından korunuyor. Tüm süreç boyunca teminatlarını satabilir ya da ellerinde tutabilirler. SPAC hisseleri yükseldiğinde teminatlar çok daha fazla değer kazanıyor. Bazı analistler bu durumun sonucunda, serbest fonların, birçok ana akım yatırım aracının aksine çok düşük riskleri olan bir örnek haline geldiğini söylüyor.

Getiriler, analistlere göre, sektördeki aşırı iyimserlik nedeniyle son dönemde yüksek ihtimalle arttı. Geçtiğimiz yıl SPAC şirketleri, önceki tüm yıllardan daha fazla ve ABD’de gerçekleşen halka arzlardan elde edilen sermayenin neredeyse yarısı kadar fonlanarak, 82 milyar dolar seviyesinde getiri elde etti.

Biden’ın kamuoyu desteği küresel borsalar için tehdit

 

Bitcoin Wall Street’in kalbini kıracak

 

Özel sermaye devi yatırımcıları bekleyen riskleri açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)