E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGuterres'ten Türkiye'ye tahıl teşekkürü---

Guterres'ten Türkiye'ye tahıl teşekkürü

Guterres'ten Türkiye'ye tahıl teşekkürü
20 Ağustos 2022 - 16:20 borsagundem.com

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İstanbul'da bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'dan sevkiyatları gerçekleştirilen tahıllarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Milli Savunma Üniversitesi’ndeki Müşterek Koordinasyon Merkezi ziyaretini ziyaret etti.

Bakan Akar ve Guterres, ziyaretin ardından kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Bildiğiniz üzere Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmadan dolayı enerji ve gıda krizinin riskinin arttığını her birlikte takip etmekdeyiz. Bunun karşılığında Ukrayna limanlarında bulunan 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde ve kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulması bir zaruret haline gelmiştir.

Bu bağlamda Türkiye sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın Putin ve sayın Zelenskiy ile görüşmeleri doğrultusunda sorunun çözümü için bir insiyatif almıştır. Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından görvlendirilen özel temsilciler vasıtasıyla yoğun bir temas süreci başlamış. Başlangıçta ikili olarak başlayan görüşmeler daha sonra dörtlü olarak yapılmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Putin, sayın Zelenskiy ve sayın Guterres'in gösterdikleri destek ve irade neticesinde içinde bulunduğumuz binadaki bu faaliyetlerin yürütülmesi için Müşterek Koordinasyon Merkezi oluşturulmuştur. Ukrayna'nın ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin limanlarından emniyetle denizden nakliyatını koordine eden bu merkez faaliyetlerine planlandığı şekilde devam etmektedir.

TOPLAM YAPILAN TAHIL SEVKİYATI MİKTARI

Birleşmiş Milletler'in himayesinde ve Türkiye'nin ev sahipliğinde çalışan bu merkez başlangıçta mevcut sayılarını personel sayısını giderek artırmış ve şu anda Türkiye'den 14, Rusya'dan 22, Ukrayna'dan 12 ve Birleşmiş Milletler'den 23 temsilci olmak üzere toplam 71 kişi görev yapmaktadır. Önemli bir husus da sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır.

Müşterek Koordinasyon Merkezi, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve Birleşmiş Milletler ile yakın koordinasyon içerisinde sürdürmektedir. 1 Ağustos'tan bu yana toplam 51 gemi, tahıl sevkiyatı için dışarı çıkarken bunların 27'si Ukrayna limanlarından çıkış yapmıştır. 24 gemi ise tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın giderek artacağını değerlendiriyoruz.

Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılan çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına özellikle fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağladığına, sağlayacağına inanıyoruz ve bunu gerçekten görüyoruz önümüzdeki verilerle. Şu ana kadar merkezimiz faaliyetlerini başarıyla yerine getirmiştir. Büyük bir uyum içinde çalışan merkezin bundan sonra da planlandığı şekilde faaliyetlerine başarıyla devam edeceğine inanıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Lviv'de sayın Zelenskiy ve Guterres ile yaptığı görüşmede vurguladığı gibi bizim samimi temmennimiz Türkiye olarak, buradaki kollektif ve başarılı çalışmalarla merkezin insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik azami katkı sağlaması. Aynı zamanda kalıcı barış ortamına da zemin hazırlamısıdır. Bir taraftan bu ihtiyaçlar karşılanırken diğer taraftan da barışı mutlaka düşünmemiz lazım diye düşünüyoruz.

Açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, “İstanbul'a geri dönmek güzel ve sıcak karşılamanız için Savunma Bakanı Hulusi Akar'a ve Türkiye Hükümeti'ne bu sıcak karşılama için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Karadeniz Tahıl inisiyatifinizdeki önemli rolünüz için size daha da çok teşekkür ederim. Bu inisiyatifin temelinde Müşterek Hareket Merkezi var. Burada pek çok ticari gemi hareket ettirilmiş durumda. Bu Merkezde temsil edilen her bir delegasyon Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler bu önemli işi desteklemek için benzersiz becerilerini ve tutkusunu bir araya getirerek özveri ve profesyonellik ile çalışıyorlar. Siyasi irade, üst düzey operasyonel uzmanlık ve kolektif çaba ile elde edebileceğimizi somutlaştırıyorlar. Oyunculuk koordinatörümüz Frederick Kenney'i bu girişim üzerindeki kararlılığı ve sıkı çalışması için özellikle takdir etmek istiyorum. Ve BM ekibine liderlik etmesi için Koordinatör olarak atadığım Amir Abdulla'ya hoş geldiniz diyorum. Karmaşık insani operasyonlarda onlarca yıllık uzmanlık getiriyor” dedi.

Marmara Denizinde yapılan ortak incelemeden yeni geldiğini söyleyerek konuşmasını sürdüren Guterres, “650 bin tondan fazla tahıl ve diğer gıda ürünleri şimdiden dünya çapındaki pazarlara doğru yola çıktı. Ukrayna, Rus, Türk ve Birleşmiş Milletler ekiplerinin Ukrayna limanlarına giriş ve çıkışlarında Karadeniz'den geçen gemilerde ortak incelemeler yaptığı Marmara Denizi'nden yeni döndüm. Ne kadar dikkat çekici ve ilham verici bir operasyon. Az önce, şiddetli açlık çekenlere acilen ihtiyaç duyulan yardımı sağlamak için Afrika boynuzuna yelken açmayı bekleyen bir World Food Progamme charter gemisi - Brave Commander gördüm. Daha dün, Odesa limanındaydım ve bir gemiye buğday yükünün yüklenmesini ilk elden gördüm. Buğdayın geminin ambarını doldurmasını izlerken çok duygulandım. Bu, dünyadaki pek çok kişi için umut yüklemesiydi. Ama unutmayalım ki burada İstanbul'da ve Odesa'da gördüklerimiz çözümün sadece görünen kısmı. Bu paket anlaşmanın diğer kısmı, yaptırıma tabi olmayan Rus gıda ve gübresinin küresel pazarlarına engelsiz erişimdir. Tüm hükümetlerin ve özel sektörün bunları piyasaya sürmek için işbirliği yapması önemlidir” diye konuştu.

“2022'de gübre olmadan, 2023'te yeterli gıda olmayabilir” diyerek konuşmasını sürdüren Guterres, “Ukrayna ve Rusya'dan daha fazla gıda ve gübre almak, emtia piyasalarını daha da sakinleştirmek ve tüketiciler için fiyatları düşürmek için çok önemli. Çok daha uzun bir sürecin başlangıcındayız, ancak bu kritik anlaşmanın potansiyelini dünya için zaten gösterdiniz. Bu nedenle, bu girişimlerde yer alan herkese bir tebrik mesajı ve hayat kurtaran bu hayati çalışmanın devam etmesi için bir rica ile buradayım. Birleşmiş Milletler'in tam taahhüdüne güvenebilirsiniz” şeklinde konuştu.

"BOĞAZ YAKINLARINDA GEMİLERİ GÖRÜNCE DUYGULANDIM"

Gemileri görünce duygulandığını söyleyen Guterres, "Çok duygulandım. Bir başka gemide bu operasyondaki en büyük gemilerden bir tanesi, boğaz yakınlarında, onu da gördüğüm zaman çok duygulandım. Bu insanlık için önemli ve büyük çalışma. Her zaman bizi umut kurtarabilir. Gördüğümüz şey bu bende bu umut var. Barış insanlık için en önemli unsurdur, barış dünyanın bu bölgesine de gelir umudunu taşıyorum. Bu noktada çok istisnai bir ruh içinde çalışma yürütülüyor. Çünkü oldukça karmaşık bir süreç bu. Bu süreçte hepimiz barış istiyoruz, barış görmek istiyoruz” dedi.

Guterres Kazlıçeşme'de

 

Tahıl sevkiyatında Türkiye başı çekti

 

BM ,Ukrayna'dan tahıl ihraç etmek isteyen gemiler de "büyük artış" bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)