E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHalk satışa geçti! Dövizde beklentiler çöktü---

Halk satışa geçti! Dövizde beklentiler çöktü

Halk satışa geçti! Dövizde beklentiler çöktü
25 Temmuz 2019 - 08:35 borsagundem.com

Merkez Bankası beklentinin üzerinde faiz indirimine gitti. Beklentinin üzerinde gelen faiz indiriminin doları yükselteceği söyleniyordu. Ancak kararın açıklanmasıyla kısa süreli 5.77 lira test edilse de dolar sert düşüşe geçti ve aşağıda 5.65'i gördü.

Faiz indirimi sonrası dövizde yükseliş bekleyenlerin satışa geçmesiyle dolar ve euro dünkü kapanış değerlerinin de altına indi. Günlerdir faiz indirimi sonrası dövizde yükseliş bekleyen Türk halkı, satışa geçince fiyatlarda sert düşüşler yaşandı.

Merkez Bankası beklentinin üzerinde faiz indirimine gitti. Beklentinin üzerinde gelen faiz indiriminin doları yükselteceği söyleniyordu. Ancak kararın açıklanmasıyla kısa süreli 5.77 lira test edilse de dolar sert düşüşe geçti ve aşağıda 5.65'i gördü.

Daha sonra gelen tepki alımlarıyla güne 5.70 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru yatay seyre yöneldi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6810 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6507 lira, en yüksek 5.7731 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3484 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1157 seviyesinde. Gram altın 259.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.25 seviyesinde.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın teşvik sinyali vermesinin ardından dolar karşısında düşerken hazine tahvilleri yükseldi.

ECB faiz kararı sonrasında euro dolar karşısında düştü

Bankacılar TCMB kararının piyasa fiyatlamalarının ötesinde bir indirime işaret etmediği ve PPK metninde önden yüklemeli indirim sonrası benzer büyüklükte indirimlerin yapılacağına dönük mesajı almadıklarını belirttiler.

Bankacılar bu iki gelişmenin TL'deki satış baskısının önüne geçen en önemli sebep olduğunu söylediler. Nomura gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti İnan Demir, "Faiz indirimi, benim ve ekonomistlerin genel beklentisinden daha büyük olsa da piyasanın beklediği veya fiyatladığı aralığın dışında yer almıyor" dedi.

Societte Generale'den Marek Drimal ise "en çok korkulan senaryo olan 600 baz puan civarında bir indirim gelmedi. Bu da TL'nin hala nispeten yüksek bir getiri sağlayabileceği anlamına geliyor" dedi.

Reuters anketindeki TCMB faiz kararına ilişkin beklenti 250 baz puan olsa da swap başta olmak üzere piyasa fiyatlamaları anketlerdeki beklentinin üzerine 400 baz puan civarına ulaşmıştı. Son günlerde swap piyasasındaki faiz indirim beklentileri Uysal'ın ilk açıklamalarındaki politika vurgusunun ardından daha da kuvvetlenmişti.

Hatta bazı bankacılar piyasa fiyatlamalarının da ötesinde 500-600 baz puanı bulabilecek indirim endişesiyle TL'de satış baskısı yaşandığını söylemişlerdi.

TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte, "Swap piyasası dün politika faizinde 380 baz puan indirim fiyatlıyordu ve bu fiyatlamaya paralel 425 baz puan gerçekleşme oldu.

Türkiye'nin risk priminde yaşadığımız iyileşmeyi tersine döndürecek, USDTRY 1-3 aylık zımni oynaklık oranlarını yükseltecek bir indirim gelmemesini pozitif karşılıyorum" dedi ve ekledi: "Sene sonuna üç PPK kaldı. Swap fiyatlaması 300-325 baz puan daha indirime daha işaret ediyor.

Gerçekleşirse bizi politika faizinde %16.5'e getirir. Bu da basitçe %14.0 enflasyon beklentisi artı %2.5 reel getiri anlamına gelir. Bu küresel görüntüde, TL varlıklarda pozisyonlanmış yabancıyı rahatsız edecek bir fiyatlama değil. Ayrıca yayımlanan PPK metni de bence güvercin değil." Ökte bugünkü kararın enflasyon görünümü ve büyüme kadar küresel merkez bankalarının daha da gevşek bir politika bileşimine gideceği öngörülerini de içerdiğine dikkat çekti.

