E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka açıklık oranı düşük hisselere tedbir geliyor---

Halka açıklık oranı düşük hisselere tedbir geliyor

Halka açıklık oranı düşük hisselere tedbir geliyor
17 Şubat 2020 - 08:47 borsagundem.com

Sermaye piyasasına güç katıp, yatırımcıyı koruma altına almayı hedefleyen yeni düzenlemeler için düğmeye basıldı. Yüzde 5 ve altında halka arz oranlarına sahip şirketlere yönelik çalışma başlatıldı. Günlük artış limiti yüzde 5-7.5 olabilir

Hükümet, sermaye piyasalarında "ayrılma hakkından" "adil bedel" esasına kadar birçok başlıkta yatırımcının önünü açan, menfaatlerini korumaya alan önemli adımlar atıyor. Sermaye Piyasası Kurulu ile İstanbul Borsası değerinden fazla işlem gören, manipülatif işlemlere kapı aralayabilecek, çok düşük halka arz oranlarına sahip şirketlere yönelik çalışma başlattı. Sabah'tan Hazal Ateş ile konuşan, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Halka açıklık oranı yüzde 5-10'un altındaki şirketlerle ilgili işlem esaslarında ne gibi tedbirler alabiliriz, İstanbul Borsası'yla onun üzerinde çalışıyoruz. Belki yüzde 5'in altında olan halka açıklık için günlük artış yüzde 5 olabilir ya da 7.5 olabilir. Arkadaşlar üzerinde çalışıyor. Yatırımcıların işlem yaparken dikkatli olmasını gerektirecek işlem esasları üzerinde çalışıyoruz" dedi.

YATIRIMCIYA KORUMA

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu, bankacılık yasa teklifi kapsamında sermaye piyasasına güç katacak yeni düzenlemelere ilişkin Meclis Komisyon üyelerine bilgi verdi. Borsada son 30 günde oluşan fiyatların ağırlıklı ortalaması yerine "adil fiyat" uygulaması geldiğini belirterek, "Adil fiyat beş kritere göre belirleniyor. Sadece son bir aydaki fiyatların esas alınması burada muhtemel manipülatif ve piyasa bozucu işlemler neticesinde gerçek fiyatı, olması gereken fiyatı yansıtmaması durumu var. Buradaki temel unsur yatırımcıların haklarını korumak olduğu için sadece son 30 güne bağlı kalmadan, değerleme raporu dâhil, son altı aylık, son bir yıllık ve son beş yıllık fiyatların ortalamasından hangisi yüksekse onu uygulayıp yatırımcıların mağduriyetini giderme amacı taşıyoruz" diye konuştu.

MARJLAR AŞAĞI ÇEKILECEK

Taşkesenlioğlu, milletvekillerinin çok düşük halka arz oranlarına sahip şirketlerde manipülatif işlemlerin önlenmesi, halka arz oranlarının artırılmasına yönelik sorulara karşılık, "Şu anda borsada günlük 'Yıldız Pazar 1-2', 'Ana Pazar 1-2"deki marjlar yüzde 20'de, onu aşağı çekmeyle ilgili şeyler. Gerek bizim taraf, gerek Borsa İstanbul çalışıyor üzerinde" değerlendirmesini yaptı. Ayrılma hakkı gündeme geldiğinde halka açık ortaklığın öz kaynaklarında azalma yaşandığını anımsatan Taşkesenlioğlu, yeni düzenlemeyle "Bunun nispeten azaltılabilmesi için ayrılma hakkını kullanacak ortakların satacakları payları ortaklık dışındaki kişilere veya mevcut ortaklara teklif edilebilmesi, onlardan satın alma talebi gelirse onların satın alması yoluna da imkân veriliyor" dedi.

