E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Güvercin’ Powell’a rağmen Wall Street neden düştü?---

‘Güvercin’ Powell’a rağmen Wall Street neden düştü?

‘Güvercin’ Powell’a rağmen Wall Street neden düştü?
23 Mart 2023 - 11:15 borsagundem.com

ABD borsaları FED Başkanı’nın açıklamalarının ardından geçtiğimiz gün %1,6’nın üzerindeki düşüşlerle kapandı. Powell her ne kadar piyasalarla barışçıl gibi görünse de yatırımcılar ayrıntıda gizli olan endişelere odaklandı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merakla beklenen ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart ayı toplantısı geçtiğimiz gün sona erdi. 25 baz puanlık faiz artışı kararının çıktığı toplantı gündemine FED Başkanı Jerome Powell’ın güvercin açıklamaları damga vurdu. Powell bundan sonraki süreçte sadece bir faiz artışı kaldığını söyledi.

Ancak borsalar bu haberi beklenildiği gibi yükselişle karşılamadı. Aksine Dow Jones Endeksi 500 puanın üzerinde düştü. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise sırasıyla %1,65 ve %1,60 geriledi. MarketWatch’un haberinde piyasaların bu tepkisinin nedenleri inceleniyor.

Borsa stratejistlerine göre borsalardaki sert düşüşün nedeni toplantı sonrasında Powell’ın gerçekleştirdiği basın toplantısında saklı. Uzmanlar Powell’ın yatırımcılara çok az kesinlik sağladığını ve endişelenecek çok fazla konu bıraktığını düşünüyor.

Kredi sıkışıklığı FED’in işini yapacak

FED yönetimi bir taraftan beklentilere uygun hareket ederek kredilerdeki sıkışmanın enflasyonla mücadelede FED’in işini yapmasını bekliyor. Zira krediye ulaşımın azalması istihdamı yavaşlatarak ve ekonomiye zarar vererek enflasyonun gerilemesine imkan sağlayabilir.

Ancak Powell gazetecilere ve kamuoyuna yaptığı açıklamada ABD bankalarının iyi sermayelendirilmiş ve ‘sağlam’ olduğuna dair güvence de verdi. Bununla birlikte ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’sa ABD Senatosu’ndaki bir komitede koruyucu mevduat sigortası konusunun bakanlık tarafından dikkate alınmadığını veya tartışılmadığını söyledi. Borsa stratejistleri bu iki gelişmenin hisse senetlerini düşürdüğünü belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre mevduat sigortasını genişletme fikri Silicon Valley Bank’in (SVB) iflası sonrasında ortaya çıkmıştı. ABD’nin yerel bankalarına ilişkin bankacılık endişelerinin artmasıyla yetkililer sigortanın tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletmenin yollarını aradığını söylemişti. Ancak Powell ve Yellen’dan gelen açıklamalar mevduatları ve bankacılık sistemi konusunda şüphe duyan yatırımcıların hayal kırıklığına uğramasına sebep oldu.

Borsa kapanış rakamlarına bakıldığında S&P 500 finansal hizmetler sektörünün %2,4 düştüğü görülüyor. Sektörel bazda S&P 500’de gün boyunca en zayıf performansı da finans sektörü sağladı.

FED enflasyonla olan savaşından vaz mı geçti?

ABD borsalarında salı günü yükseliş havası hakimdi. Yatırımcılar Powell’ın faiz artışları için daha az agresif bir tavır takınabileceği beklentisi hisse senetlerine olan desteği artırmıştı.

Ancak yatırımcılar FED toplantısından istediğini alamamış gibi görünüyor.

Yatırımcıların FED’den talep ettiği başlıca beklentiler en azından teoride daha düşük bir nihai faiz artışı olasılığıydı. Ancak Interactive Brokers’ın Baş Borsa Stratejisti Steve Sosnick bu beklentilerin potansiyel olarak ciddi bir ekonomik gerileme hakkındaki endişelerle beraber paylaşıldığını, ekonomik görünümün daha karmaşık hale gelmiş olabileceğini söylüyor.

Sosnick, “Powell her ne kadar 2023’ün sonundan önce faiz indirimi olasılığını dışlasa da hem FED fonları vadeli işlem piyasaları hem de ABD Hazinesi getirileri bu yılın ilerleyen dönemlerinde üç faiz indirimini fiyatlandırıyor” dedi.

Baş stratejist faiz indirimi beklentilerinin yakın geçmişte hisse senetlerine avantaj sağladığını, ancak şimdiyse yatırımcıların ne istediğine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Borsa uzmanı “Sizi bu faiz oranı seviyesine getiren çoğu senaryo piyasa dostu değildir” diye de ekledi.

2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri çarşamba günü 20 baz puandan fazla gerileyerek %3,96’ya geldi. FED’in enflasyona karşı savaşını yarım bırakma riskiyle karşı karşıya olduğu düşüncesi de borsalardaki kayıpların artmasına yardımcı oldu.

Independent Advisor Alliance'ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli FED yetkililerinin "enflasyonla mücadelede potansiyel olarak sabrını kaybetmiş olabileceğini" ve bunun da piyasalar ve ekonomi için daha fazla sorun yaratabileceğini söyledi.

Bleakley Financial Group Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar tüm gelişmeler göz önüne alındığında Powell’ın açıklamalarının piyasaların kesinlikle negatif karşıladığını ve FED Başkanı’nın piyasaları ‘sorun üçlüsü’ ile karşı karşıya bıraktığını söyledi:

“Powell, önümüzde bir kredi sıkışıklığı olduğunu kabul ediyor, enflasyon ve fiyat istikrarının hala büyük bir odak noktası olduğunu söylüyor ve bu yıl faiz oranlarını düşürmeyi öngörmediklerini belirtiyor. Borsanın neden en düşük seviyelerden kapandığına şaşmamalı.”

 

Altın Fed faiz kararı sonrası yükselişte

 

Morgan Stanley: Fed kolay yolu seçti

 

Piyasalar Fed'in faiz kararını olumlu karşıladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)