UYSAL İNDİRİM BEKLENTİLERİNİ KUVVETLENDİRMİŞTİ

TCMB'nin önden yükselemeli bir faiz indirimine gideceği beklentisi Uysal'ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada 'para politikasında sıkılığın nominal değil reel faizle ölçüldüğü bir çerçeveye işaret etmesi' ve 'faiz politikasında ise "makul reel getirinin korunduğu" bir çerçeve esas alacağının' sinyalini vermesiyle kuvvetlenmişti.

Öte yandan bankadaki başkanlık değişimi sonrası siyasilerden gelen açıklamalar da ilk indirim beklentisini kuvvetlendiren etken olmuştu.

PPK öncesi 5.70 civarında işlem gören PPK'ya bir dakikadan kısa süre kala 5.74'e yükseldi. Dolar/TL PPK kararı sonrası ilk tepki olarak 5.78 seviyesini test ettikten sonra 5.6550'ye kadar geriledi.

Dolar/TL gün içinde görülen en düşük seviyenin hemen üzerinde dengelendi. Kur saat 1636'da 5.6805/5.6840 seviyesinden işlem görüyor. İlk tepki sonrası bankacılara göre ECB açıklamalarında faiz indirminin sonraki toplantılara bırkılması TL'de de bir miktar satış baskısı yarattı.

PPK öncesi hafif ekside seyrederken BIST 100 endeksi PPK sonrası ilk tepki olarak %0.6 civarı yükselişe geçtikten sonra saat 1637'de %1.5 civarı ekside. Bankacılık endeksi ise hafif eksiden %1 civarı artıya döndükten sonra aynı saatte %2'nin üzerinde kayıpta.

TCMB'nin bugünkü kararı ile birlikte ayrıca 4.5 yıllık aranın ardından ilk kez faiz indirimi de gerçekleşmiş oldu.

TCMB'nin karara ilişkin açıklamasında, güncel tahminlerin yılsonu itibarıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret ettiği ve bu çerçevede enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, politika faizinin 425 baz puan indirilmesine karar verildiği belirtildi.

Bankacılar swap piyasasında fiyatlamaların anket beklentilerindeki 250 baz puanın çok üzerinde 400 baz puan civarında olduğunu belirtirken bu nedenle kararın beklentilerin çok ötesinde bir indirime işaret etmediğini belirttiler.

Bankacılar TCMB'de başkan değişiminin ve Uysal'ın ilk açıklamaları ardından swap piyasasındaki faiz beklentilerinin kademeli olarak arttığını belirttiler. PPK karar metnindeki değişikliklere de dikkat çeken bankacılar metindeki mesajlardan önümüzdeki dönem benzer miktarlarda indirimler yerine daha makul indirimlerin gündemde olacağı izlenimi aldılar.

Bankacılar sonraki faiz indirimlerinin kademeli olacağına dair görüşü PPK metindeki temkinli durum söyleminin de korunduğu paragraftan çıkardıklarını belirttiler.

PPK açıklamasında enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığı belirtilerek, "Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir" denildi. Öte yandan PPK öncesi PPK sonrası gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri %15.96'dan %15.78'e gerilemiş durumda. İki yıllık gösterge tahvil getirisi ise %17.43'ten %17.25'e geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (57)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gnçlk : )26 Temmuz 2019 00:31

    Neden döviz sert yükselmedi dedim. Aldığım cevap: FED faiz kararları önemli. FED adım atar parasal genişleme yönünde adımlar görürsek, TÜRKİYEDEKİ KURUMLARIMIZA DIŞARIDAN KAYNAK TAKVİYE EDEBİLİRİZ. yani, gelişen piyasalara eskisi gibi usd den TL ye dönüş olma durumu var, o bakımdan piyasalar bugunkü adımları zaten satın altı. satın almayada devam etti. ama ABd trump yaptırımlar gibi konulardan dolayıda nötr olarak kalmayı uygun gördüler. Gelecek haber akışları anca usd yi etkiler Türkiye de malum bol bol darbe yedi borsası, iç piyasası. O bakımdan riskler minimuma ineer, abd ilişkileri uzlaşıya döner, fed parasal genişleme ederse, Türkiye ilk dalgadan pozitif etkilenmediğinden daha cazipmiş.aman duymasınlar yazdım işte : )))