52 AYRILMA HAKKI

Mevcut uygulamada 2017 ve 2019 tarihlerinde 52 şirkette ayrılma hakkı kullanımını gerektiren önemli nitelikte işlem meydana geldiğini anımsatan Taşkesenlioğlu, şu bilgileri verdi: "Bunların 8'i birleşme, 1'i bölünme, 6'sı faaliyet konusu değişikliği, 15 tanesi ilişkili taraf işlemi, 18 tanesi mal varlığı satışı, 1 tanesi kiralama, 2 tanesi ayni hak tesisi ve 1 tanesi sermaye artırımından elde edilen fonla ilişkili taraflara borç kapama şeklinde oldu. Bu 52 ayrılma hakkından 32 tanesinde ayrılma hakkı kullanımına yatırımcılar katılmamış ve ayrılma hakkını kullanmamışlardır. Yatırımcıların katıldığı 18 ayrılma hakkından yalnızca 2'sinde ayrılma hakkına katılan yatırımcıların sermayeye oranı yüzde 10'un üzerinde olup kalan 16 şirkette ise bu oran yüzde 5'in altında gerçekleşmiştir."

HOLDİNGLERİN YÜKÜ HAFİFLİYOR

YASA teklifiyle SPK'ya halka açık şirketlerin niteliğine göre farklı usuller belirleme yetkisi veriliyor. Zorunlu pay alım teklifinden söz konusu zorunluluğu doğuran işlemin kamuya açıklandığı tarihte pay sahibi olanlar faydalanabilecek. Bu tarihten sonra pay alanlar çağrı fiyatından faydalanamayacak. Kurul sayesinde yatırımcılar ile ihraççılar borçlanma araçlarının hüküm ve şartlarının değişmesi gerektiğinde karşılıklı görüşerek anlaşma yoluna gidebilecek. Aracı kurumlara, proje finansmanı kredisi verme, altyapı yatırımları gibi büyük projelerdeki kredilerin menkul kıymetleştirilmesi, bu projelerin nakit akışlarına dayalı menkul kıymet ihraç edilmesi ve proje finansman fonu kurulması imkânları getiriliyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • burhan keskin 18 Şubat 2020 00:14

    Bir sandalyeye si olan halka arz ediliyor önüne geçin SPK

  • E-trader17 Şubat 2020 15:46

    Geçti Bor'un pazarı misali olmuş.Eylül 2019 'dan beri yan hisselerde vurgunun hasını yaptılar.Bilgisiz ky da oltaya geldi hep.İş işten geçmis uygulama yapacaklar.Bloombergdeki programda artık çoluk çocuk çıkacaktı anlatmak bırakın uzmanları qnbfb vb hisselerin manipülatif olduğunu.Bu nasıl bir tedbirdir.

  • ersan17 Şubat 2020 11:46

    asya bank hissi.elınde olan küçük yatırımcı .4.senedır.parasını alamadı .bunun için.çalişmanız varmı.TMSF:DEN SES YOK ::::BİZLER YATIRIMCIYIZ::BU:NU AYDINLATIN ARTIK,,,,,,,,

  • Zırto17 Şubat 2020 11:44

    Birde sermayesi düşük şirketlere el atılsa. Özsermaye 450 milyon sermaye 3 milyon. Komedi. Sermaye tek olmalı. 2 tane değil. Kar ya sermayeye eklenmeli yada ortaklara dağıtılmalı.  Patronlar istedikleri gibi bilançolarla oynayıp kendi hisselerinde at koşturuyor. Hissede derinlik yok gerçek yatırımcı girmiyor. resmen kumar masası. 

  • ERDİ17 Şubat 2020 11:43

    SERMAYE ARTIŞI ŞARTI GETİRİN,DERİNLİK ARTSIN,,SORUN ÇÖZÜLÜR.,20 SENEDİR SERMAYE ARTIRMAYAN ŞİRKETLER VAR.

  • Ahmet çevik17 Şubat 2020 11:39

    Açığa satış, olmayan malın satışı dolandırıcılıktır. Tümüyle kaldırılmalıdır. Ayrıca halka açılma şartı olarak imtiyazlı hisselerin imyiyazlarının kaldırılması şartı getirilmelidir.

