E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalk Yatırım araştırdı! 3 sektör 9 hisse---

Halk Yatırım araştırdı! 3 sektör 9 hisse

Halk Yatırım araştırdı! 3 sektör 9 hisse
16 Eylül 2014 - 10:48 borsagundem.com

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Tokalı, kritik bir analiz sonrası öne çıkan hisseleri açıkladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’de ve dünyada neler oluyor? Küresel ekonomide ‘güçlü’ ve ‘zayıf’ senaryolar, risklere karşı önlemler, beklentiler neler? Küresel risk algılamasında nasıl bir yatırım stratejisi izlenmeli? Yatırım ürünlerinin çeşitlendirilmesinde hangi sektörler öne çıkıyor? İşte tüm bu kritik soruların yanıtlarını Halk Yatırım’dan sektörün önemli bir ismi veriyor. Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı “düşük volatilite dönemi geride kalırken, güvenli sektörler” başlığı altında manzarayı tarttıktan sonra havacılık, inşaat-çimento ve cam sektörlerini öne çıkardıklarını söylüyor. Ve önerdikleri 9 şirketi açıklıyor. İşte sorular işte Banu Kıvcı Tokalı...
 
“VOLATİLİTEDE YÜKSELİŞ DÖNEMİNİN BAŞLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
 
-Küresel görünümle ilgili yılın kalan dönemi ve 2015 yılı için ana senaryonuz nedir?
Banu Kıvcı Tokalı - Küresel merkez bankalarının ekonomi ve piyasalara desteğinin sürdüğü (göreceli ’’güçlü’’ ekonomilerde ‘hızlı çıkış’ın geçerli olmaması, "zayıf’’ ekonomilerde ise ’ek genişlemenin’ gündemde olması) ana senaryosunda bulunmakla birlikte, ’düşük volatilite’ döneminin geride kaldığı görüşümüzü koruyoruz. Avrupa Merkez Bankası’ndan, artan ekonomik risklere karşı, geleneksel tutumundan daha proaktif bir yaklaşımla tüm para politikası araçlarıyla devrede olduğuna dair - somut adımları da içeren - açıklamaların geldiği dönemde, risk algılamasında gözlenen bozulma ve piyasalarda artan oynaklık da bu görüşümüzü haklı kılıyor.
Küresel finansal türbülansın, Haziran ve Ekim 2013 dönemlerine benzer şekilde, bu yılın Şubat ayı başında zirve yapmasıyla 21’in üzerine çıkan, ancak sonrasında oluşan iyimserlikle yine 10-17 bandına geri dönen VIX’in son dalgalanmada, band içinde kalmakla birlikte bandın ortasına doğru yükseliş gösterdiğini izledik.
 
-Bu küresel risk algılamasında nasıl bir yatırım stratejisi izlenmeli?
Banu Kıvcı Tokalı - Aslında 2014 yılından itibaren ’ana tema’ olmasını beklediğimiz ancak merkez bankalarının söylemleriyle  ötelendiğini gördüğümüz ’’volatilitede yükseliş’’ döneminin başladığını düşünüyoruz. Bu küresel görünüm karşısında ise, her ne kadar ’’düşük faiz’’ ortamının devamı riskli varlıklara karşı ilginin sürmesini sağlayacak olsa da, dalgalanmaların frekansı ve boyutunda beklenen artışın yatırım araçları arasındaki seçiciliği daha da kritik bir hale getirdiği kanısındayız.
Yatırım yelpazesinin çeşitliliğini, risk algılamasındaki dalgalanmalara karşı ana korunma stratejisi olarak görüyoruz. Bu strateji, hem ana yatırım ürünü grupları hem de bu grupların alt bileşenleri üzerinde uygulanmalı.  
 
“YENİ DÖNEMDE ÜÇ SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKARIYORUZ”
 
-Yatırım ürünlerinin çeşitlendirilmesinde, hisse senedi portföyleri için önerileriniz nelerdir?

Banu Kıvcı Tokalı - “Düşük volatilite”nin geride kaldığını düşündüğümüz yeni dönemde, kendine ait dinamikleri ve ekonomi politikaları ışığında üç sektörü ön plana çıkarıyoruz: Havacılık, inşaat-çimento, cam.
 
