E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHafta, sakin mi geçecek?---

Hafta, sakin mi geçecek?

Hafta, sakin mi geçecek?
10 Mayıs 2021 - 08:55 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar ile birlikte yurt içinde kısa haftanın nasıl geçeceği de inceleniyor

Geçtiğimiz haftaya kıyasla yeni haftada data akışının bir miktar zayıfladığını görmekteyiz. Yurtiçi piyasalar ise Ramazan Bayramı nedeni ile kısa bir hafta geçirecek. Yeni haftanın gündem maddelerini değerlendirmeden önce geçtiğimiz hafta yaşanan ve fiyatlamaları etkilemeye devam etmesini beklediğimiz iki önemli gelişmeyi hatırlatalım

İlk olarak TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 oranında sabit bırakmıştı. Toplantı karar metninde ise enflasyon tahmin patikasında belirgin düşüş görülmeden faiz indirimine gidilmeyeceğine yönelik söylemlerde bulunmuştu. TCMB’nin enflasyon raporu toplantısında piyasalar ile paylaştığı tahmin patikasında ki belirgin düşüş Eylül sonrası başlıyor. Dolayısıyla faiz indiriminin yılın son çeyreğinde başlayacağı beklentileri ile BIST100 ve TL’de alımlar gerçekleşti. 

ABD’de açıklanan TDI datası piyasa beklentilerinin çok altında kaldı. Yaklaşık 1 milyon olan beklentilere kıyasla veri 266 bin geldi. İşsizlik oranı ise düşüş beklentilerine kıyasla yükseliş kaydetti. Böylelikle son dönemde FED’in genişleyici para politikasını revize edeceğine yönelik beklentiler zayıflamaya başladı. Bunu ABD tahvil getirileri ve Dolar endeksinde oluşan düşüşten görebiliyoruz.

Bu gelişmelerin etkisi yeni haftada da piyasaları desteklemeye devam edebilir. Buna ek olarak içinde bulunduğumuz haftada ABD enflasyon verileri ön plana çıkacak. Çarşamba günü açıklanacak veri de beklenti enflasyonun yıllık bazda %3.6 seviyesine yükselmesi yönünde. Çekirdek tarafta ise yıllık artış oranının %2.3 seviyesine ulaşacağı beklentisi hakim. Dataların beklentilere paralel gelse bile ABD ekonomisi için yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız FED’in her fırsatta enflasyonun yükseleceğini yalnız bu seviyelerde kalıcılık sağlamayacağını söylediğini hatırlatalım. Dolayısıyla beklentiler
dahilinde gelecek bir data yüksek olsa bile piyasalarda stres oluşturmayabilir.

Haftanın genelinde takip edilecek diğer veriler ise; Salı günü yurt içerisinde cari hesap, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak. Küresel tarafta ise Çin’de TÜFE, Almanya ZEW ekonomik hissiyatı ve ABD iş imkanları ve personel değişimleri (JOLTS) verileri açıklanıyor.

Çarşamba günü; yurtiçi piyasalar Ramazan Bayramı nedeni ile yarım gün açık olacak. Küresel tarafta İngiltere büyüme ile Almanya enflasyon dataları izlenecek. Perşembe günü; ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ÜFE datalarını takip edeceğiz. Haftanın son işlem günü; ABD’de perakende satışlar ve Michigan Tüketici Güveni endeksi öne çıkacak.

Yabancı yatırımcı Ereğli aldı, Beşiktaş sattı

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 10/05/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)