E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHacimlerle beraber risk iştahı da artıyor---

Hacimlerle beraber risk iştahı da artıyor

Hacimlerle beraber risk iştahı da artıyor
06 Ağustos 2021 - 08:20 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksi ve VIOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 24.297 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 108 kişi olarak açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığına Prof. Dr. Mahmut Özer atandı.

MGK Bildirisi: Orman yangınlarına karşı yürütülen mücadele gözden geçirilmiş, hadisenin dezenformasyon kampanyaları değerlendirilmiş, ilave tedbirler görüşülmüştür .

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yangından etkilenen yerler için mücbir sebep hali ilan edildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD'den iki helikopter gönderme teklifi oldu, detaylarını çalışıyoruz.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Waller, destekleyici para politikasının bazılarının geri çekilmeye beklediğinden daha erken başlayabileceğini söyledi .

Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, Delta varyantının, ABD işgücü piyasasında toparlanmayı ve Fed'in varlık alım programının azaltılmasına yönelik takvimi olumsuz etkileyebileceğini söyledi .

ABD'de Senatör Manchin, Fed Başkanı Powell'a bir mektup göndererek Fed'i ekonomiye sağladığı desteğin bir kısmını geri çekmeye başlamaya çağırdı .

ABD Dışişleri Bakanlığı: İran ile Viyana görüşmelerini Yeniden başlatmak isteriz . İran'ın diplomasiyi hızlandırmak için oluşan fırsatı kullanacağını umuyoruz.

ABD Başkanı Biden, ülkede 2030'a kadar satılacak binek araç ve hafif kamyonların %50'sinin sıfır emisyonlu olmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Fransa'da, bazı meslek gruplarına aşı zorunluluğu ve sağlık ruhsatı uygulaması getiren Covid-19 ile mücadele yasasını, bazı değişikliklerle onayladı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, savunma stratejilerinde nükleer silahın yeri olmadığını söyleyerek, "Baskı ve yaptırım siyaseti İran'ı yasal hakkından vazgeçiremeyecek" dedi.

Fed bankalar için sermaye gereksinimlerini açıkladı. Toplam varlıkları 100 milyar dolardan fazla olan bankalar için belirlenen sermaye oranlarının 1 Ekim itibarıyla geçerli olacağı bildirildi. Asgari sermaye gereksiniminin %4,5 olduğunun belirtildiği açıklamada, stres sermaye tamponunun ise en az %2,5 olduğu kaydedildi.

2020 Tokyo Olimpiyatlarında karate branşında Eray Şamdan gümüş madalya kazandı.
Ne Olacak?

Yurtiçinde Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacakken, ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz hafta yapılan Fed Toplantısından çıkan güvercin açıklamalar sonrasında dün Fed Başkan Yardımcısı Clarida'nın Fed'in varlık alımlarını azaltma sürecine doğru ilerlediğini söylemesi ile başlayan 'şahin' tutum ABD piyasalarını baskıladı. Delta varyantı kaynaklı coronavirüs vaka sayılarının artması sonrasında bugün küresel piyasalarda karışık seyir izlendi.
 
Yurtiçi piyasalara bakıldığında ise Çarşamba Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'enflasyon ve faizler' hakkında yaptığı açıklamalarla yükselişe geçen kur sonrasında, endekste açılışta kısmi geri çekilme yaşandı. Küresel piyasaların aksine pozitif eğilimde olan endekste hacimlerin yükselmesine paralel risk iştahının arttığını gördük. Banka paylarına para girişinin dün de devam ettiğini hatırlatalım. Demir - çelik sektörü ve petrokimya sektörü dün ön plana çıkarken, BİST100 endeksi hafif satıcılı başladığı işlem gününü 1.431 seviyesinden pozitif tamamladı.

Dolar / TL tarafına bakıldığında ise Temmuz ayının son haftasında geri çekilmeye başlayan Dolar / TL, bu seyrini Ağustos ayının ilk haftası da devam etmişti. Bu haftaya ise 8,25 seviyesinden başlayan kur 8,57 seviyesine kadar yükseldi. Geçtiğimiz hafta Fed kararları ardından yapılan güvercin açıklamalar, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun ‘sıkı duruş’ demeci ve Hazine Bakanı Lütfi Elvan tarafından TL mevduatlarına tanınan stopaj avantajlarının Eylül sonuna kadar uzatıldığı açıklamaları ile Dolar / TL 8,30 seviyelerine kadar geri çekilmişti. Salı günü Türkiye’de açıklanan yüksek enflasyon sonrasında günün ilk yarısında ‘faiz azaltımının kısa sürede olmayacağı’ beklentisi Dolar / TL’de fiyatlanarak kur 8,25’e kadar geri çekildi. Salı günü öğleden sonra enflasyon fiyatlaması kur tarafına yansımaya başladı. Türkiye’deki enflasyon verisi sonrasında Fed Başkan Yardımcısı Clarida’nın ekonomi tahminlerine paralel olarak iyi performans gösterirse 2023’te faiz artışlarının başlayabileceğini söyleyerek ‘şahin duruşa’ geçişi ile ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin çok altında gelmesi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskıladı. Çarşamba akşamı TV kanalında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir’’ demesi ile kısa sürede faiz indirimi olabileceği algısı sonrasında Dolar / TL 8,57’ye kadar yükseldi. Teknik olarak bakıldığında yukarı yönlü hareketlenmelerde 8,61 - 8,75 direnç, geri çekilmelerde ise 8,50 - 8,45 - 8,30 seviyeleri destek olarak takip edilecek.

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,3 milyar dolar artarak 231,6 milyara yükseldi. Yabancı yatırımcılar geçen hafta 301 milyon dolar tahvil alırken, 52 milyon Dolar hisse sattı.
İngiltere Merkez Bankası gösterge faiz oranı ve varlık alım programında bir değişikliğe gitmedi. Banka bu yıl için büyüme tahmininde değişikliğe gitmezken, önümüzdeki iki yıl için büyüme tahminlerini yükseltti. Enflasyon tahminlerinde ise artışa gidildi.
ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. İşsizlik maaşı başvuruları 31 Temmuz’da sona eren haftada 14.000 azalarak 385.000 oldu.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ağustos kontratı, Perşembe günü 1.516 - 1.560 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.556 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 8.379 artarak 595.512 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.525 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.570’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.533 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.562 ve 1,570 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.543 ve 1.533 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Altında ABD verisi sonrası düğüm çözülecek

İhracatta İspanya atağı

Asya borsaları ABD verisi öncesinde düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)