E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz için neden yurtdışını tercih ediyorlar---

Halka arz için neden yurtdışını tercih ediyorlar

Halka arz için neden yurtdışını tercih ediyorlar
27 Kasım 2017 - 04:47 borsagundem.com

Borsa İstanbul büyük şirketleri halka arz için bekliyor. Bazı şirketler ise yurtdışında halka arzı tercih ediyor. Turkcell’in New York Borsası’nda halka arzıyla başlayan akımda son temsilci Nasdaq’da halka arz planlayan TAB Gıda oldu

Türkiye sermaye piyasaları güçlenmeye ve halka arzlarla büyümeye çalışırken bazı şirketler halka arz tercihini yurtdışından yana kullanıyor. Genelde hem yerli yatırımcıya belli bir oranda satış şartı, hem yabancı finansmana daha kolay erişim hem de prestij avantajı ile yurtdışında halka arz tercih ediliyor. Bunun son örneği ise TAB Gıda olacak. Şebnem Turhan'ın Hürriyet'teki haberine göre halka arz için ABD’li Moelis & Co ile çalışan TAB Gıda’nın değerinin 2 milyar doların üzerinde oluşabileceğini de gelen haberler arasında. TAB Gıda’dan önce ise Turkcell, Global Port ve Dominos Pizza yurtdışında halka arz edilmişti. Turkcell New York Borsası’nda, Global Port ve Dominos ile Londra’da işlem görüyor. Sırada bekleyenler arasında ise Şok Marketler, Memorial Sağlık Grubu, Medical Park ve Liv Hospital’ı bünyesinde bulunduran MLP Sağlık bulunuyor. Memorial’ın ve MLP Sağlık’ın hem Londra’da hem de Borsa İstanbul’da halka arz edilebileceği belirtilirken, Şok Marketler için ibre Londra’yı gösteriyor.

3 HALKA ARZ OLDU

Borsa İstanbul ise bu yılın 11 ayında 3 halka arza ev sahipliği yaptı. 1.3 milyar lira halka arz büyüklüğüyle Mavi Jeans öne çıksa da, Fonet Bilgi Teknolojileri 26.2 milyon lira, Mistral Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ise 53.6 milyon liralık halka arz gerçekleştirdi. Ancak, tıpkı yurtdışında açılmayı bekler gibi Borsa İstanbul’un kapısında bekleyen şirketler de var. Başkent Doğalgaz, Defacto, EnerjiSA önde gelenler. Torunlar Grubu bünyesindeki Başkent Doğalgaz’da şirketin yüzde 25 payına denk gelen 175 milyon TL nominal değerli hissenin halka arz edilmesi planlanıyor. Ek satış opsiyonuyla halka arzın nominal değerinin 201 milyon TL’ye, oranının ise yüzde 28.75’e çıkabileceği belirtiliyor. EnerjiSA’da daha karmaşık bir başvuru var. EnerjiSA’nın halka arz için yaptığı başvuruda şu anda yüzde 50-50 Sabancı Holding ve E.ON’un sahibi olduğu şirketin halka arz sonrası ortaklık yapısının Sabancı Holding yüzde 41, E.ON yüzde 41 oranında pay sahibi olacak. Defacto’nun ise uluslararası ve yerli beş yatırım bankasıyla 2018’de Borsa İstanbul’da halka arz için çalışmaya başladığı kaydediliyor.

1.5 MİLYAR DOLAR

Öte yandan TAB Gıda’nın 2018’de gerçekleşmesi beklenen halka arzında satış rakamının 400 milyon dolara kadar çıkabileceği ileri sürülüyor. Nasdaq Borsası’nda ‘QSRG’ kodu ile kote olacak TAB Gıda’ya geçen yıl Goldman Sachs, Credit Suisse ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yüzde 10 hissesi karşılığında 150 milyon dolarlık yatırım yapmışlardı. Bu yatırım, şirketin tamamı için 1.5 milyar dolar değerlemeyi gösteriyordu. Halka arza Morgan Stanley, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan ve Rabo Securities aracılık etmesi bekleniyor.

YURTDIŞINDA HALKA ARZIN SEBEBİ NE?

Şirketlerin neden yurtdışında halka arzı tercih ettiğini ise KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’a sorduk. Erkan, şöyle anlattı: “Şirket, halka arz olduğu ülkede kolayca sermaye piyasası araçları ihraç edebilir ve yurtdışı finansmana rahatça erişebilirler. Gelişmiş bir piyasada paylarının veya ihraç ettiği sermaye piyasası araçlarının işlem görmesini sağlayan bir şirket önemli ölçüde kredibilite elde eder ve bu da onun daha ucuza borçlanmasının önünü açar. Eğer bu borçlanmalar yatırım amaçlı kullanılırsa şirketin operasyonel büyümesi açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda, tanıtım için de son derece faydalıdır. Şirketin ününün ve bilinirliğinin artması ve global piyasalardaki rakipleriyle rekabet edebilecek güçte olmasının mikro ve makro bazda yansımaları olabilir. Şirketlerimizin değeri artabilir.” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)