E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiHaftalık model portföy önerisi---

Haftalık model portföy önerisi

Haftalık model portföy önerisi
12 Ocak 2015 - 12:22 borsagundem.com

Halk Yatırım tarafından hazırlanan model portföy önerisinde hisse senedi portföyü değerlendirildi

‘’Yeni yıla yoğun bir gündem ve yüksek volatiliteyle giren küresel piyasalarda ana temalarımızın korunduğunu düşünüyoruz: "Euro bölgesi ekonomisinde belirginleşen aşağı yönlü riskler; bu riskler karşısında Avrupa merkez bankasının para politikası desteğini sağlamada geçmişten daha cesur duruşu; ancak bu desteğin FED'in 'normalleşme' yönündeki eğiliminin yarattığı baskı tarafından gölgelenmesi; diğer taraftan 'normalleşme'nin 'sabırlı' modda yürütülmesinin gelişen ekonomiler ve küresel risk algılamasında sert düzeltmeler yaşanmasını engellemesi; ancak para politikasındaki bu farklı yöndeki eğilimlerin ve petrol fiyatlarında devam eden belirsizliklerin volatilitenin yüksek kalmasına neden olması”
Euro bölgesinde, geçen hafta açıklanan Aralık 2014 verileriyle, Ekim 2009'dan sonra ilk kez tekrar 'eksi' enflasyon bölgesine geçildi. 2009 döneminde yıllık enflasyon 5 ay 'eksi' bölgede kalmış ve %0,6'ya kadar gerilemişti. Son verilerde, yıllık enflasyon 'eksi' %0,2'de.
Avrupa merkez bankasının 22 Ocak'taki toplantısında kapsamlı ve ayrıntılı bir QE programı açıklamasına ilişkin baskılar artar ve beklentiler güçlü kalırken; birlik içinde farklı seslerin devam etmesi uygulama süreciyle ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor.

FED'in 16-17 Aralık 2014 toplantısına ilişkin geçen hafta açıklanan tutanaklarda, bu yılın ikinci çeyreğinden önce faiz artırılmayacağı ve normalleşmede 'sabırlı' davranılacağı söyleminin korunduğunu izledik. Enflasyon projeksiyonlarında petrol fiyatlarının ağırlıklı etkisiyle aşağı risklerin olduğu düşünülse de, bu etkinin geçici olduğu ve orta vadede %2'lik hedefe ulaşılacağı öngörüsü korunuyor. FED'in manşet enflasyondan ziyade, 'çekirdek' enflasyon ve büyüme görünümüne odaklanacağı görüşümüzü koruyoruz.
 
Diğer yandan, FED politikasında kritik endikatörlerden biri olan istihdam piyasasıyla ilgili olarak, ABD istihdam piyasasındaki genel güçlenme hareketinin devam ettiğini görüyoruz. Aralık ayında, tarım dışı istihdam artışı beklentilerin üzerinde 252 bin; özel sektörde de 240 bin olarak gerçekleşirken; Kasım ayındaki rakamların da, sırasıyla 321 binden 353 bine ve 314 binden 345 bine revize edildiğini izledik. Ayrıca, işsizlik oranı hem dar tanımlı olarak %5,8’den %5,6’ya; hem de geniş tanımlı olarak (U6) %11,4’ten %11,2’ye geriledi. Bugün açıklanacak ve istihdam piyasasının genel tablosunu yansıtması dolayısıyla FED politikasında önemli bir yer tutan İş koşulları endeksinin de yükseliş trendini devam ettirme yönünde sinyal vereceğini düşünüyoruz. Kasım verilerinde 123,2 seviyesine çıkmıştı. Tarihi yüksek seviyesi de Mart 2007’de 124,6 olarak gerçekleşmişti. Öte yandan, istihdam oranının düşüş kaydetmesi ve ciddi ücret baskısı gözlenmiyor olması, para politikasındaki ‘sabırlı’ duruşa destek olabilecek unsurlar.
Son ancak kritik dinamiklerden biri olarak, petrol fiyatlarının 50 dolar/varil seviyesinin altına inerek düşüş eğilimini sürdürmesinin, dengelenme sürecinde belirsizliklerin sürdüğünü teyid ettiğini görüyoruz.
 
