E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftaya global PMI dataları ile başlanıyor---

Haftaya global PMI dataları ile başlanıyor

Haftaya global PMI dataları ile başlanıyor
23 Kasım 2020 - 09:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Cuma gününü yüzde 0,83 değer kazancıyla 1.323 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 32,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,24 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,64 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,12 ile madencilik, en çok kaybettiren ise yüzde 0,47 ile inşaat olduğu görüldü.

Avrupa borsaları, yeni tip koronavirüs vaka sayılarındaki hızlı artışa rağmen aşıya dair olumlu gelişmeler ve ABD’de yeni bir ekonomik destek paketi beklentilerinin artması ile birlikte haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı.

Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,79, Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,39 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,79 değer kazandı.
ABD borsaları haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,75, S&P 500 endeksi yüzde 0,69 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,42 değer kaybetti.

Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, Global piyasalarda Kasım ayı öncü İmalat PMI dataları açıklanacak. Gün içerisinde, bazı ECB ve FOMC üyelerinin açıklamaları takibimizde olacak.
Yeni işlem gününde, yaşanan global salgına dair aşı çalışmalarının hız kazanmasının risk iştahını desteklemesi ile birlikte Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinin birçoğunda kısa vadede toparlanmaların devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Tüketici Güven Endeksi Kasım 2020 verilerine göre; Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre %2,2 oranında azaldı ve Kasım ayında 80,1 oldu.
• Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından hazırlanan raporda TCMB'nin faiz arttırdığı ve sadeleşmeye gittiği toplantının para politikası kredibilitesini artıran bir adım olduğu, ancak bunun tıpkı döviz rezervlerinde artış gibi zaman alacağına değinildi.
• Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yayımladığı raporda, küresel ticarette üçüncü çeyrek boyunca yaşanan güçlü toparlanmanın yılın son aylarında yavaşlayabileceği uyarısını yaptı.
• Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yeni açıklamasında "Aracılık maliyetlerinin düşürülmesini ve kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içerisinde oluşmasını önemli bir husus olarak görüyoruz" ifadelerine yer verdi.
• Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Ekim itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. merkezi yönetim brüt borç stoku ekim sonu itibarıyla 1 trilyon 934,7 milyar lira oldu. 2019 yılının sonunda brüt borç stoku 1,3 trilyon TL seviyesindeydi.
• Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kütahya, Afyonkarahisar, Batman ve Siirt 7. Olağan İl Kongrelerinde canlı bağlantı üzerinden yaptığı açıklamada; "Kendimizi başka yerlerde değil Avrupa'da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan değerlendirmesinde, "Amerika ile uzun ve yakın müttefiklik ilişkilerimizi, bölgesel ve küresel tüm meselelerin çözümünde aktif olarak kullanmak arzusundayız" dedi.
• G20 zirvesine canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü'nün temel ilkeleri çerçevesinde adil bir küresel ekonomik büyümeden ve refah paylaşımından yanadır." dedi
• Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 10-11 Aralık'ta yapılacak Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesinde dün Brüksel'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik öneminin giderek arttığını, Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir dinamizm kazandıracak, iş birliğini artıracak ve karşılıklı güven ilişkisini güçlendirecek yeni ve somut adımlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
• Fed Başkanı Jerome Powell, bu yıl sonunda bitmesine karar verilen kredi programları çerçevesinde, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in talebi doğrultusunda, kullanılmamış acil fonları Hazine'ye geri vereceklerini açıkladı.
• Doğu Akdeniz'de faaliyetlerde bulunan sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in görev süresi 29 Kasım'a kadar uzatıldığı açıklandı.
• Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, ECB'nin acil varlık alım programı PEPP'e koronavirüs salgını normal ekonomik aktiviteyi bozmaya devam ettikçe devam edeceğini belirtti.
• Haftanın son işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Bankacılık sektörüne pozitif etki edecek gelişmeler

Günün önemli şirket haberleri 23/11/2020

Yabancıların en fazla aldığı hisseler

Küresel piyasalar haftaya "aşı" iyimserliği ile başladı

Endeks yükselen trenddeki güçlü seyrine devam ediyor

Düşüş teyit edilirse riskleri sınırlamak doğru olur

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)