-Neden bu sektörler?
Banu Kıvcı Tokalı - Havacılık sektörüyle başlarsak, çift haneli büyüme trendi, petrol fiyatlarının ılımlı seyri, güçlenen turizm sektörü, Türkiye’nin coğrafi konumu, dünya havayolu gelir pastasında artan pay, iç sektörü destekleyici projeler (üçüncü havalimanı gibi), yeni bölgelere yönelme eğilimi, kapasite problemlerinin çözümüne yönelik düzenlemeler gibi bu sektörü ön plana çıkaran dinamiklerin mevcut olduğunu düşünüyoruz.
İnşaat ve çimento, büyümenin tekrar %4’lere inşa edilmesinde desteklenecek sektörler olacaktır. Bu sektörleri ön plana çıkaran dinamikler olarak, ekonominin büyüme oranının üzerinde büyüme performansı, iyileşen şirket marjları, ekonominin ’lokomotifi’ olma vasfı nedeniyle büyümeyi destekleme projelerinde ilk sıralarda yer alma, Haziran 2015 genel seçimlerine bağlı olarak altyapı projelerinin devam etmesi beklentisi (3. Havalimanı, 3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin yanısıra, Kentsel Dönüşüm’e tabi olan konut projeleri), güçlü bütçe performansının kamu harcamalarının büyümeye desteğinin artmasına olanak tanıması, küresel olarak düşük faiz ortamından çıkışın hızlı olmayacağı süreçte konut talebinin devam edeceği beklentisi, elektrik-yakıt gibi girdi fiyatlarının ılımlı seyri, konut inşaatında ilk sırada yer alan Marmara bölgesinde %99’a ulaşan kapasite kullanım oranlarının çimento fiyatlarının yükselişini destekleme beklentisi, Irak’ın yeniden yapılandırılması ve Rusya’da krizin etkisinin hafiflemesinin inşaat sektörünü destekleyeceği ve Kuzey Afrika ve Rusya’ya çimento ihracatını artırabileceği görüşü, ülkenin genç nüfus ağırlıklı demografik yapısı ve kentselleşmenin artması, Yap-İşlet-Devret, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca gerçekleştirilen bazı projelere Hazine garantisi getirilmesini öngören düzenlemeleri sayabiliriz.
Son olarak, cam sektörü, finansal dalgalanmalar karşısında güvenli olarak gördüğümüz diğer bir sektör. Yılın ilk yarısında ciro ve karlılıkta görünür iyileşme, hemen hemen tüm segmentlerde talep artışı, sektörün %70 ile ağırlıklı kısmını oluşturan düzcamda inşaatın katkısının devam edeceği beklentisi, ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesine paralel olarak, geçmiş yıllarda düşük olan cam tüketiminin son yıllarda belirgin bir artış göstermesi, dünyadaki teknolojik gelişmelerin hem yeni kullanım alanları açması hem de katma değeri yüksek ürün ihtiyacını arttırmasıyla cam sektörüne gelişme olanakları sunması, gelişen pazarlara (Balkanlar, Orta ve Doğu Avrupa, Rusya ve diğer BDT ülkeleri, Orta Doğu gibi) yakınlık nedeniyle, hem bu pazarlara katma değeri yüksek ürünleri ihraç ederek hem de bu bölgede yatırım yaparak büyüme imkanının bulunması, enerji ve yakıt fiyatlarına karşı yüksek duyarlılık karşısında, enerji fiyatları üzerindeki arz ve talep kaynaklı aşağı yönlü baskıların sektöre yönelik ilgiyi canlı tutması gibi sektörü cazip hale getiren unsurlar mevcut.
 
-Ön plana çıkardığınız bu sektörlerde hangi şirketleri öneriyorsunuz?
Banu Kıvcı Tokalı - Havacılık sektöründe TAVHL, THYAO, PGSUS; inşaat sektöründe TKFEN, ENKAI; çimentoda AKCNS, CIMSA; camda ise TRKCM ve ANACM ön plana çıkardığımız hisseler arasında.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emlak 16 Eylül 2014 19:30

    Burası borsa emlak nanipulatörkeri emlakçılar dışarı

  • PRİM YÜKSEK OLABİLİR 16 Eylül 2014 14:50

    KARASU,ŞİLE AĞVA KÖYLERİ GELECEĞİN YILDIZ EMLAK YATIRIM YERLERİ HEM FİKİRİM.

  • GELECEĞİN YILDIZI16 Eylül 2014 12:00

    KARASU OLACAKTIR,,ARSALAR BEDAVA,,İSTANBULA YENİ YOLLA 1 SAAT.

  • KÜRESEL VİZYON ŞU16 Eylül 2014 11:57

    ABD EKİMDE PARASAL GENİŞLEMEYİ BİTİRİYOR,EN GEÇ 6-8 AY İÇİNDE FAİZLERİ ARTTIRACAK,DOLAR DEĞERLENİNCE ,DOLARLA KREDİ ALMIŞ BANKA VE ŞİRKETLERDE ÖNEMLİ KUR FARKI ZARARLARI YAZILACAK,BU 2015 KARLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK,BEKLENMEYEN BİLANÇO ZARARLARI OLUŞACAK,DEFTER DEĞERLERİ DE PİYASA DEĞERLERİNE GÖRE PAHALI KALACAK,BORSALARDAN UZAK DURMALI EN AZ BİR SENE FİKRİMCE.

  • emlak kazandıracaktır16 Eylül 2014 11:26

    ev,arsa,tarla al istanbul'a yakın köylerde çok daha fazla kazanılır 3-4 yıl içinde.borsadan dünyada bile umut yok artık abd faizleri yükseleceğinden paralar geri çekilecek çünkü.

  • EYYP197816 Eylül 2014 11:14

    HİSSENMİ VAR KIZ KARDEŞİM