E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHaftaya kritik faiz kararları gündemde olacak!---

Haftaya kritik faiz kararları gündemde olacak!

Haftaya kritik faiz kararları gündemde olacak!
12 Mart 2021 - 11:02 borsagundem.com

Gelecek hafta hem yurt içinde hem yurt dışında merkez bankaları ön plana çıkacak

Merkez Bankaları faiz kararlarının gündemi oluşturacağı bir hafta piyasaları bekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası(BoE), Japonya Merkez Bankası(Boj) başta olmak üzere 14 merkez bankasından faiz kararı gelecek.

Hazine'nin iki günde düzenleyeceği 4 tahvil ihalesi yurt içinde izlenecek diğer önemli başlık olacak. Bu arada ABD'de yaz saati uygulamasına hafta sonu geçilecek.

15 MART PAZARTESİ – HAZİNE İHALELERİ

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Şubat ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyatları ve konut satışlarını açıklayacak (10.00). Tarım ÜFE ocak ayında aylık yüzde 3,03, yıllık yüzde 21,26 artış gösterdi. Aynı ayda konut satışları yıllık yüzde 37,9 düşüşle 70 bin 587 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe rakamlarını açıkladı. Ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 113,8 milyar TL, bütçe gelirleri 89,6 milyar TL ve bütçe açığı 24,2 milyar TL olurken, faiz dışı bütçe giderleri 91,8 milyar TL ve faiz dışı açık 2,2 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki tahvil ihalesi birden düzenleyecek. 7 Yıl vadeli değişken faizli tahvil ile 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil yeniden piyasaya sunulacak. Bir önceki 10 yıllık sabit kuponlu ihalede ortalama faiz yüzde 13,04 olurken, değişken faizli ihalede yüzde 7,00 seviyesinde oluşmuştu.

Yurt dışında günün ilk verileri Çin'den gelecek. Çin, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut piyasası verileri, işsizlik oranı ve kırsal olmayan sabit yatırımlar verilerini yılın ilk iki ayı için açıklayacak(05.00). Piyasalar ilk iki ayda sanayi üretiminde yüzde 30, perakende satışlarda yüzde 32 artış bekleniyor. Ayrıca Şubat ayına ilişkin konut fiyat verileri de gelecek.

New York Fed imalat Endeksi ABD'de günün en önemli verisi olacak (15.30). Geç saatlere sermaye giriş/çıkış verileri açıklanacak (23.00).

Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı Brüksel'de gerçekleşecek.

16 MART SALI – HAZİNE İHALELERİ

TÜİK ücretli çalışan istatistikleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) özel sektörün borç verilerini yayımlayacak(10.00).

TCMB öğleden sonra yılın ilk ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıklayacak. Konut fiyatları Aralık ayında aylık yüzde 1,7, yıllık yüzde 30,3 artış göstermişti (14.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 tahvil ihalesi düzenleyecek. 2 Yıl ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahviller yeniden satılacak. Bir önceki 2 yıllık tahvil ihalesinde ortalama faiz yüzde 14,99, 5 yıllık tahvilde yüzde 13,50 seviyesinde oluşmuştu.

ABD'de perakende satışlar ve ithal fiyatları aynı saatte açıklanacak (15.30). Yılın ilk ayında perakende satışlar yüzde 5,3, otomobil hariç çekirdek perakende satışlar yüzde 5,9 artış göstermişti. İki verinin ardından sanayi üretimi rakamları gelecek (16.15).

ABD'de günün diğer verileri, işletme stokları, NAHB Konut Piyasası Endeksi (17.00), API petrol stokları (23.30) olacak. Ayrıca 20 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor.

Avrupa'da ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi günün en önemli verisi olacak. Almanya için Endeks geçen ay 71,2 olarak gerçekleşmişti.

Almanya'da 2 yıllık, İngiltere'de 3 ve 33 yıllık tahvil ihaleleri bulunuyor.

AB Ekonomik ve Finansal İşler Konseyi Toplantısı gerçekleştirilecek.

17 MART ÇARŞAMBA – FED FAİZ KARARI

Günün en önemli gündemi ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı olacak. Fed 2020 yılı Mart ayında faizi 100 baz puan aşağı çekerek bugünkü seviyeleri getirmişti. Fed o tarihten sonra düzenlediği 7 toplantıda faiz oranına dokunmadı. Fed'in gösterge faiz aralığı yüzde 0,00-0,25 seviyesinde bulunuyor (21.00).

Fed aynı saatte 'Ekonomik Projeksiyon' sonuçlarını da açıklayacak. 17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

Kararın ardından Başkan Jerome Powell, basın toplantısı düzenleyecek ve soruları yanıtlayacak (21.30).

ABD'de MBA mortgage verileri (14.00), konut başlangıçları (15.30), DOE petrol stokları (17.30), günün izlenecek verileri olacak.

Euro Bölgesi için enflasyon rakamları Avrupa'da içlenecek en önemli veri olarak öne çıkıyor. Euro Bölgesi'nde Şubat ayında öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 0,9 artmıştı.

Yurt içinde TCMB kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak (10.00).

18 MART PERŞEMBE – TCMB PPK GÜNÜ

TCMB'nin faiz kararı günün en önemli verisi olarak yakından takip edilecek (14.00). Foreks anketine katılan 24 ekonomist, haftalık repo faizinin 100 baz puanlık artışla yüzde 18,00 seviyesine yükseltileceği tahmininde bulundu. 24 Ekonomistin 19'u faizin 100 baz puan, 1'i 75 baz puan, 2'si 125 baz puan artırılacağı tahmininde bulunurken, 2 ekonomist ise faizin sabit bırakılacağını öngördü.

TCMB, uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt dışında ABD faiz kararının ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı gelecek (15.00). Piyasalar BoE'nin faiz ve tahvil alım programında bir değişikliğe gitmesini beklemiyor.

ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi (15.30), Conferance Board öncü göstergeler endeksi (17.00) ve doğal gaz stokları (17.30) verileri izlenecek.

Brezilya, Endonezya, Tayvan, Norveç ve Mısır merkez bankaları da faiz kararlarını duyuracaklar.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Alaska’da Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Merkez Dışişleri Komisyonu Bürosu Müdürü Yang Jiechi ile görüşecek.

19 MART CUMA – SAKİN CUMA

Haftanın son günü yurt içi ve yurt dışında veri anlamında sakin bir gün bekleniyor.

Günün ilk saatlerinde Japonya'dan faiz kararı gelecek. Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından son 42 toplantıda yüzde -0,10 olarak tutulan faizin bu toplantıda da değiştirilmesi beklenmiyor (06.00). BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, faiz kararının ardından basın toplantısı düzenleyecek (09.00).

Japonya tüketici fiyatları (02.30), Almanya üretici fiyatları (10.00), ABD Baker Hughes sondaj kule sayısı (20.00) verileri takip edilecek.

Rusya Merkez Bankası(CBR) faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda faiz oranının yüzde 4,25 olarak korunacağı beklentisi bulunuyor (13.30). CBR Başkanı Elvira Nabiullina, kararın ardından basın toplantısı ile değerlendirmelerde bulunacak (15.00).

TÜİK tarımsal girdi fiyatları, dış ticaret endeksleri, TOBB kurulan ve kapanan şirketler verilerini yayımlayacak (10.00).

Değerinin altındaki hisseler için yükseliş zamanı

Ekonomi reform paketinde neler var?

Borsada gözler reform paketinde!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)