Tüm bu gelişmelerle yüksek volatilitenin eşlik ettiği küresel risk algılaması altında, Model Portföyümüzde genel duruşumuzu korurken, hisse senedi ve FX tarafında aşağıda özetlediğimiz değişiklikleri gerçekleştirdik:
 
SISE hisselerini hedef fiyatına ulaşması dolayısıyla %19,2 getiri ile kapatıp, yerine diğer cam sektör hisselerine göre daha cazip getiri potansiyeli sunması sebebiyle beğendiğimiz ANACM hisselerine %10 ağırlık verip, CIMSA’nın Afyon Çimento'daki kapasite arttırım yatırımlarının şirkete ek yükselme potansiyeli sunması sebebiyle de, CIMSA’yı Model Portföyümüze %5 pay ile ekledik;
 
FX tarafında, 2015 için öngörülerimiz doğrultusunda, yendeki değer kaybı eğiliminin, gerçekleşecek yeni reform hareketleri ve merkez bankasının gevşemeci adımlarıyla 2015’te de devamını öngörüyoruz. Bu süreçte, ‘küresel risk barometresi’ olarak izlenen yenin, yılbaşından beri dolara karşı %1,1 değer kazandığı fiyatlamanın risk algısında bozulma kaynaklı ve dönemsel olarak gerçekleştiğini düşündüğümüz ortamda, USDJPY’da ‘uzun’ pozisyon aldık;
 
22 Aralık’ta paylaştığımız ve Aralık ayı rakamlarına da yansıdığını izlediğimiz enflasyondaki ‘iyileşme’ beklentimiz ve küresel risk algılamasının tekrar gelişmekte olan ülkeler lehine kaydığı ortamda, USD/TRY’de 2,3123 seviyesinden ‘kısa’, 1,5707 seviyesinden GBP/USD ‘kısa’ ve %7,94 seviyesinden açtığımız 10 yıllık tahvil ‘uzun’ pozisyonlarımızı kapattık;
 
i) İngiltere’de son açıklanan verilerde, imalat ve inşaat sanayiinde aktivitenin beklentilerileri aşması; ii) bu hafta açıklanacak tüketici fiyatlarına yönelik ‘kötümserliğin’ zaten fiyatlanmış olması; iii) yılın son ayında perakende satışlarda indirim kampanyalarının destekleyebileceği olumlu sürprizlerle birlikte, sterlinde kısa süreli bir toparlanma sürecinin yaşanabileceğini düşünüp, EUR/GBP’de ‘kısa’ pozisyon açtık.

2015 Görünüm raporumuzda bu yıl için platinin kıymetli metaller içinde öne çıkabileceği bir fiyatlama görülebileceğini belirtmiştik. Paladyumu öne çıkardığımız ve paladyumun küresel çapta en çok değer kazanan varlık sınıflarından biri olduğu 2014 sonrasında, 2015’te paladyumdan platine geçiş yapmıştık. Bu sabah paylaştığımız teknik strateji bülteninde belirttiğimiz platinin paladyuma relatif hareketinde yaşanmasını beklediğimiz ‘döngüsel’ hareket de bu ‘geçişi’ destekliyor. Platin/paladyum rasyosunun son 10 yıldır 2 yıllık bir döngü içinde hareket ettiği fiyatlama, 2015’ten itibaren platinde bir pozitif ayrışma dönemi yaşanabileceğine işaret ediyor. Nitekim, 2014 sonundan itibaren paladyumun değer kazancı %0,9 ile sınırlı kalırken; platinin %2,0 yükseldiğini görülüyor.
 
Model Portföyümüzün haftalık performansına geçecek olursak, en fazla katkıyı yapan hisse portföyümüzün %3,14 getirisi dikkat çekiyor (BIST100’ün haftalık kazancı %2,56). Hisse portföyümüzde, EKGYO (%7,97), AKCNS (%7,44), TSKB (%5,97), ANACM (%2,99) endekse relatif güçlü dururken; GARAN (%2,55), KRDMD (%1,46), TAVHL (%0,27), TKFEN (%0,17), CIMSA(%0,0), ASELS (%-0,42) hisse senetlerinin haftalık performansı zayıf kaldı. Sabit getirilinin performansı, 10 yıllık tahvilin %4,43’lük getirisi ile %2,15 olarak gerçekleşirken; FX portföyün performansı %1,23 olarak gerçekleşti. Portföye en fazla katkıyı USD/TRY ‘kısa’ pozisyonu %2,23, EUR/USD ‘kısa’ pozisyonu %1,33, GBP/USD ‘kısa’ pozisyonu %1,10’luk getirilerle sağlıyor. Emtia portföyünün getirisi ise, platin ‘uzun’ pozisyonumuzun katkısına karşın, altın ‘kısa’ pozisyonumuz nedeniyle, %-0,71 olarak gerçekleşti.

Model Portföyümüzü oluşturduğumuz tarihten bu yana performansında ise (28 Mart 2014 - 09 Ocak 2015), kur hareketlerinin etkisi ile korunma amaçlı ödenen primlerin düşüldüğü durumda, kümülatif getiri %16,05 (bir önceki hafta %15,53 idi). Kur etkisi ve primlerin düşünülmediği durumda ise, sözkonusu dönemde kümülatif olarak en yüksek getirileri %70,78 ile Emtia, %42,40 ile Hisse (aynı dönemde BİST100’ün getirisinin 15,59 puan üzerinde) oluşturuyor. FX ve Sabit getirili grupları ise, sırasıyla %8,47 ve %8,99’luk getiriler sunuyor.’’
HALK YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)