E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHafta zayıf veri akışıyla tamamlanıyor---

Hafta zayıf veri akışıyla tamamlanıyor

Hafta zayıf veri akışıyla tamamlanıyor
27 Kasım 2020 - 09:11 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,28 değer kazancıyla 1.342,49 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 27,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,54 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 0,93 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı olduğu görüldü. Bankacılık endeksi yüzde 2,27 ve holding endeksi yüzde 1,46 değer kazandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 19 Kasım’da gerçekleştirdiği toplantısına dair notları yayımladı. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltmiştir. Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilmiştir. Para Politikası Kurulu, parasal sıkılaşmaya ek olarak şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak amacıyla sade bir operasyonel çerçeve uygulanmasına ve tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir. Bu doğrultuda, TCMB tarafından hâlihazırda bir ay vadeli geleneksel yöntemli repo ihaleleri ve Geç Likidite Penceresi imkânlarıyla sağlanan fonlama, 20 Kasım 2020 tarihinden itibaren temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılacağı belirtilmiştir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi'nin 29 Ekim’de gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda, yeni tip koronavirüsün ikinci dalgasına karşı kayıtsız kalınamayacağı vurgulanırken, ekonomiyi desteklemeye yönelik daha fazla yardım mesajı ağırlık kazandığı görülüyor. Yönetim Konseyi üyelerinin Euro Bölgesi ekonomilerinde kalıcı zarara sebep olacak bir çift dipli resesyondan endişe duydukları ortaya çıktığı görülüyor. Ağırlıklı olarak tahvil alımlarından oluşan yeni bir yardım paketinin Aralık ayında açıklanmasına yönelik sinyal verilen notlarda, AMB Yönetim Konseyi’nin, "gerektiği her anda harekete geçmeye hazır" olduğu mesajı tekrarladı. Banka, Ekim ayı toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te korudu. Banka, Ekim ayı toplantısında salgın nedeniyle Martta 750 milyar Euro ile başlatılan ve Haziranda 600 milyar euro artırılarak toplam 1 trilyon 350 milyar avroya çıkarılan Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) boyutunda da değişiklik yapılmamıştı.

Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,02, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,46 geriledi.

Bugün, Yurtiçinde Türkiye Ekonomik Güven Endeksi Kasım ayı datası ve TCMB Finansal İstikrar Raporu açıklanacak. Global tarafta ABD’de Şükran Günü nedeniyle piyasalar erken kapanış yapacak. Gün içerisinde, Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan, İşletme ve Tüketici Anketi ile Tüketici Güveni Kasım ayı verileri izlenecek. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’ndan Panetta ve Schnabel’in açıklamaları takibimizde olacak.

Yeni işlem gününde, risk iştahının seyrine bağlı olarak Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında kısa vadede ayrışmaların devam ettiği izleniyor...

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; Kasım'da gıda enflasyonu yıllık yüzde 19,68 artış gösterdi. Araştırmaya göre Kasım ayında gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 1,39 artış kaydedildi.
• Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Lindsey Liddell, sadeleşme adımlarının önemli olduğunu fakat güvenilirliğin yeniden kazanılmasının zaman alacağını belirtti. Liddell “2021 yılı Türk bankaları için zorlu olacak fakat buna rağmen Türkiye’nin 2021’de yüzde 5 büyüyeceğini düşünüyoruz.” Dedi. (Kaynak: Bloomberght)
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), bankaların tabi olduğu zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Merkez Bankasının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bununla birlikte uygulanacak zorunlu karşılıklar için kredi büyümesi şartı kaldırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'e göre: Türk Lirası zorunlu karşılıklar vadesiz, 1 aya kadar ve 3 aya kadar vadeli mevduat/katılım fonları için yüzde 4’ten yüzde 6’ya çıkarıldı. Türk Lirası zorunlu karşılıklar müstakrizlerin fonları ile 1 yıla kadar vadeli diğer yükümlülükler için yüzde 4’ten yüzde 6’ya yükseltildi. Yabancı para zorunlu karşılıklar vadesiz, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli mevduat/katılım fonları için yüzde 17’den yüzde 19’a çıkarıldı. Yabancı para zorunlu karşılıklar müstakrizlerin fonları için yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarıldı. Yeni tebliğin 11 Aralık tarihinde yürürlüğe gireceği açıklandı.
• Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Altıncı Toplantısında Katar ile Türkiye arasında Haliç Altın Boynuz projesine ilişkin işbirliği anlaşması da imzalandığı haberi basında yer aldı.
• Türkiye ile Katar Borsa İstanbul'da yüzde 10'luk hissenin alımına ilişkin anlaşma imzaladı. Katar Devleti’nin yatırım fonu olan QIA’ya devredilecek paylardan sonra Varlık Fonu, Borsa İstanbul’un yüzde 80,6’lık payını elinde bulundurmaya devam edeceği açıklandı.
• Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile birlikte iş dünyası temsilcileri ile yapılacak görüşmelere bugün başlıyor. Bakanlar bugün, 09.30'da TÜSİAD Yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelecekler. Cumartesi Günü ise TOBB ile görüşme gerçekleştirilecek. TOBB ile yapılacak görüşmeye Elvan ve Gül'ün yanısıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da katılacağı açıklandı.
• ABD Başkanı Donald Trump, Seçiciler Kurulunun Joe Biden'ın başkanlığını kesinleştirmesi durumunda bunun yanlış bir adım olacağını ancak yine de Beyaz Saray'ı bırakacağını açıkladı.
• Avrupa Parlamentosu (AP), Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları yüzünden Türkiye ile AB arasında yaşanan kriz nedeniyle 10-11 Aralık zirvesinde Türkiye konusunu görüşecek olan AB liderlerine, yaptırım kararı alınması yönünde çağrı yaptığı haberi basında yer aldı.
• EPGİS tarafından yapılan açıklamada, 27/11/2020 itibarıyla Motorinde 28 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış oldu.
• Türkiye Varlık Donu A.Ş. Yönetim Kurulu Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün gerçekleştirilecektir. Toplantı’nın saat 17:00'de başlaması bekleniyor.
• Haftanın son işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Endekste olumlu görünüm korunuyor

 

Endekste yatay seyir bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)