E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftanın son işlem gününde satıcılı seyir izleniyor---

Haftanın son işlem gününde satıcılı seyir izleniyor

Haftanın son işlem gününde satıcılı seyir izleniyor
15 Ocak 2021 - 09:19 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar ve emtia fiyatları mercek altına alınıyor

ABD’de 1,9 trilyon $ tutarında mali teşvik paketi taslağı açıklandı…

Fed Başkanı Powell, parasal desteğin devam edeceğini vurguladı

Altın fiyatları, 1850 $/varil düzeyinde denge buluyor

Yurt içinde Aralık ayı bütçe verileri açıklanacak

ABD’nin seçilmiş başkanı Biden, ülkede Korona virüsüne karşı mücadele ve ekonomiyi desteklemek için 1,9 trilyon $ tutarında kurtarma paketi önerdi. Destek paketi, belirli bir gelir seviyesinin altındaki ülke vatandaşlarına 1400$ nakit para yardımı yapılmasını öngörüyor. Paket kapsamında ayrıca 400 milyar $, salgınla mücadele ve aşı dağıtımına ayrılıyor. Programda, öncelikle test kapasitesinin geliştirilmesine ve aşılama programına odaklanılacak. Eyalet ve yerel yönetimlere de 350 milyar $ düzeyinde finansal destek öngörülüyor.

Fed Başkanı Powell, ABD’de ekonominin hedeflerinden çok uzak olduğunu, destekleyici para politikalarından erken çıkmamak adına dikkatli olacaklarını, enflasyonda sorun görmedikçe faizlerin yükseltilmeyeceğini belirtti. Daha önce yılbaşından bu yana bazı Fed üyelerinin açıklamaları Fed’in öngörülebilir gelecekte varlık alım hızını düşürebileceğine yönelik görüşlere neden olmuştu.

ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı, 181 bin ile Mart ayıdan bu yana en yüksek artışını göstererek 9 Ocak haftasında 965 bin oldu. Devam eden başvurular da 199 bin artışla 5,27 milyona yükseldi.

Küresel piyasalarda ise dün ABD’de temel hisse senedi endekslerinin günü %0,1 ilâ %0,4 aralığında düşüşle kapatmasının ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da satıcılı seyir gözleniyor. Son gelişmelerin ardından ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %1,10’a gerilerken, dolar endeksi, dalgalı seyrinin ardından 90,3 ile dün sabahki düzeylerine yakın seviyelerde. Brent petrol fiyatları, dolardaki göreli zayıf seyirden ve Çin kaynaklı ithalat talebinin güçlü seyretmesinden destek buluyor. Bu sabah 56 $/varil düzeylerinde. Altın fiyatları ise, günlük bazda ılımlı yükselişle 1850 $/ons düzeylerinde. Yurt dışında bugün ABD Aralık ayı perakende satışları verileri takip edilecek.
Yurt içinde konut satışları, finansal sıkılaşmanın etkisiyle Aralık ayında yıllık bazda %47,6 azalış göstererek 106 bin adet oldu.

İpotekli konut satışları yıllık %71, ipotekli konut satışları dışındaki diğer konut satışları ise %40 daraldı. Toplam konut satışları 2020 yılının tamamında ise yıllık %11 artarak 1,5 milyon adet oldu. TCMB verilerine göre brüt rezervler, 8 Ocak haftasında, haftalık bazda 0,6 milyar $ azalarak 92,6 milyar $’a geriledi. Yurt içinde bugün Aralık ayı bütçe dengesi verileri açıklanacak.

Yurt içi piyasalarda ise, $/TL güne 7,37 düzeylerinden başlıyor.  Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü %14,74’den tamamladı. Sağlık Bakanlığı dün, son 24 saatte 8 bin 962 yeni Korona virüsü vakası tespit edildiğini, 170 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu günlük gerçekleşmelerle toplam vaka sayısı ise 2 milyon 364 bin 801’e, can kaybı 23 bin 495’e ulaştı.

Küresel piyasalarda negatif seyir

Yabancıların alım tarafında olduğu hisseler

Günün önemli şirket haberleri 15/01/2021

Yurtdışına paralel seyrin devamı bekleniyor

Haftanın kapanışında kar satışı gelebilir

Kar satışlarının etkisi sürebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)