E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHafta bitmeden piyasalarda bilinmesi gerekenler---

Hafta bitmeden piyasalarda bilinmesi gerekenler

Hafta bitmeden piyasalarda bilinmesi gerekenler
20 Kasım 2020 - 15:25 borsagundem.com

Piyasalar çok önemli bir verinin bulunmadığı gelecek hafta, Kovid-19 salgını ile ilgili gelişmeler ve aşı haberlerine daha çok odaklanacak.

Türkiye'de Hazine'nin 10 yıllık ihalesi beklenirken, TCMB ve ECB'den gelecek tutanaklar da yakından takip edilecek.

23 Kasım Pazartesi

Haftanın ilk günü uluslararası piyasalarda öncü PMI verileri takip edilecek. Sırasıyla Fransa, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD'den gelen PMI verileri içinde bulunduğumuz aya ilişkin öncü gösterge olması açısından önem taşıyor.

Avrupa'da İngiltere Merkez Bankası(BoE) baş ekonomisti Andy Haldane (1230), Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel (16.10) ABD'de ise San Francisco Fed Başkanı Mary Daly (21.00) ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans (23.00) konuşma yapacaklar.

Japonya Tokyo Borsası 'Çalışanlara Şükran Günü' nedeniyle kapalı olacak.

Yurt içinde TÜİK tarımsal girdi fiyat endeksi (10.00), Kültür ve Turizm Bakanlığı Ekim ayına ilişkin yabancı ziyaretçi sayısını açıklayacak (11.00). Ayrıca TCMB tarafından finansal hizmetler güven endeksi verisi yayımlanacak (14.30).

24 Kasım Salı

Merkez Bankasının 475 baz puan faiz artırımının ardından piyasalar tarafından yakından izlenecek olan 10 yıllık tahvil ihalesi 24 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek. Yeni gösterge olacak 10 yıl (3.640 gün) vadeli sabit kuponlu tahvil ilk kez piyasaya sunulacak. Hazine 2 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez 10 yıllık ihaleye çıkıyor ve vade ilk kez 2030'lu yıllara uzuyor. Hazine en son 2018 Temmuz ayında 10 yıllık sabit kuponlu, bir sonraki ay ise TÜFE'ye endeksli ihaleler düzenlemişti. Yeni tahvilin itfa tarihi 13 Kasım 2030 olacak.

Aynı gün 7 yıl (2.548 Gün) vadeli değişken faizli tahvil de ilk kez satılacak. Tahvil 17 Kasım 2027 itfa tarihli olacak. 6 Ayda bir kupon ödemeli iki tahvilin de valörü 25 Kasım Çarşamba olarak belirlendi.

Günün diğer önemli gündemi TCMB tarafından açıklanacak olan kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi olacak. 6 aydır üst üste artarak yüzde 75,40 seviyesine kadar gelen kapasite kullanım oranı, Kasım ayının ilk gösterge verisi olacak (10.00). Aynı saatte TÜİK sektörel güven endeksi verilerini açıklayacak.

Yurt dışında Japonya Merkez Bankası(BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda (15.00), St.Louis Fed Başkanı James Bullard (15.00-19.00), New York Fed Başkanı John Williams (20.00) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) Philip Lane(20.3) konuşacaklar.

ABD'de çok önemli bir veri bulunmazken, konut tarafında FHFA ve S&PCase Shiller verileri(17.00), endeks tarafında Richmond Fed imalat ve Conferance Board tüketici güven (18.00) izlenecek.

Almanya'da 3.çeyrek final büyüme ve Ifo endeksleri takip edilecek.

25 Kasım Çarşamba

ABD'de bir gün sonra tatil olması nedeniyle veriler bugüne yoğunlaşmış durumda. MBA mortgage endeksleri (15.00), işsizlik başvuruları, GSYH ikinci tahmini, kişisel gelir ve harcamalar, dayanıklı mas siparişleri, öncü mal ticaret dengesi (16.30), Michigan tüketici güven endeksi, yeni konut satışları (18.00), DOE petrol stokları (18.30), doğal gaz stokları (20.00) verilerini aynı gün gelecek.

Yine aynı gün ABD Merkez Bankası(Fed) Kasım toplantısının tutanakları yayımlanacak (22.00). Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) 4-5 Kasım günleri gerçekleştirdiği toplantıda piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarında ve politika duruşunda değişiklik yapmamıştı. Faiz oranlarının sıfıra yakın seviyede kalmasını ve tahvil alımlarının cari hızla devam ettirilmesini karar veren Fed, bu kararı oybirliği ile almıştı.

26 Kasım Perşembe

ABD'nin tatil olduğu günde yurt içi ve yurt dışında önemli bir veri bulunmuyor. Piyasalar faiz karar tutanaklarını takip edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 19 Kasım tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00). TCMB söz konusu toplantıda faizi 475 baz puan artırmıştı.

Avrupa Merkez Bankası(ECB), 29 Ekim toplantısına ilişkin tutanakları açıklayacak (15.30).

Günün bir diğer izlenecek kararı İsveç Merkez Bankasından(Riksbank) gelecek. Riksbank faiz kararını açıklayacak (11.30). Riksbank bu hafta yaptığı açıklamayla yeni gösterge faize geçilmesine karar verildiğini duyurdu. Bankanın yönetimi konsültasyonların ardından yeni göstergenin testlerine gelecek yılın Ocak ayında başlayacak. Bu yeni gösterge faiz öncesi son toplantı olacak. Riksbank faizi yüzde 0,00 seviyesinde tutuyor.

Yurt içinde önemli verinin olmadığı günde TCMB'nin haftalık para ve banka istatistikleri izlenecek. 6–13 Kasım haftasında hisse senedi piyasasında, üst üste beş haftalık yabancı çıkışının ardından 614 milyon dolar net yabancı girişi olduğu görüldü. Tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 271 milyon dolar giriş oldu. Merkez Bankası rezervlerinde ise düşüş devam ediyor. Geçen hafta brüt rezervler 1,54 milyar dolar, net rezervler 3,14 milyar Dolar azaldı.

ABD NASDAQ ve New York Borsaları 'Şükran Günü' nedeniyle kapalı olacak.

27 Kasım Cuma

Haftanın son günü yurt içinde en önemli veri ekonomik güven endeksi olacak. Endeks geçen ay yüzde 4,8 artışla 92,8 puana çıkmıştı (10.00).

Aynı saatte TÜİK motorlu kara taşıtları, TCMB uluslararası rezervler verilerini açıklayacak.

Euro Bölgesi ekonomik görünüm ve tüketici güven endeksleri yurt dışında günün en önemli verileri olarak takip edilecek (13.00).

TCMB, 'Finansal İstikrar Raporu'nu yayımlayacak (10.30).

Borsa İstanbul haftayı rekorla tamamlar mı?

Dolar ve euroda dalgalanma sürüyor

Bitcoin’in vaatleri güven vermiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)