E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvenli yatırım çeşitlilikten geçiyor---

Güvenli yatırım çeşitlilikten geçiyor

Güvenli yatırım çeşitlilikten geçiyor
14 Şubat 2020 - 09:48 borsagundem.com

Teknoloji hisselerinin yükselişiyle beraber piyasalarda çeşitlilik de tartışılan bir konu halini almaya başladı. Teknoloji hisseleri her ne kadar yükselse de endekslerin güvenliği sektörler arası çeşitlilikte yatıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çeşitlendirme, yatırım riskinin ve kazanımların dengelenmesi için oldukça önemli bir yer tutuyor. Ancak pek çok yatırımcı ve finans sektörü bu hedefin gerisinde kalıyor. Wall Street S&P 500 endeksinde piyasanın %18’ini elinde tutan 5 teknoloji hissesi çeşitliliğin yetersizliğini anlatan önemli bir gösterge. Diğer teknoloji hisseleri de dahil edildiğinde S&P 500’ün neredeyse dörtte birlik payını teknoloji hisseleri oluşturuyor.

Yatırımcı içinse bu ortamda olabildiğince çeşitliliği olan bir portföy düzenleme sorumluluğu doğuyor. Bu çeşitliliğin oluşabilmesi için yatırımcı portföyünde bulunması gereken hisse miktarı ise bir diğer soru işareti. Yıllar önce, akademik fikir birliği sadece 20 hisse senedinin olduğu bir portföy çeşitliliğinin yeterli olduğu görüşündeydi. Geçmişe bakıldığında, bu bilginin o zaman yanlış olduğunu fark ediliyor. Bugünlerde ise daha da yanlış.

1990 yılında Maine Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya 80 hissesi olan bir yatırımcının yüzde 5 kaybetme olasılığı %10. Eğer Hisse sayısını 90’a yükseltirse yüzde 2 kaybetme olasılığı %30’a kadar düşüyor.


Endeks açısından düşünüldüğünde de çeşitlilik oldukça önemli. Makro ekonomik risklerin artması durumunda sektörler arası çeşitliliği bulabilen endeksler daha dayanıklı ve krizler karşısında daha güçlü olabiliyorlar.

Wall Street'in kaderi onların elinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)