E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftanın son işlem gününde ön plana çıkanlar---

Haftanın son işlem gününde ön plana çıkanlar

Haftanın son işlem gününde ön plana çıkanlar
20 Kasım 2020 - 09:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün, gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısı ardından yayımlanan basın  duyurusunda  banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale  faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine karar  vermiştir. Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli  repo faiz oranı üzerinden yapılması kararlaştırılmıştır. Banka, fiyat  istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi  rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap  verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacağı belirtilmiştir. Bu  ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan  bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı  parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacağı belirtilmiştir.
Yayımlanan basın duyurusu ardında TL varlıklarda değer kazanımlarının  yaşandığı görülmüştür.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,41 değer  kazancıyla 1.313 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 55,4 milyar  lira olarak gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 4,01, holding endeksi yüzde 2,04 değer  kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran  bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 2,21 ile metal ana sanayi  olduğu görüldü.
Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,8, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,67 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi  yüzde 0,4 değer kaybetti.
ABD'de ekonomik destek paketine ilişkin artan iyimser beklentiler  endeksleri yukarı taşıdı. Kapanışta, Kapanışta Dow Jones endeksi,  yüzde 0,15, S&P 500 endeksi yüzde 0,36 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,87  değer kazandı.
Resmi olmayan haber akışlarına göre, ülkede vaka sayısı artmaya  devam ederken Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın Kovid-19 salgınının ekonomik etkileriyle mücadeleye yönelik destek  paketi için Demokratlarla müzakereleri sürdürmeyi kabul ettiği basına  yansıması kısa vadede endeksleri desteklediği görüldü.
Bugün, Yurtiçinde Tüketici Güveni datası açıklanacak. Global Piyasalarda ise İngiltere’de Perakende Satışlar ve Euro Bölgesi’nde Tüketici Güveni dataları izlenecek. Gün içerisinde, Avrupa Merkez
Bankası (ECB) Başkanı Lagarde ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann’ın açıklamaları takibimizde olacak.
Yeni işlem gününde, Çin Merkez Bankası'nın gösterge konumdaki beş  yıllık faiz oranı LPR değiştirmedi ve yüzde 4.65 seviyesinde sabit  bıraktı. Yıllık ana faiz oranı ise yüzde 3.85'de kaldı. Japonya’ da  açıklanan öncü İmalat PMI verisi Kasım ayında piyasa beklentisi aksine  geriledi ve 48,3 olarak gerçekleşti. Yaşanan global salgına dair artan  vaka sayıları risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam  ederken Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında  ayrışmanın devam ettiği izleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)