  • MUSTAFA25 Temmuz 2019 23:58

    bitti artık  7,25 hayalleri geçmiş olsun dolarcılar 1 senedir geçen geçti zaten de

  • Faruk25 Temmuz 2019 23:44

    Dünyada doların tahtı sallanırken bizim aptallarımız ve bir o kadar da hainlerimiz 15 lira olacak gazıyla dünyanın satmakta olduğu dolarları koşarak aldılar dolar dolaşımı en düşük seviyeye geldi yüzde 61. Çın ve rusya başta olmak üzere dolar saþiyorken bizimkiler 6 ve üstünden mallandılar ve şimdi mal mal bakıyorlar

  • Çöken Ekonomi26 Temmuz 2019 00:13

    Dolar 15 TL olacak diye çok beklersin Faruk efendi. İnsanlar dolar yatırımını kefen paralarının değerini korumak ve senin gibi dolandırıcılara muhtaç olmamak için yaptılar. Halkın çok büyük çoğunluğu kefen parası, senin gibileri ise günlük kar peşinde.

  • Bika25 Temmuz 2019 22:18

    25-07-2011 günü dolar 1.71 ve bugün 5.71 . 2011 yılında 171 bin TL değerinde olan konutlar 571 bin TL  İstanbul'da olmadı. En fazla 100 bin TL  kira getirisini düşersek 471 bin TL'de olmadı.

  • hakan25 Temmuz 2019 22:11

    vatan severler dolarlarını satıyor heralde doların tahtının sallandıgını gorduler

  • Asgari ücretli25 Temmuz 2019 21:47

    He he halk 425 puanı beğenmedi.Dolarda bankadan satışa gećdi de get yav algıya bak::))

  • Halk25 Temmuz 2019 21:34

    Halk neden satsın. Dolar satılır mı yahu alıyoruz biz

  • HALİL TÜRK25 Temmuz 2019 20:50

    dövizciler fena kapana kısıldılar.gecen seneden beri yabancılar ellerine verdiler bir türlü 7 TL den aldıkları doları bir türlü satamıyorlar.ne demişti yabancılar ve vatan düşmanları dolar 11 TL olacak dediler fakat bir türlü 11 TL nedense olmuyor.geçmişsun dövizciler .

  • BİR DOST25 Temmuz 2019 23:23

    Doğru demişsin dostum, daha bu başlangıç her fırsatta yabancılar ellerindeki dövizi yerli düşmanlara pompalıyor, müstahak, daha karpuz kesecekler altı aya kadar bunların durumunu seyredip güleceğim.

  • Manşet25 Temmuz 2019 20:40

    Vatandaş satacak siz mi alacaksınız?Türk milleti AKILLIDIR.

  • Kerim25 Temmuz 2019 19:58

    Dolarla ugrasmayi birakin gidebildigibyere gitsin tutmayin kuyrugunu ..basini yesin dolar..dolar artinca cari acigimiz dusuyor icerde uretim basliyor.enflasyonu artirip dovize saldirip kendinize sahte cennetler yaratmayin merkez ve bankalar faizi daha dusurmelidir..uretimin arymasi icin dusuk faiz yuksek kur sart..dovizle borclanmayin

  • mustafa25 Temmuz 2019 18:28

    Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 19 Temmuz haftasında 1.1 milyar dolar arttı 15.33 de verdiğiniz haber bu kendi kendinizi yalanlıyorsunuz

  • Kizil elma25 Temmuz 2019 20:29

    Haci o veriler onceki haftanın verileri. Her hafta bir önceki haftanin verileri yayinlanirbl bunu bilmiyor musun

  • Dd25 Temmuz 2019 18:27

    Havalandı  ama  çakıldı.  Dolarizelere geçmiş olsun. ABD MANDALARI.