  • emekci17 Şubat 2020 10:53

    başkan bankasyadaki 10 yıllık tecrübesini konuşturuyor, helal

  • konya zede17 Şubat 2020 10:52

    konya ya sermaye artışı yapacak yada defolup gider .yeter artık yatırımcı ile dalga geçtikleri

  • EFE17 Şubat 2020 10:39

    ÇOK GEÇ KALINMIŞ KARARLAR BU BORSAYI SOYGUNCULARDAN KUMARBAZLARDAN ÜÇKAĞITCILARDAN TEMİZLEYİN VE HER YÖNÜYLE SAĞLAM TEMELLERE OTURTNADIĞINIZ MÜDDETCE BORSAYA GELMEM

  • Umut17 Şubat 2020 10:25

    Ky koruma felan yok. Hisse yukarı gitti mi hemen tedbir düşünce hiç tedbir göremedik. Qnb de Dokta da insanlar mağdur oldu. Kaç gün gel gel yaptılar sonra çaktılar malı. Sonra ee ky korumak için tedbir geldi. Sonra çakıldı hisse

  • Kot17 Şubat 2020 10:09

    Kottan çıkmak için oran % 98 e çıkarılmalı. Adil fiyat esas alınmalı

  • tv17 Şubat 2020 10:04

     kapanan şirketlerin hisselerini borsada hisse alıp satana 1 lot 10 lot 100 lot  alma zorunlulugu getşrin magduriyet çözun 

  • Bika17 Şubat 2020 09:48

    Halka açık olan kısımların piyasa değerine göre günlük marjların belirlenmesi iyi olur.

  • Kottan çıkma17 Şubat 2020 09:37

    Kottan çıkmak için kriterlerin adil fiyata dönüşmesi olumlu. Ancak SPK her uygulamada küçük ortakları korumalı. Ben kottan çıkan İzocam. Ortaklıktan çıkaran PO mağduruyum. Ayrıca el konulan binlerce Çeaş mağduruyum.

  • anel telekom mağdurları platformu17 Şubat 2020 09:29

    anel telekomda hisseyi yabancılara satacağım deyip 2 yıl yatırımcıları olayıp yatırımcılarınmağdur olmasına sebep olanlar hakkında SPK dan suç duyurusu bekliyoruz. Satın alacan şirketin sadece 100 Euro sermayesi olduğu ve tek çalışanlı bir şirket olduğu bilgisi küçük yatırımcıdan gizlenerek yatırımcılar zararı uğratılmıştır.

  • Haluk17 Şubat 2020 09:25

    İşi bilmeyenler işi mahvediyor

  • Erdi17 Şubat 2020 09:23

    Yükselirken değil düşerken yüzde 5 olmalı kimi koruyonuz

  • Yok böyle bir şey17 Şubat 2020 09:18

    Şimdimi aklınıza geldi.1e10 gittikten sonra🤫,sirket 3yil calismasa yeri var yani zaten kazandi kazanacağını.ardyz halka arzini gorduk az mal cok beklenti 5.30dan 18tl ye sonra burut takas hah.

  • kemal17 Şubat 2020 09:06

    Kapatılan,şirketlerin,hisselerini,alan,yatırımcıların,magduriyeti,giderilmeli

  • Itri17 Şubat 2020 09:06

    10 yıldır hep ayni muhabbet, çağrı fiyatı bir, %5in altında halka açıklık oranı. Beceremediniz bir işi

  • Metin17 Şubat 2020 08:59

    Bunlar soekleri korumaya çalışıyor. Ne yaparsanız yapın speklere patronlara yarar. Safkarı sürekli işlemlen kaldırdınız diye yatırımcı 1,80 fiyatlarda korktu sattı. Bende sattım ne o öyle saatte bir işlem var. Neden bakıp durayım dedim. Herkes sattı patron topladı üç ay sonra hisse 4 liraya geldi. Çünkü ky sattı çıktı.