E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHaber için ücret yasası Avustralya parlementosundan geçti---

Haber için ücret yasası Avustralya parlementosundan geçti

Haber için ücret yasası Avustralya parlementosundan geçti
25 Şubat 2021 - 11:19 borsagundem.com

Avustralya parlamentosu, Facebook ve Google gibi dijital devleri haber içeriği için yerel yayıncılara ücret ödemeye zorlamak için dünyada bir ilk olan yasayı kabul etti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avustralya parlamentosu, Facebook ve Google gibi dijital devleri haber içeriği için yerel yayıncılara ücret ödemeye zorlamak için dünyada bir ilk olan yasayı kabul etti.
Bloomberg’in haberine göre yapılan açıklamada, yasanın Perşembe günü kabul edildiği ve "haber medyası işletmelerinin ürettikleri içerik için adil bir şekilde ücretlendirilmesini" sağlayacağı belirtildi. Dünya çapındaki düzenleyiciler, şu anda dünyanın dört bir yanında benzer önlemlerin artması olasılığıyla karşı karşıya olan Facebook ve Google'ın reklam hakimiyetiyle boğuşurken mevzuatı yakından izliyorlar.

Başbakan Scott Morrison, yeni yasayı Hindistan, Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık liderleriyle görüştüğünü söyledi. ABD teknoloji devleri tavizler elde etmek için Avustralya hükümeti ile sıkı pazarlıklar yapmıştı.

Alphabet Inc.'in sahibi olduğu Google geçen yıl, yasanın yürürlüğe girmesi halinde Avustralya'daki arama motorunu kapatacağını söylemişti. Bu arada Facebook , Avustralya platformunda yasaya aykırı olarak haberleri engellemişti.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ile yapılan görüşmelerin ardından hükümet mevzuatta değişiklik yapmayı kabul etti ve sosyal medya platformu haberlere erişimi tekrar açacağını söyledi. Temel tavizler arasında, Google ve Facebook’un hangi ticari anlaşmaları izleyeceklerine kendilerinin karar vermekte özgür olması yeralıyor. Ve hükümet, bu anlaşmaların yerel haber endüstrisine yeterli bir katkıda bulunduklarına karar verirse, yasaya göre belirlenmeyecekler. Hükümet yasayı uygulamaya karar verirse, şirketlere bir ay önceden haber verilecek ve ayrıca son çare olarak nihai teklif tahkime zorlanmadan önce medya yayıncılarıyla anlaşma yapmak için daha fazla zamanları olacak. Melbourne'daki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nde medyada kıdemli bir öğretim görevlisi olan Belinda Barnet, Google ve Facebook'un şimdilik yasanın en kötü önlemlerinden kaçınmayı başardığını ancak paçayı sıyırmadıklarını söyledi. "Yasanın sağladığı altyapı yerinde" dedi. "Belki bu onların terbiyeli olmasını sağlar."

Facebook'un küresel ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Nick Clegg, değişikliklerin "ağır ve öngörülemeyen tahkim tehdidi olmadan adil müzakerelerin teşvik edildiği anlamına geliyor" dedi.

 Clegg, 24 Şubat tarihli bir blog yazısında "Yayıncılarla yeni anlaşmalar yapmayı ve Avustralyalıların haber bağlantılarını bir kez daha paylaşmalarını sağlamayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)