  • cgursel25 Temmuz 2019 17:52

    FUTBOLCU TANJUDA SATIYORMUŞ.

  • Sfr25 Temmuz 2019 17:24

    Dolar çöktüğü yerden hemen kalkmış be ya..

  • rıza25 Temmuz 2019 17:16

    korkutup dolarlarınızı alıyorlar sizde seviniyorsunuz.

  • Murat25 Temmuz 2019 22:40

    Haklisin atilan mansete bak. Dolar cokmus.

  • Bekle ve Gör25 Temmuz 2019 17:16

    ŞAKA GİBİSİNİZ DOLAR ÇÖKÜŞE Mİ GEÇTİ :))))

  • semih25 Temmuz 2019 17:14

    çökmez ağa burdan 6 yı geçer söylemedi demeyin

  • Dd25 Temmuz 2019 16:43

    Dün 6.65 den depoyu fulleyen. Arkadaş ne yapıyor acaba?...........

  • Zalım25 Temmuz 2019 21:35

    Keyifle sigarasını içiyordur

  • K225 Temmuz 2019 16:31

    müteahhit.beyaz eşyacı ve otomotivci için yeni bir kredi çek borçlan operasyonu yani harcayın..........karşılığı coni borç verirse yoksa dolar şimdi olmazsa bile bir zaman sonra üretim ekonomisine geçmezsek katmerli olacak.........kardeşim gereksiz tüketimden uzak durun tasarruflu olun.............

  • AhmetK25 Temmuz 2019 17:59

    Katılıyorum,verımlılık ve katma degerden uzak uretım araclarıyla ekonomiyi hareketlendırmek ıstıyourz. Bunlar enerji içiceklerı gibi anlık costuruyor fakat uzun vadede zarar verıyorlar.teknolojik ve  katma degerı yuksek alanlara yatırım yapılıp,oncelıkle carı acıgı azaltmalı sonfa kaynakları en verımlı alanlara yonlendırmelıyız

  • vatandaş25 Temmuz 2019 16:20

    merkez bankası verilerine göre geçen hafta yerlilerin DTH ları yine artmış

  • vatandaş25 Temmuz 2019 16:16

    faiz düşüşlerinde herzaman döviz altın değerlenir. anlık hareketler aldatıcıdır nokta.

  • glbmd zede25 Temmuz 2019 16:09

    FAİZLER İNDİĞİNE GÖRE ARTIK ÜRETİM VE ÜYÜME YÜKSEK GELİR.KUR 2,770 VE 3,850 ANA DESTEK OLURSA SÜPER OLUR

  • glbmd zede25 Temmuz 2019 23:45

    amin :D  :D  :D 3,850 görüşürüz usdtry

  • Realite 25 Temmuz 2019 20:16

    Zede kardeş, Allah da seni güldürsün😂😂😂😂

  • glbmd zede25 Temmuz 2019 17:40

    YOK ŞAKA DEĞİL.FAİZ DÜŞÜNCE .ÜRETİM ARTAR FAİZDE Kİ PARA İÇ PİYASAYA GİRER.BORSA VE SANAYİ ŞİRKETLERİNDE BÜYÜME OLUR.İŞ ADAMLARI DÜŞÜK MALİYETLE  ÜRETİM YAPAR KARLILIK ARTAR V.S.......

  • ahmet ertürk25 Temmuz 2019 17:04

    şaka mısınız ?

  • paribus25 Temmuz 2019 16:09

    serbest piyasa diye bişe kalmamış faizler düşünce dolar da düşüyorsa bir frenleme var,cıkar elbet acısı

  • Abbas25 Temmuz 2019 15:57

    Amma da çökmüş

  • kemal25 Temmuz 2019 15:43

    BÖYLEbaşlık,atarak,dolar,düşüyorsa,mesele,yok

  • mehmet ayper25 Temmuz 2019 15:29

    ne yalaka takımısınız nasılda çökmüş 2 kuruş inse bayram ediyor çıkarken pıs

  • Ww25 Temmuz 2019 15:22

    Ekonomik degil siyasi bi karar, baskanin degisir degismez yaptigindan belli ne isteniyorsa onu yapti.

