E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaber akışı fiyatlamalara yön veriyor---

Haber akışı fiyatlamalara yön veriyor

Haber akışı fiyatlamalara yön veriyor
22 Mayıs 2020 - 09:20 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde BIST 100 endeksinde olası kar satışı ihtimalinin altı çiziliyor.

21 Mayıs işlemleri özellikle yerel varlıklar açısından haber akışının bir hayli yoğun olduğu bir güne işaret etti.

TCMB tarafından gerçekleştirilen olağan PPK toplantısında Şubat ayı sonrasında ilk kez piyasa konsensüsü eşliğinde faiz indirimi adımı atılırken, kısa vadeli gıda fiyatları kaynaklı enflasyonda yukarı yönlü risklerin olabileceğine değinildi. Katar ile 15 milyar dolar karşılığı yerel para birimlerinin değişimi şeklinde güncellenen swap anlaşmasının ardından 20 Mayıs itibarıyla TCMB bilançosuna söz konusu rakamın giriş yaptığı görülürken, BDDK ise 100 gram ve üzeri altın işlemlerinde 1 gün valör  uygulanacağını açıkladı. Lira Amerikan doları karşısında yeni gün işlemlerine 6.80 sınırı etrafında başlarken, CDS kapanışı ise 544bp düzeyinden gerçekleşti.

Türk para politikasında aşağı yönlü güncellemeye gidildiği günde benzer şekilde piyasa konsensüsünü sağlayan bir başka üye de Güney Afrika oldu. Politika faizi 50bp indirilerek %3.75 seviyesine çekilirken, GOÜ nezdinde faiz indirimi serisi haftanın son işlem gününde de devam ediyor. Buna göre, Hindistan’da RBI politika faizini 40bp indirdiğini ve %3.35 olarak belirlediğini duyurdu.

Gelişmiş ülkelerde olduğu üzere gelişmekte olan ülkelerin de para politikaları hızla aşağı yönde güncellenmeye devam ediyor. Kapanan reel faiz makası ülkelerin bu yönde adımları atmasına imkan tanıyor. Bugün gerçekleştirilen bir diğer takvim dışı toplantıda ise Japonya’da BOJ cephesinden ek destek adımları geldi. Daha önce açıklanan kredi paketi detaylandırılırken, Haziran’dan itibaren 75 trilyon JPY tutarında yeni fonlama kolaylığının sağlanacağı belirtildi. Para politikasına dair bir güncelleme ise beklendiği şekilde gelmedi.

Fed’in önemli isimlerinden Clarida’nın yaptığı açıklamalarda “getiri eğrisi kontrolü”nün Fed’in attığı adımların doğal yansıması olacağı belirtildi. En geç Eylül toplantısında bu yönde adım atılmasını bekleriz.

Yeni gün fiyatlamaları spot Asya ve vadeli ABD endeksleri nezdinde negatif bir seyir oluşumuna işaret ediyor. Çin’de başlayan ulusal kongre öncesinde ABD’nin Hong Kong yasa tasarısına karşı güvenlik önlemlerinin artırıldığı yeni bir paketin çalışılacağının duyurulması Hong Kong’da hisselerin %4’ün üzerinde değer kaybetmesine neden oluyor. Ayrıca, 2020 yılı için büyüme hedefi aralığı da kullanılmayacak.

Amerikan doları ve Japon yeni çaprazlarda değerlenirken, ons altındaki sert düşüşün ardından Brent tipi petrol kontratında da %4’e yakın satış takip ediliyor. 1.10 eşiğini geçmekte zorlanan EURUSD paritesi 1.0930 civarında denge arayışı içerisine girerken, 99.50 seviyesine yükselen DXY’nin gün içerisinde yüksek seyrini koruması durumunda paritede 1.0880/60 desteklerine geri çekilme isteği belirebilir.

Piyasalar

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.06’lık sınırlı değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100
endeksi kapanışı primli şekilde 102649 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvil faizinde son
işlemler %12.35’i işaret ederken, 5 yıllık ülke risk primi ise 544bp ile takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları İspanya varlıklarındaki sınırlı yükseliş hariç  bırakıldığında genele yayılır şekilde değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-1.27, FTSE 100 %-0.86, DAX %-1.41 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %-1.57 ile takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları arasında ayrışma gözlendi. Tüm ABD endekslerinde değer kayıpları takip edilirken, S&P 500 günü %-0.78 ile tamamladı. Öte yandan Bovespa endeksi %2.1, Merval ise %3.97 yükseliş gösterdi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları Hong Kong kaynaklı akışa paralel değer kayıplarına işaret ediyor.

TSİ 08.10/ NKY 225 %-0.64, Hang Seng %-4.61, CSI 300 %-1.59 ve KOSPI %-1.66 ile işlem görmekte. CNH-CNY spreadi 224 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0939 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından 98200 bölgesi üzerindeki kapanışları ve olası kar
satışı isteklerinin söz konusu bölgede karşılanması ihtimalini önemsiyoruz. Bu durumunda haftalık
bazda 103200 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz
konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.79-6.65 bölgesi haftalık bazda destek, 6.98 ise direnç olarak
izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.0860 civarını olası
1.06 hareketi açısından yakından izlerken, 1.0980-1.1020 bölgesi ise yukarı yönde orta vade açısından direnç olarak takip edilebilir. Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)