  • Yatırımcı25 Temmuz 2019 15:20

    Faiz düşünce döviz mevduatını ancak deliler bozdurur :) 

  • doğru yorum25 Temmuz 2019 16:17

    tebrikler

  • Asi25 Temmuz 2019 15:14

    Başlık çok gozel demek ki bundan sonra dehmiz inecek

  • HALİL TÜRK25 Temmuz 2019 15:10

    sabahleyin 500 000 $ 5700 TL den okuttum.alana hayırlı olsun.

  • Realite 25 Temmuz 2019 20:17

    Yavaaaaşşşş💤💤💤

  • Dd25 Temmuz 2019 16:48

    Alım satım farkını hesaba koymadı, n galiba?. 

  • rev25 Temmuz 2019 15:46

    yalanın batsın emi.

  • CANO25 Temmuz 2019 15:10

    Hayırdır seferberlik ilan edildide haberimiz mi olmadı? Ulan en sevdiğimiz laf da budur ha, en ufak bir olayda hemen "80 milyon bizi izliyor", "Türkiye seninle gurur duyuyor" "Türk halkı satışa geçti" Yahu ne yaptınız tek tek milletin cebine hesabına girip hareketlerini mi incelediniz? Kim dedi size Türk halkı dolar sattı diye.150 milyar dolardan fazla parası o dediğiniz kitleniz, onlar sattı ama dolar hala 568 de ise vay halimize o zaman.BİRAZ MANTIKLI OLUN BAŞLIK ATARKEN

  • Vatandaş 25 Temmuz 2019 15:09

    Biz başka biryerde mi yaşıyoruz. Bu manşet ne yaw.

  • glbmd zede25 Temmuz 2019 15:03

    ızocm nede baskı yapılıyor.çok iyi şirket 70 ve 90 arası  dollar bazlı olması gerekmezmi.

  • Kamil25 Temmuz 2019 15:02

    Döviz ,altınla birlikte düşen faize alternatiftir bence. Lira başka nerede değerlendirilecek ki. Gayrımenkulde mi , otomobilde mi, nerde ? 

  • Kartal 25 Temmuz 2019 14:49

    Dolar işi bitmiştir buralarda takılır bir süre yavaş süzülür.

  • mehmet yılmaz25 Temmuz 2019 14:40

    TÜRKİYE düşmanları dolar alın 185000 endekste   dolar 3,75 tl olduğunda hepinizi BİST 100 e bekliyeceğiz.  siyonist fiçe bağımlı olmayan TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BAŞKANI faizi 19,75 indirerek sözde ekonomistlere verdiği dersle HERŞEY GÜZEL OLDU.

  • sabuncakis25 Temmuz 2019 14:39

    Hey Okim buokim nerdesin ? İsraile mi ABD ye mi yoksa nereye sıvıştın. zionistlerin hepsi şimdi tırmalıyordur senin gibi. onlara da sorum var elbet : acı var mı acı ? merkez ne çaktı ama size... devamı da gelecek ... işte şimdi size her şey amma da güzel olacak  değil mi ????

  • Kayra25 Temmuz 2019 14:35

    Dolar 6ya doğru ilerler sonbahara doğru

  • Niyazi25 Temmuz 2019 14:21

    1.50 kuruşluk dolar olmuş 5.70 dolar çöktü demek ayıp olur

  • Milili25 Temmuz 2019 14:58

    İşine gelmiyor deyilmi

  • Hahahah25 Temmuz 2019 14:42

    😀 Hocam ekonomi o şekilde yorumlanmaz jsjsjsj

  • Borsacı 25 Temmuz 2019 11:04

    Dolar düşüşe geçecektir beklentiyi fiyatladı zaten 500 600 puan faiz indirmesi lazım atak olması lazım onuda mb yapmaz.

  • Deli25 Temmuz 2019 08:44

    Agrasif faiz inecek olsa büyükler haberi alır doları kaldırırdı. Borsayı kaldırdılar vuracaklar